Відбулася презентація монографії "Виклики національного самовизначення"

Поділитися:

У Національному інституті стратегічних досліджень 8 грудня 2016 року відбулася Презентація монографії Максима Розумного «Виклики національного самовизначення». Із вступним словом виступив директор НІСД, академік НАН України Володимир Горбулін. Про основні наукові висновки свого дослідження розповів автор книги, доктор політичних наук, керівник Центру досліджень проблем Російської Федерації М.М. Розумний. Він, зокрема, наголосив на тому, що національне самовизначення тлумачиться в книзі як складний процес самоорганізації спільноти, що стала на шлях модернізації.

 

Цей процес включає в себе націоналізацію колективної свідомості, демократизацію політичного життя та інтеграцію в існуючі міжнародні зв’язки і комунікації. Кожне з цих завдань вимагає від національних лідерів та еліт інноваційного підходу, волі та унікальних інтелектуальних рішень. Деякі з таких ідей та рішень пропонуються автором для публічного обговорення та апробації.

 

Свою думку про монографію висловили рецензенти видання - провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, доктор політичних наук Г.І. Зеленько та головний науковий співробітник НІСД, доктор філософських наук М.Т. Степико. Наукову оцінку представленої праці дали завідувач кафедри політології та національної безпеки КНЕУ ім. В.Гетьмана, доктор політичних наук В.Ф. Смолянюк, завідувач кафедри політичних наук Київського національного університету будівництва і архітектури, доктор політичних наук Є.В. Перегуда, завідувач кафедри політичних наук Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, доктор політичних наук О.В. Бабкіна, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, доктор політичних наук Л.О. Кочубей, головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, доктор політичних наук С.Ю. Римаренко.

 

У дискусії взяли участь також виконавчий директор Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук та координатор проекту Фрідріха Науманна в Україні в Білорусі Володимир Олійник, а також інші науковці та експерти.

 

12