Відбулася зустріч директора НІСД Олександра Литвиненка з делегацією провідних фахівців з українського напрямку Американської ради зовнішньої політики (AFPC)

Поділитися:

4 вересня 2019 року в НІСД відбулася зустріч директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Литвиненка з делегацією провідних фахівців з українського напрямку Американської ради зовнішньої політики (AFPC) на чолі з керівником делегації, Президентом AFPC Германом Пірчнером. Також на зустрічі були присутні Вільям Шнайдер, старший консультант Міністерства оборони США з питань енергетики та національної безпеки, Вейн Мері, старший науковий співробітник з питань Європи та Євразії Американської зовнішньополітичної Ради, Стівен С. Канг, директор офісу організації «Arboretum Capital», Борис Потапенко, член Комітету зовнішніх справ Українського Конґресового Комітету Америки (УККА), Андрій Левус, політичний та громадський діяч, народний депутат України VIII скликання, та Ашот Топчян, директор аналітичного центру «Українська стратегічна ініціатива».

Метою даної зустрічі було донести делегатам AFPC позицію нового українського уряду щодо його стосунків із США та Західною Європою. На зустрічі обговорювали ряд важливих питань, зокрема, стратегію нової української влади щодо окупованих Росією територій, та її готовність домовлятися з агресором (наприклад, віддати Крим в обмін на деескалацію конфлікту на Донбасі). Не менш важливим було й питання про партнерство України з США та країнами Європи, та пріоритет співпраці з урядом США для підвищення обороноздатності України.

Зі свого боку, директор НІСД Олександр Литвиненко наголосив, що наразі для України основним пріоритетом є стабілізація перемир’я на Донбасі та захист прав людини на окупованих територіях.

При цьому пан Литвиненко зазначив, що для ефективного стримування російської експансії Україні необхідно заручитися підтримкою США в оборонній сфері, оскільки на даний момент тільки два світових лідери здатні ефективно протистояти військовій агресії Росії – Китай і США, та з огляду на геополітичні та культурні реалії США є єдино можливим партнером, на якого Україні варто орієнтуватися. Повна деескалація конфлікту з Росією можлива тільки у випадку відновлення українських кордонів зразка 2013, однак на даний момент в України є можливість стримувати противника та впливати на пом’якшення російської воєнної політики щодо України у порівнянні з 2014 роком. Проте, без взаємодопомоги США в плані воєнно-технічного обладнання і розміщення американських воєнних баз на території України, ситуація буде вкрай складною.

Наприкінці зустрічі обидві сторони обмінялися контактами та домовилися про плідну співпрацю. Зокрема, представники делегації AFPC пообіцяли поінформувати Конгрес США щодо пріоритетів сучасної української політичної та оборонної стратегій.