Відбулася зустріч директора НІСД Олександра Литвиненка з делегацією від Міжнародної місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами 2019 р. в Україні

Поділитися:

3 вересня 2019 року в приміщенні НІСД відбулася зустріч директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Литвиненка з делегацією від Міжнародної місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами 2019 р. в Україні на чолі з головою Місії Евгеном Чолієм. На зустрічі також були присутні Теона Кахіані, заступник Президента Світового Конгресу Українських Міжнародних Організацій, Володимир Кістяник, координатор Міжнародної Місії Світового Конгресу Українців зі спостереження за виборами 2019 р.в Україні, Юлія Тищенко, керівниця відділу етнонаціональних відносин, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства при НІСД, Анастасія Баровська, фахова дослідниця і заступник завідувача відділу НІСД, і Оксана Щерба провідна фахівчиня відділу зовнішніх комунікацій при НІСД.

На зустрічі обговорювали зміст і мету остаточного звіту Місії за підсумками спостережень на Парламентських і Президентських виборах 2019 року в Україні. Згідно з паном Чолієм, цьогорічні вибори в Україні спостерігали 142 короткотермінових спостерігачів СКУ з 30 країн світу, що відвідали 20 областей України та українські дипломатичні представництва у 23 країнах. Місія СКУ – єдина міжнародна місія, що давала оцінку Парламентських і Президентських виборів в Україні з різних країн світу, і спостерігала за дезінформацією в різних країнах щодо виборчого процесу в Україні. Стратегія дезінформації світової спільноти визнана Місією СКУ складовою гібридної агресії з боку Росії.

Також пан Чолій зазначив, що наразі не існує жодної програми з протидії дезінформації, і наголосив, що фейкову інформацію слід не тільки виявляти, але й поборювати. Також учасники делегації надали ряд рекомендацій з приводу стратегії такої програми, зазначивши її нагальну необхідність для України в сучасних геополітичних умовах.

Наприкінці зустрічі обидві сторони обмінялися контактами та домовилися про плідну співпрацю між двома інституціями.