Відбулося засідання Круглого столу «Реформування системи забезпечення зовнішніх зносин та дипломатичної служби України»

Поділитися:

24 грудня 2015 року  в Національному інституті стратегічних досліджень  відбулося засідання круглого столу на тему «Реформування системи забезпечення зовнішніх зносин та дипломатичної служби України». В ході цього заходу було представлено відповідну аналітичну доповідь відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Інституту.

 

1Зі вступним словом до учасників круглого столу звернувся перший заступник Директора Національного інституту стратегічних досліджень член-кореспондент НАН України Власюк О.С. Він наголосив на тому, що Україна заслуговує на справжню європейську дипломатичну службу. Вітчизняні дипломати повинні навчитись проактивно реагувати на зміни стратегічного середовища, відходити від практики констатації фактів та реагування на події, де Україна виступає у ролі об’єкта політики, слабкої «жертви». Наша держава має потенціал стати регіональним лідером, й дипломатична служба має відповідати цьому статусу України в світі.

Презентуючи основні положення аналітичної доповіді, провідний науковий співробітник Інституту Веселовський А.І. підкреслив необхідність докорінного реформування Міністерства закордонних справ України та перетворення його на ефективне зовнішньополітичне відомство європейського зразка, переосмислення усієї парадигми зовнішньої політики держави та вироблення нових підходів до її формулювання і реалізації в умовах динамічної зміни міжнародного безпекового середовища навколо України під впливом російської агресії та спровокованих нею трансформацій глобального масштабу.

 

В обговоренні презентації взяли участь представники органів державної влади, наукових установ, вищих навчальних закладів, українські дипломати, експерти неурядових організацій, працівники НІСД.

 

У дискусії, зокрема, взяли участь: Захарова О., директор з аналітичної роботи та зовнішніх зв’язків Міжнародного центру перспективних досліджень, Касянчук С., директор Представництва Світового Конґресу Українців в Україні, Максак Г.А., голова правління Ради зовнішньої політики «Українська призма», Макеєв О.С., директор Департаменту політики і комунікацій МЗС України, Огризко В.С., міністр закордонних справ України (2007-09 рр.), керівник Центру дослідження Росії, Пирожков С.І., український дипломат з багаторічним досвідом, віце-президент Національної академії наук України, Семеній О.В., директор Інституту глобальних трансформацій, Сушко О.В., директор Інституту Євроатлантичного співробітництва, Філіпчук В.О., український дипломат, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень, Цвєтков О.Г., викладач Дипломатичної Академії України при МЗС України, Яворська Г.М., головний науковий співробітник Інституту.2

 

У ході обговорення аналітичної доповіді учасники засідання дали позитивну оцінку роботі, яка була проведена фахівцями Інституту. Вони дійшли до висновку, що існуюча система забезпечення зовнішніх зносин та дипломатична служба України потребує невідкладного та комплексного реформування. Зокрема, необхідна розробка принципово нових підходів щодо запровадження інституту державних політик, перенесення центру ваги у прийнятті поточних дипломатичних рішень на рівень відповідальних виконавців, запровадження функціонального бюджетування, створення сучасної системи міжвідомчих стратегічних комунікацій.

 

За підсумками обговорення була підтримана ініціатива щодо створення Робочої групи експертів на базі Національного інституту стратегічних досліджень з метою подальшого доопрацювання висловлених пропозицій щодо реформування системи забезпечення зовнішніх зносин та дипломатичної служби України та експертного супроводу такого реформування.

 

Підводячи підсумки засідання, заступник директора Інституту Кононенко К.А. закликав представників органів державної влади, наукових установ, експертного середовища до продовження співпраці з Інститутом в питаннях реформування системи забезпечення зовнішніх зносин та дипломатичної служби та висловив сподівання, що ідеї, які були обговорені на заході, будуть реалізовані у відповідних документах державних органів.