VII засідання Експертної ради з питань міграційної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Поділитися:

В онлайн-форматі відбулося VII засідання Експертної ради з питань міграційної політики Національного інституту стратегічних досліджень, присвячене обговоренню проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України" № 4640.

У засіданні, під час якого були проаналізовані положення законопроекту 4640, визначені загальні проблеми законодавчого врегулювання наявності іноземного громадянства (підданства), розглянуто іноземний досвід у цьому питанні, який міг би бути корисним для України, а також окреслено перспективні шляхи багатоетапного впровадження законодавчих змін для правового врегулювання наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України, взяли участь члени Експертної ради, науковці, державні службовці, представники міжнародних та громадських організацій.

Захід відкрила к.е.н., завідувачка відділу соціальної стратегії Центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Коломієць.  У своєму вітальному слові вона підкреслила актуальність проблематики, наголосила на зростанні числа осіб серед громадян України, які мають іноземне громадянство, наголосила на необхідності законодавчого врегулювання наявності такого громадянства та доцільності внесення на розгляд Експертної ради законопроекту 4640.

У своєму виступі автори законопроекту – народний депутат України Олег Дунда та народний депутат України Олександр Аліксійчук, звернулися до учасників засідання із проханням щодо фахової наукової і юридичної оцінки проекту закону членами Експертної ради, а також щодо практичних порад від представників центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення реалізації його положень.  

До обговорення також долучилися інші представники депутатського корпусу: голова підкомітету з питань зв’язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном, народний депутат України Святослав Юраш та очільниця Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, народна депутатка України Марія Мезенцева.

У продовження засідання виступив Директор представництва Світового Конгресу Українців в Україні Сергій Касянчук, який зауважив на важливості належного правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України, а також особливої уваги до цього питання з боку Світового конгресу Українців та української закордонної громади в цілому. Його позицію розділила у своєму виступі представниця закордонної української громади Франції, викладачка Лотаринзького Університету (Франція), засновниця Global Ukraine Віолета Москалу.

Експертну оцінку законопроекту 4640 надала д. держ. управління, головна наукова співробітниця відділу соціальної стратегії Центру економічних і соціальних досліджень Олена Малиновська, яка зауважила на вкрай жорстокому і нічим не виправданому покаранні за неповідомлення про наявність іншого громадянства, що прописано у проекті закону. Вона також наголосила, що застереження викликає і пропозиція щодо створення реєстру біпатридів, що вимагатиме значних зусиль і фінансових витрат, хоча мета створення такого реєстру, як і процедури його наповнення та перевірки інформації, не визначені.

На продовження розмови президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник зауважив, що питання правового забезпечення іноземного громадянства залишається вкрай важливим у контексті окупації Криму, продовження воєнної агресії РФ щодо України, примусової паспортизації та визнання українських громадян громадянами країни-агресора.

Юридичні висновки щодо обговорюваного законопроекту озвучила запрошена експертка, к.ю.н., адвокатка, доцентка кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, голова правління Студії сучасного права Ольга Поєдинок, яка зауважила, що законопроект передбачає обмеження доступу біпатридів до публічної служби, а також їхніх виборчих прав, що вимагає внесення змін до Конституції. Вона також зазначила, що законопроект не робить винятків для випадків, коли українські громадяни можуть мати іноземне громадянство безстроково чи протягом певного часу без наслідків для громадянства України, а також мешканців окупованих Криму та ОРДЛО, які набули громадянство РФ внаслідок збройного конфлікту з порушенням норм міжнародного права, і потребує доопрацювання.

Заступник директора департаменту-начальник управління інформаційно-аналітичного забезпечення та взаємодії з територіальними органами Державної міграційної служби Володимир Юрченко запропонував підходити до питання забезпечення наявності іноземного громадянства не лише через законопроект 4640, а поетапно, через внесення зміни до Закону України “Про громадянство”, Закону України “Про закордонних українців”, Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, а також внесення змін до Кримінального Кодексу України.

Важливі елементи необхідних законодавчих змін для правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України були висловлені у подальшій дискусії членів Експертної ради, запрошених експертів та гостей.

Зокрема, юридична експертка проекту IMMIS (МОМ) Валентина Суботенко зазначила, що цілком підтримує запропоновані у законопроекті 4640 зміни щодо лібералізації умов набуття громадянства (статті 8, 9, 10 Закону України «Про громадянство України»), однак вони потребують суттєвого доопрацювання щодо змісту декларацій, тощо. Водночас, вона звернула увагу на недоречність висловлених пропозицій, що стосуються обліку громадян України, які набули інше громадянство. Д.ю.н., начальник управління адміністративної юрисдикції Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України, полковник Юрій Курилюк зазначив, що положення законопроєкту повинні бути узгоджені із положеннями закону України «Про військовий обов’язок і військову службу, зокрема у питанні заборони громадянам іноземних держав працювати на посадах осіб офіцерського складу, робота на яких передбачає ухвалення управлінських рішень..

Головний радник Відділу соціального служіння УГКЦ Григорій Селещук висловив підтримку процесу лібералізації законодавства у сфері врегулювання наявності іноземного громадянства, (підданства) в Україні та звернув увагу на необхідність розмежування політичної складової законопроекту 4640 та супроводжуючої його юридичної техніки.

К.е.н., завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Олексій Позняк, підтримав позиції багатьох членів Експертної ради про недоречність ведення реєстру (обліку) громадян, які набули інше громадянство, акцентувавши увагу на тому, що це може бути лише реєстр добровільних декларацій громадян, які набули інше громадянство.

На продовження цієї дискусії заступник директора департаменту-начальник управління інформаційно-аналітичного забезпечення та взаємодії з територіальними органами Державної міграційної служби Володимир Юрченко зазначив, що підтвердити на сьогодні наявність у особи іноземного громадянства дуже важко, тому великому сумніву піддається добровільне декларування особою іноземного громадянства (особливо російського). Він також зазначив, що законопроект 4640 вже був на розгляді Державної міграційної служби і не був підтриманий через його невідповідність вимогам Конституції України та Європейській конвенції про громадянство.  

У заключному слові завідувачка відділу соціальної стратегії Центру економічних і соціальних досліджень НІСД Олександра Коломієць подякувала всім учасникам за їхні виступи на засіданні та за практичний внесок, який вони роблять для можливості законодавчо забезпечити наявність іноземного громадянства (підданства) більш ніж для мільйона громадян України.

Також у своєму прикінцевому слові членам та усім учасниками VII засідання Експертної ради з питань міграційної політики НІСД подякував народний депутат України Олег Дунда, наголошуючи на фаховості експертних зауважень та доцільності наданих пропозицій щодо подальшого доопрацювання законопроекту 4640.

За результатами Експертної ради з питань міграційної політики планується підготовка експертного висновку з пропозиціями, що будуть надіслані до Офісу Президента України, Верховної Ради України та профільних міністерств.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, НІСД