«Високі рівні невизначеності – характерна ознака сучасного періоду»: заступник директора НІСД Ярослав Жаліло взяв участь у засіданні Клубу банкірів

Поділитися:

13 листопада заступник директора — керівник центру економічних та соціальних досліджень НІСД Ярослав Жаліло взяв участь у засіданні Клубу банкірів, що відбулося в Академії фінансового управління Міністерства фінансів України.

На засіданні обговорювалися проблеми викликів для банківської системи України у 2020-2021 рр. Пан Жаліло виступив з доповіддю «Детермінанти стійкості банківської системи України в умовах невизначеності», в якій було охарактеризовано основні особливості функціонування банківського сектору України та оцінено його функціональність в умовах викликів підвищеної невизначеності. 

Заступник директора НІСД Ярослав Жаліло: «Високі рівні невизначеності – характерна ознака сучасного періоду. Йдеться принаймні про останнє десятиліття. Не кажучи вже про «рік коронавірусу». Невизначеність робить невдячною справу прогнозування та непевними – самі прогнози. 

Один з найпоказовіших проявів невизначеності – зростання впливу позасистемних викликів – екзогенних для суб’єктів, таких, що не піддаються регулюванню внутрішньосистемними механізмами та прогнозуванню навіть за наявності прогнозів/планів самої системи.

Для банківської системи це – екзогенізація низки важливих параметрів: грошової пропозиції, депозитної бази, схильності до заощадження, вартості кредитів тощо».

Ярослав Жаліло запропонував власне бачення напрямів удосконалення та розвитку банківського сектору, які відіграватимуть визначальну (детермінуючу) роль у посиленні його функціональності та досягнені на цій основі бажаної стійкості банківської системи.