Засідання МЕРГ з питань протидії загрозам розповсюдження ЗМЗ, тероризму і захисту критично важливої інфраструктури

Поділитися:

Uchasnyk10 жовтня 2012р. у конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) (вул. Пирогова, 7-а) було проведено восьме засідання Міжвідомчої експертної робочої групи (МЕРГ) з питань протидії загрозам розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення, а також пов’язаних з ними терористичних загроз і захисту критично важливої для забезпечення життєдіяльності держави інфраструктури. У засіданні взяли участь близько 20 представників державних органів, в т.ч. правоохоронних органів та спецслужб, а також наукових установ, приладобудівних компаній тощо. На засіданні були представлені доповіді стосовно різних аспектів протидії тероризму на національному рівні.

 

UchastПерша доповідь на засіданні була зроблена співробітником Антитерористичного центру (АТЦ) при СБУ О.Б.Вавриком на тему "Досвід забезпечення безпеки в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу". У своєму виступі представник АТЦ при СБУ докладно висвітлив організаційно-правові заходи, які здійснювалися для забезпечення безпеки при проведенні ЄВРО-2012, у т.ч. укладення міжнародних угод, які створили правову базу для спільних контртерористичних заходів компетентних органів нашої держави із зарубіжними партнерами. О.Б.Ваврик поінформував присутніх, яким чином були розподілені функції та повноваження між Штабом забезпечення Міжнародної взаємодії та координації заходів безпеки, створеного на виконання Указу Президента України №278/2011, Міжвідомчим координаційним штабом з питань безпеки та правопорядку, створеного відповідно до указів  Президента України №1110/2010 та №202/2011, і Міжнародним Центром поліцейського співробітництва. Доповідач окремо підкреслив важливість роботи створеної експертної групи, яка здійснювала інформаційно-аналітичний та експертно-консультативний супровід діяльності правоохоронних органів і спецслужб у ході проведення ЄВРО-2012. О.Б.Ваврик розповів також про принципові підходи, які були застосовані в організації обміном конфіденційною і нетаємною інформацією при проведенні ЄВРО-2012. Відповідаючи на запитання щодо можливих напрямів удосконалення роботи із забезпечення безпеки при проведенні масштабних публічних заходів, О.Б.Ваврик висловив точку зору, що подальше удосконалення контртерористичних заходів можливе, зокрема, за рахунок розвитку науково-методологічної бази оцінки вразливості тих чи інших об’єктів і систем, які можуть стати потенційними мішенями для терористів під час таких подій. У теперішній час як основний інструмент для цього використовуються, здебільшого, експертні оцінки.

 

UchastПісля цьогорічних терактів у Дніпропетровську, які були здійснені незадовго до початку ЄВРО-2012, стало очевидно, що проблема протидії тероризму потребує ще більшої уваги з боку держави. 25 травня ц.р. це питання було винесене на розгляд Ради національної безпеки і оборони України. Згодом ухвалене РНБОУ рішення щодо посилення боротьби з тероризмом в Україні було введено в дію указом Президента України. З інформацією про заходи, спрямовані на посилення боротьби з тероризмом в Україні у контексті виконання Указу Президента №388/2012 від 8 червня 2012р. на засіданні виступила М.Г.Гуцало, державний експерт відділу з питань безпеки у внутрішньополітичній сфері Департаменту державної безпеки і правоохоронних органів Апарату РНБОУ.

 

У своїй доповіді М.Г.Гуцало звернула увагу присутніх на той факт, що вперше в історії незалежної України було видано нормативно-правовий акт, який комплексно і конкретно підходить до розв’язання проблем, пов’язаних з протидією тероризму в Україні. Як відзначила доповідач, зазначений указ передбачає загалом 22 заходи, спрямовані на посилення боротьби з тероризмом в нашій країні, серед яких можна виділити такі:

- підготовку і внесення до ВРУ низки законопроектів, в т.ч. про протидію екстремізму, про кібернетичну безпеку, про приватну детективну розшукову діяльність;

- розробку та затвердження до 1 серпня 2012р. Державної програми встановлення сучасних систем безпеки, засобів зовнішнього контролю та швидкого реагування;

- підготовку і подання на розгляд Президентові України Концепції боротьби з тероризмом;

- активізацію роботи щодо попередження, виявлення, розкриття і розслідування  злочинів, пов’язаних із терористичною діяльністю;

- розробку і впровадження до 1 серпня 2012р. програми поліпшення підготовки підрозділів органів внутрішніх справ, які можуть використовуватися в антитерористичних операціях;

- активізацію роботи зі своєчасного виявлення і попередження поширення тероризму на територію України ззовні тощо.

 

UchastУ своїй доповіді М.Г.Гуцало коротко поінформувала присутніх щодо практичної роботи, яка ведеться державними органами України у рамках виконання зазначеного указу. Зокрема, вона привернула увагу присутніх до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2012 р. № 672-р "Про інформаційно-роз'яснювальні заходи у сфері боротьби з тероризмом". Крім того, доповідач розповіла членам групи про інші напрями діяльності державних органів у рамках протидії тероризму в нашій державі.

 

Доповідь Д.С.Бірюкова, старшого консультанта відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД, "Про законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення кібернетичної безпеки України", була присвячена питанням кібер-безпеки, кібер-тероризму, а також пов’язаної з ними проблеми захисту критичної інфраструктури. Доповідач зазначив, що кібер-безпека в епоху стрімкого розвитку інформаційних технологій, зростання залежності всіх систем забезпечення глобальної, регіональної та національної безпеки від інформаційних технологій набуває особливого значення, свідченням чого є те, що проблеми інформаційної та кібер-безпеки нещодавно розглядалися на таких глобальних безпекових форумах як Сеульський саміт 2012р. з (фізичної) ядерної безпеки, а також на Лісабонському (2010р.) і Чиказькому (2012р.) самітах НАТО тощо. Д.С.Бірюков, аналізуючи зазначений законопроект, відзначив важливість самого факту спроби дати визначення таким термінам, як "кібернетична безпека держави", "об’єкти критичної інфраструктури" та "об’єкти критичної інформаційної інфраструктури", які на цей час відсутні у національному законодавстві. Але при цьому він привернув увагу членів МЕРГ до відмінності запропонованих у законопроекті термінологічних підходів від тих, які вже можна вважати загальновизнаними у світі, і наголосив на важливості урахування всіх видів загроз для об’єктів та систем, критично важливих для існування держави.

 

UchastЗ коротким повідомленням про міжнародний захід - Х Українську конференцію з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів, яка пройшла у Києві у період з 10 по 14 вересня 2012р. виступив С.І.Кондратов, старший науковий співробітник відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД. У представленій інформації він підкреслив, зокрема, важливість подальшого проведення таких форумів з фізичної ядерної безпеки в Україні в умовах, коли припиняється довгострокова фінансова підтримка з боку США, що надавалася для проведення таких заходів.

 

Наприкінці засідання, у ході загальної дискусії, члени групи обмінялися думками щодо зроблених доповідей та повідомлень. Привернула увагу присутніх інформація В.М.Кушки, начальника Управління з питань ядерної захищеності і міжнародного співробітництва Держатомрегулювання України, який розповів про зусилля державних органів України, спрямовані на подальший розвиток міжнародного співробітництва у сфері фізичної ядерної безпеки (ядерної захищеності). В.М.Кушка поділився фактами, які свідчать про значні успіхи нашої країни у підготовці кадрів для сфери фізичного захисту ядерних матеріалів, де Україна вже тривалий час успішно співпрацює з МАГАТЕ. Він також розповів про міжнародну співпрацю з науково-дослідними установами Європейського Союзу щодо подальшого розвитку можливостей України для проведення ядерної експертизи, повідомив про значний прогрес, досягнутий у запобіганні незаконному обігу ядерних та інших радіоактивних матеріалів тощо. Разом з тим, В.М.Кушка акцентував увагу на тій критичній ситуації, яка склалася у кадровому забезпеченні інспекційної діяльності у сфері фізичного захисту і може стати на перешкоді подальшому ефективному виконанню регулятором своїх функцій.

 

Крім того, у ході дискусії представником АТЦ при СБУ О.Б.Вавриком була висловлена важлива пропозиція стосовно розвитку співпраці у сфері протидії тероризму. Він запропонував найближчим часом розглянути можливість встановлення партнерських стосунків між науково-дослідними установами та державними органами, суб’єктами боротьби з тероризмом в нашій державі, з метою підсилення науково-аналітичної та методологічної підтримки їх діяльності на цьому напрямі.

 

Наприкінці засідання його учасники були поінформовані про те, що у НІСД планується видати друком матеріали, що стосуються роботи МЕРГ.