Заступник директора НІСД Ярослав Жаліло взяв участь у роботі Всеукраїнської конференції «На віражах децентралізації: як долати конфлікти у вирі реформ?»

Поділитися:

15 березня 2021 р. заступник директора – керівник центру економічних та соціальних досліджень НІСД д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь у роботі Всеукраїнської конференції «На віражах децентралізації: як долати конфлікти у вирі реформ?». Конференція проводилася у м.Одеса Асоціацією сприяння самоорганізації населення за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у вигляді очних панельних сесій з Інтернет-трансляцією. В роботі конференції взяли участь представники незалежних аналітичних структур, що працюють над проблемами децентралізації, всеукраїнських громадських об’єднань, міжнародних проєктів. Учасники обговорювали джерела та способи вирішення конфліктів, які виникають у процесі децентралізації всередині громад та у стосунках громад з партнерами різних рівнів.

Ярослав Жаліло взяв участь у роботі панелі «Самоорганізація та громадська участь як шлях до порозуміння в громадах».

У своїх виступах у дискусії він наголошував на необхідності формування згуртованості в громаді та конвертації її у згуртованість на рівні країни. Для цього, на думку Ярослава Жаліла, має бути забезпечено змістовне наповнення взаємодії членів громади на основі розширення спроможності та дієвості громад — що дозволить вирішувати потенційні конфлікти за визначеності їх предмету, ресурсних можливостей та цілей вирішення. Розширення спроможності громад, зокрема, досягається у процесі секторальної децентралізації, інтеграції розвитку громад до цілісних стратегій регіонального та загальнонаціонального розвитку.

На думку пана Жаліла, саме у рамках секторальної децентралізації формуватимуться поля взаємодії згуртованих територіальних спільнот, на основі якої має вибудовуватися згуртованість країни. Тому подальший розвиток реформи децентралізації влади має відбуватися шляхом розширення дієвості громад у впливі на змістовні складові їхнього розвитку на секторальному рівні: у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, енергетики, реалізації аграрної та промислової політики, транспорту, питаннях громадської безпеки тощо. Досягнення згуртованості в масштабах країни потребує виведення громад із «пасток локальності» на державний рівень, перетворення їх на драйвери та співавторів подальших реформ. Цьому мають сприяти: подальше розширення повноважень і спроможності громад; наділення їх можливостями та вмінням будувати середовище, сприятливе для розвитку; розвиток відповідних партисипативних інститутів для залучення експертного та громадянського середовища до контролю та стратегування державної політики; впровадження соціальних стратегій, орієнтованих на самореалізацію активних індивідуумів у трудовій, підприємницькій, управлінській та громадській діяльності.

Доктор Жаліло запропонував бачення складових інфраструктури згуртованості, які мають вибудовуватися на усіх рівнях: державної політики, секторальних політик, регіональних та локальних політик розвитку. Серед них: формування сучасної ідентичності членів громад, створення та забезпечення ефективного функціонування інститутів громадської та ділової комунікації, організація суспільного діалогу, впровадження спільних практик як основи розвитку міжмуніципальної та міжрегіональної співпраці, становлення смартгромад, інституціалізація регіональних ринків праці, розвиток публічно-приватного партнерства.

Докладніше у відео: