Заступник директора НІСД Ярослав Жаліло взяв участь у засіданні круглого столу «Стратегія регіонального розвитку Запорізької області - 2027. Як забезпечити соціальну згуртованість та єдність країни»

Поділитися:

24 березня заступник директора Інституту – керівник центру економічних і соціальних досліджень д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь у засіданні круглого столу «Стратегія регіонального розвитку Запорізької області - 2027. Як забезпечити соціальну згуртованість та єдність країни», організованого в рамках Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» разом із Запорізькою ОДА. У круглому столі взяли участь голова Запорізької ОДА Олександр Старух, співзасновники Національної платформи «Діалог за мир та безпечну реінтеграцію», керівники та представники рад громад, співробітники департаментів ОДА, представники громадських організацій, науковці та експерти.

Учасники круглого столу обговорили реалізацію на рівні Запорізької області Цілі 1 Державної стратегії регіонального розвитку на період 2021-2027 рр. «Формування згуртованої держави в соціальному, гуманітарному, економічному, екологічному, безпековому та просторовому вимірах». Висловлювалися бачення напрямів коригування регіональної Стратегії економічного та соціального розвитку, обговорювалися актуальні проблеми та виклики розвитку регіону.

У своєму виступі доктор Жаліло відзначив важливість системного підходу до доопрацювання регіональних стратегій розвитку з урахуванням комплексу стратегічних цілей державної стратегії регіонального розвитку та наголосив на важливості консолідації заходів щодо забезпечення територіальної згуртованості на реалізації пріоритету «згуртована країна».  

На думку Ярослава Жаліла, чинна стратегія регіонального розвитку Запорізької області, ухвалена у 2019 році, містить більшу частину цілей та завдань, необхідних для досягнення територіальної згуртованості, водночас, потребує суттєвого доопрацювання для отримання синергетичного ефекту згуртованості країни. Він запропонував експертне бачення потенційних точок конфлікту, які можуть стати перешкодами цілям згуртованості та випливають із особливостей старопромислової економіки регіону, її просторового устрою, природно-кліматичних характеристик.

Разом з тим, Ярослав Жаліло відзначив наявність низки важливих передумов досягнення очікуваної синергії міжтериторіальної співпраці. Також він сформулював низку рекомендацій щодо ймовірних напрямів доопрацювання регіональної стратегії розвитку з метою впровадження наскрізних цілей – «ключів» згуртованості.

Докладніше у відео: