Зустріч з делегацією Інституту соціального розвитку країн Східної Європи та Центральної Азії Центру вивчення проблем розвитку при Державній Раді (уряді) Китайської Народної Республіки

Поділитися:

Uchast13 квітня 2010 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулася зустріч з делегацією Інституту соціального розвитку країн Східної Європи та Центральної Азії Центру вивчення проблем розвитку при Державній Раді (уряді) Китайської Народної Республіки, зокрема з директором Інституту послом Лі Фенлінем, першим заступником директора паном Сунь Чанхуном і старшим науковим співробітником пані Гуань Сюелінь. Пан Лі Фенлінь - колишній посол Китаю у Росії та країнах Східної Європи.

 

У зустрічі взяли участь перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Я. А. Жаліло, радник директора В. С. Лупацій, завідувач оперативно-аналітичного відділу В. М. Яблонський, завідувач відділу зовнішньополітичних стратегій О. В. Снігир.

 

Пан Лі Фенлінь повідомив про діяльність Інституту соціального розвитку країн Східної Європи та Центральної Азії, а також центрів та інститутів,  що функціонують в рамках Центру вивчення проблем розвитку при Державній Раді КНР. Він зазначив, що Китай зацікавлений у подальшому поглибленні всебічного взаємовигідного співробітництва з Україною, а Інститут, який він очолює, - у налагодженні співробітництва з провідними аналітичними центрами України, що сприятиме розробленню фахових рекомендацій для керівництва Китаю щодо напрямів і стратегій розвитку китайсько-українських відносин. Пан Лі Фенлінь також відзначив, що делегація братиме участь у Міжнародному безпековому форумі "Від безпеки України - до безпеки Європи. Виклики XXI сторіччя", що проходитиме 15-16 квітня 2010 р. у Львові. Результатом роботи цієї конференції мають стати рекомендації чинним політикам країн ОБСЄ щодо гарантування безпеки у Центрально-Східній Європі.

 

UchastЯ. А. Жаліло відзначив, що з огляду на заяву Президента України Віктора Януковича після зустрічі з Головою КНР Ху Цзіньтао 13 квітня ц.р. у Вашингтоні щодо активізації політичного діалогу між Україною та КНР і пожвавлення українсько-китайських двосторонніх відносин, ця зустріч в Інституті є своєчасною і актуальною. Вже найближчим часом очікуються відповідні візити на рівні лідерів країн, урядів і парламентів. Тому контакти між двома інститутами й обговорення широкого кола питань з китайськими гостями є дуже важливими для фахівців обох інститутів, що сприятиме продукуванню пропозицій щодо стратегічних ініціатив для керівництва України та Китаю.

 

Під час спілкування було обговорено широке коло питань внутрішньої та зовнішньої політики України, зокрема внутрішньополітична ситуація в Україні, перспективи інноваційного розвитку суспільства, трансформування системи державного управління, перебіг конституційної реформи, стратегія модернізації економіки України, виклики у цій сфері та пошук стратегічних пріоритетів розвитку. Китайських фахівців було поінформовано щодо створення Комітету з економічних реформ як консультативно-дорадчого органу при Президентові України, завданням якого є визначення пріоритетів реформ і стратегії їх втілення з метою виходу із фінансової та економічної кризи та забезпечення сталого економічного розвитку України. Особливу увагу було приділено обговоренню проблем інтеграції України в європейські та регіональні економічні й політичні структури.

 

UchastУчасники зустрічі детально обговорили питання зовнішньополітичної стратегії України, питання забезпечення для України належного статусу у системі глобальної та регіональної безпеки та взаємодії з існуючими військово-політичними структурами. Китайських гостей було повідомлено, що серед найважливіших завдань для України - формулювання "української ініціативи" стосовно нової архітектури безпеки в Європі, що передбачатиме позаблоковий статус нашої держави. На сьогодні наш вибір - максимально тісна співпраця без інтеграції. Йшлося про нову ідею безпеки в Європі, що орієнтована на нові виклики і передбачає участь не лише країн ЄС, а й найближчих сусідів і партнерів ЄС, зокрема України, Росії, Білорусі, Молдови.

 

Пан Лі Фенлінь ознайомив присутніх з тенденціями розвитку економіки КНР в умовах глобалізації світової економічної системи та фінансової кризи. Він також наголосив, що у наших країнах є значний нереалізований потенціал співробітництва, який необхідно використати.

 

В ході зустрічі були обговорені питання розвитку українсько-китайських відносин, окреслені перспективи співробітництва України і Китаю в економічній сфері, в галузі розвитку будівництва та інфраструктури, в енергетичній сфері, у спільному виробництві автомобілів і літаків, ракетно-космічній галузі. Є зацікавленість у воєнно-технічному співробітництві. Наприкінці зустрічі було наголошено, що налагодження співробітництва України з країнами Південно-Східної Азії, зокрема з Китайською Народною Республікою, є стратегічно важливим для України.