«Для виходу з коронакризи замало побороти вірус – потрібно побудувати економіку та спільноти, стійкі та адаптивні до подібних ризиків»: у Карпачі відбувся ХХХ Економічний форум

Поділитися:

Заступник директора НІСД д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь у ювілейному, ХХХ Економічному форумі, який відбувся 7-9 вересня у польському містечку Карпач. У заході взяли участь понад 4 тисячі учасників з різних країн Європи, а також США, Китаю, країн Африканського континенту – представники наукової та аналітичної спільноти, бізнесу, органів державного управління, місцевого самоврядування, міжнародних організацій, громадянського суспільства. У завершальний день роботи у Форумі взяли участь прем’єр-міністри Польщі Т.Моравецький, України Д.Шмигаль та Словенії Янез Янс.

На Форумі, темою якого було визначено "Європа у пошуках лідерства", обговорювалося, як пандемія COVID-19 вплинула та впливає на економіки, інвестиційну привабливість, моделі бізнесу, ринки, цифрові зрушення тощо. Учасники відзначали, що пандемія стала каталізатором системних змін, тому як ніколи важливо скоригувати політики та бізнес-моделі, досягти стійкості розвитку посткоронакризового світу.

Пан Жаліло виступив модератором панельної дискусії «Між карантином та розвитком – моделі відповіді на пандемію та європейська економіка».

Ярослав Жаліло: «Для виходу з коронакризи замало побороти вірус – потрібно побудувати економіку та спільноти, стійкі та адаптивні до подібних ризиків. Оптимальна модель відповіді на пандемічні ризики не повинна ставити альтернативу «карантин-розвиток», а має забезпечувати сталий розвиток в умовах високих епідемічних ризиків. Відтак стійкість до пандемії для бізнесу – одна з найважливіших умов конкурентоспроможності. А стійкість до пандемії громад – один з головних факторів побудови довіри – як основи нового соціального капіталу як базису згуртованості у постпандемічних умовах. «Політика одужання» має передбачати комплементарну відповідь усіх основних соціальних груп – і досягнення синергії щодо системної стійкості до пандемічних ризиків».

Учасниками дискусії також були заступниця міністра економіки та фінансів Італії Ларуа Кастеллі (Laura Castelli), міністр добробуту Латвії Гатіс Еглітіс (Gatis Eglitis), директор Центру постіндустріальних досліджень Владислав Іноземцев, генеральний секретар Центральноєвропейської ініціативи Антал Ніколетті (Antal Nikoletti).

Учасники дискусії наголошували на необхідності відновлення довіри на усіх рівнях та поліпшення на цій основі очікувань, зокрема споживчих, що важливо для відновлення економіки; підвищення передбачуваності ризиків коронакризи; досягнення міжнародної координації; спрощення бюрократичних процедур та зміцнення спроможності влад до швидких адекватних дій; збереження та поширення позитивних надбань періоду коронакризи – щодо діджиталізації, нових управлінських технологій, форм ведення бізнесу тощо.

Важливим напрямом є освіта – для досягнення спроможності скористатися з досягнень діджиталізації та більш відповідального ставлення до здоров’я та протиепідемічних процедур. До числа інституційних механізмів, які можуть забезпечувати синергію соціальних груп у протидії коронакризі, учасники зокрема віднесли сучасні фінансові інструменти, які забезпечують вищу інклюзію, цифрові інструменти управління та комунікації.

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: twitter Forum Ekonomiczne, НІСД