Експерт НІСД Артем Филипенко визначив гібридні загрози приморським регіонам України

Поділитися:

Завідувач сектору досліджень Південного регіону центру регіональних досліджень НІСД Артем Филипенко взяв участь у ІІ міжнародному симпозіумі з морської безпеки в Чорному морі, який був проведений Центром передового досвіду НАТО з морської безпеки (MARSEC COE) в Стамбулі 26-27 жовтня 2021 року.

У своїй доповіді «Гібридні загрози приморським регіонам України» експерт звернув увагу учасників симпозіуму на роль, яку морегосподарський комплекс відіграє в українській економіці, зазначивши, що саме через порти здійснюється транспортування основних експортних товарів України, таких, як зерно, руда та метали. Відповідно, дестабілізація ситуації в приморських регіонах України або блокада портів ззовні здатна спричинити колапс національної економіки.

Дослідник виділив два типи гідридних загроз:

  • Перший з них пов’язаний із внутрішніми чинниками, які роблять приморські регіони вразливими для гібридних загроз. Серед них – безпосередня наближеність до тимчасово окупованих територій Криму та ОРДЛО, а також Придністровського регіону Республіки Молдова, що контролюється Російською Федерацією, наявність локальної ідентичності, яку намагаються протиставити загальнонаціональній, поліетнічність зазначених регіонів, наявні транспортні та енергетичні проблеми тощо;
  • Другий тип загроз, на думку експерта НІСД, безпосередньо пов’язаний із морським напрямом. Серед них – блокада Азовського моря, що здійснюється Росією, проведення російськими військовими навчань із закриттям для навігації значних районів Чорного моря та інше.

Артем Филипенко навів приклади гібридної діяльності Російської Федерації в приморських регіонах, такі як підтримка квазігромадських об’єднань, що виступали із сепаратистськими гаслами, дезінформація, терористичні акти.

Експерт НІСД також повідомив про ті кроки, які здійснює Україна для нейтралізації гібридних загроз з боку РФ та підкреслив важливість взаємодії з країнами НАТО і, зокрема, Туреччиною.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: facebook.com, НІСД