Експерт НІСД: «Час комплексних викликів вимагає синтетичних рішень, сконцентрованих на вирішенні ключових системних проблем сьогодення»

Поділитися:

Заступник директора – керівник центру економічних та соціальних досліджень Інституту д.е.н. Ярослав Жаліло 25 січня взяв участь в онлайн-консультаціях ООН з організаціями громадянського суспільства.

Відбувся обмін інформацією щодо нових пріоритетів, очікуваних результатів та стратегій для наступної Рамкової програми співпраці ООН. Зокрема, йшлося про аспекти демократії, належного і справедливого врядування, верховенства права; «зеленої» та інклюзивної економіки та суспільства; соціального захисту та розвитку людського капіталу.

У своєму виступі Ярослав Жаліло наголосив:

«Час комплексних викликів вимагає синтетичних рішень, сконцентрованих на вирішенні ключових системних проблем сьогодення»

Зокрема, він зазначив, що у Рамковій програмі співпраці ООН необхідно передбачити посилення комплексної підтримки заходів щодо зміцнення протиепідемічної стійкості громад, а саме:

  • врахування особливостей просторового розвитку (облаштування спільних просторів, транспортного забезпечення тощо) в умовах підвищених епідемічних ризиків;
  • організації безпечного надання публічних та соціальних послуг;
  • виявлення та зміцнення регіон-специфічних детермінант здоров’я та подолання ризиків для громадського здоров’я, зокрема з боку якості питної води, повітря, харчової безпеки;
  • ефективної організації локальних систем охорони здоров’я у процесі продовження реформування цієї сфери.

Окрему увагу Ярослав Жаліло приділив необхідності підтримки впровадження цілісного інструментарію «розумних» міст та громад. На його думку, інтеграція мережевих технологій з прийняттям рішень місцевим самоврядуванням може здійснити суттєві прориви щодо сталого використання місцевих ресурсів, територіальної згуртованості, зміцнення довіри, утвердження інклюзивності місцевого розвитку.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-каналt.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД

Прикріплені файли