Експерт НІСД сформулював нові виміри завдань місцевого самоврядування в коронакризовий та постпандемічний період

Поділитися:

Заступник директора – керівник центру економічних і соціальних досліджень НІСД, д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь у
VI Європейському конгресі місцевого самоврядування, який відбувся 6-7 грудня в у містечку Миколайки (Республіка Польща) і був присвячений темі «Постпандемічна Європа: як перебудувати місцеву економіку?».

Учасники конгресу, які представляли наукову та аналітичну спільноту, бізнес, органи державної влади та місцевого самоврядування, організації громадянського суспільства, міжнародні інституції, обговорювали проблеми, з якими стикається місцеве самоврядування в реалізації завдань відновлення економіки після коронакризи.

Предметами уваги учасників Конгресу стали:

  • розподіл навантаження та відповідальності у цьому процесі між Центром та місцевим самоврядуванням;
  • оптимізація відносин між цими рівнями у сучасних умовах;
  • вдосконалення інституційних моделей місцевого розвитку.

Учасники дійшли згоди щодо того, що модель виходу з коронакризи має зміцнювати місцеві громади та залучати їх до реалізації спільних цілей подолання кризи.

Ярослав Жаліло під час свого виступу у панельній дискусії «Нові виклики місцевого самоврядування» сформулював основні виклики, які постають перед місцевим самоврядуванням у посткоронакризовий період та є спільними для національного та місцевого рівнів, а також запропонував бачення комплементарних політик, які зміцнюють спроможність та мотивують місцеве самоврядування до відповідних дій.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД