Експертка НІСД взяла участь у вебінарі Держстату України «Цілі сталого розвитку в Україні: субнаціональний зріз»

Поділитися:

17 червня 2021 року керівниця центу регіональних досліджень НІСД Світлана Ковалівська взяла участь у вебінарі «Цілі сталого розвитку в Україні: субнаціональний зріз» та виступила із доповіддю на тему «Оцінка ЦСР на рівні областей». Захід був організований Держстатом України. Під час вебінару було обговорено рівень досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року на регіональному рівні, методологію оцінки даних, а також проблеми щодо збору даних та координації процесу досягнення ЦСР в Україні.

Доповідачка розповіла про методологію визначення індикаторів ЦСР на регіональному рівні, порівняльний аналіз базового рівня. Але основною частиною доповіді стали питання вимірювання досягнення ЦСР на субрегіональному рівні, що визначено у Порядку денноому-2030 та практична цінність використання даних індикаторів ЦСР при розробленні регіональних стратегій.

«Розробка та імплементація індикаторів ЦСР на регіональному рівні важлива для подальшого запровадження ефективного механізму моніторингу та оцінки ефективності управлінських рішень в процесі досягнення ЦСР в Україні, на основі принципів, визначених у Порядку денному-2030.

Аналіз даних щодо досягнення ЦСР на регіональному рівні показує суттєву диференціацію показників в розрізі регіонів. Це означає, що певні регіони можуть мати переважно кращі чи гірші стартові позиції в досягнення ЦСР. І це обумовлює потребу у визначенні регіонами власних стратегій та цільових орієнтирів для досягнення ЦСР. Завдання центральної влади та Держстату у цьому процесі – надати місцевим ОДВ та ОМС методичну та консультаційну підтримку», - зазначила експертка НІСД.

Пані Ковалівська доповіла про можливості та доцільність впровадження в Україні міжнародного досвіду щодо залучення до збору даних ЦСР на локальному рівні асоціацій органів місцевого самоврядування (приклад Швецької SALAR), що є актуальним з огляду на те, що наразі в Україні відбувається діалог між асоціаціями щодо посилення їх інституційної спроможності та пошуку напрямів об’єднання зусиль для підтримки місцевого самоврядування в процесі децентралізації та забезпечення сталого розвитку регіонів та громад. В цьому контексті було згадано про представлені під час круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування «Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи», рекомендації НІСД щодо перспективного напряму організації асоціаціями моніторингу та аналізу муніципальних даних, у т.ч. тих, що відображають прогрес досягнення ЦСР.

Серед перспектив подальших досліджень та напрямів щодо поглиблення роботи з метою імплементації ЦСР на субнаціональному рівні доповідачка визначила наступні:

  • централізована розробка та затвердження набору релевантних індикаторів досягнення ЦСР на рівні регіонів, як єдиний набір показників для аналізу даних за усіма регіонами
  • розробка методичних рекомендації визначення та встановлення цільових значень регіональних індикаторів на перспективу (2025 та 2030 роках) в кожній області
  • коригування індикаторів національного рівня з урахуванням регіональної дезагрегації індикаторів
  • розробка в кожній області релевантних для регіонального рівня завдань сталого розвитку
  • організація поглибленого аналізу регіональних відхилень показників ЦСР в порівнянні з національним рівнем
  • координація діяльності ОМС щодо реалізації ЦСР у стратегіях регіонального розвитку, планах дій та відповідного моніторингу регіонального розвитку на основі індикаторів ЦСР
  • запуск подібного процесу для територіальних громад в рамках запровадження в Україні збору та аналізу муніципальних даних із залученням асоціацій органів місцевого самоврядування

Також експертка НІСД поділилася з учасниками семінару посиланнями на аналітичні дослідження Інституту, що стосуються ЦСР, зокрема:

Під час презентації також виступали - Ігор Вернер, Голова Державної служби статистики України; Дафіна Ґерчева, Постійна представниця ПРООН в Україні; Анна Нижник, т. в. о. Генерального директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, Міністерство розвитку громад та територій України; Тетяна Тищук, керівниця проєкту Індекс реформ у Вокс Україна; Стела Деріволков, Статистичний відділ, ЄЕК ООН; Джоан Еванс, статистичний офіс Великої Британії.

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД

Прикріплені файли