Експертка НІСД взяла участь у круглому столі Комітету Веховної Ради України та тему «Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи»

Поділитися:

14 червня на запрошення Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України Світлана Ковалівська, керівниця центру регіональних досліджень НІСД, взяла участь у круглому столі «Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи», що проводився за сприяння Швейцарсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO), Швейцарської конфедерації та Швейцарського ресурсного центру консультацій та розвитку (Skat).

Предметом дискусії стали актуальні питання правового забезпечення інституційної спроможності асоціацій органів місцевого самоврядування, інноваційних форм та методів діяльності, достатнього обсягу повноважень та ефективного механізму їх реалізації.

Під час панельної дискусії «Асоціації органів місцевого самоврядування: експертна оцінка» експертка НІСД доповіла про стратегічні засади взаємодії асоціацій органів місцевого самоврядування та органів влади. Зокрема, доповідачка зробила акцент на тому, що «забезпечення ефективності реалізації стратегічного курсу країни – її модернізації, потребує координування діяльності органів державної влади та ОМС та інституційного забезпечення консолідації їх зусиль.

В основі формування інституційних форм взаємодії ОМС з ОДВ за ст. 4 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» лежить принцип поєднання державних та місцевих інтересів в процесі реалізації громадами права на самоврядування і це чітко виражено у меті взаємодії асоціацій органів місцевого самоврядування та ОДВ, визначеній в Законі України «Про асоціації органів місцевого самоврядування». Залучення до взаємодії на загальнодержавному рівні широкого кола ОМС містить значний потенціал у забезпеченні легітимності державної політики, як на етапах її формування, так і реалізації»

В ході свого виступу доповідачка інформувала присутніх щодо експертної оцінки основних викликів для налагодження ефективної взаємодії, зокрема організаційно-правових важелів впливу з боку асоціацій на досягнення балансу інтересів, та запропонувала до обговорення низку пропозицій для сприяння узгодженню державних та місцевих інтересів, їх найповнішого забезпечення, вірного визначення цільових пріоритетів розвитку місцевого самоврядування.

Зокрема, у своїй презентації пані Ковалівська запропонувала низку напрямів для розвитку співпраці АОМС та ОДВ:

  • упровадження механізмів проведення асоціаціями моніторингів оцінки ефективності діяльності ОМС, що дасть можливість у перспективі визначати, які громади є спроможними, оперувати даними для розробки стратегій та програм розвитку, робити оцінку досягнення поставлених цілей, зокрема, Цілей сталого розвитку;

  • створення експертних агенцій при асоціаціях та налагодження їх взаємодії з наявними інституціями розвитку;

  • упровадження механізмів міжнародного співробітництва на рівні територіальних громад, зокрема, у рамках транскордонного співробітництва, що є актуальним в контексті головування України у 2022 році в Дунайській стратегії, та сприяння в рамках її реалізації налагодженню контактів з асоціаціями країн-учасників, сприянню реалізації спільних проєктів;

  • розглянути можливість для внесення низки змін до законодавства щодо визначення процедур залучення АОМС та врахування їх пропозицій в ході формування та реалізації публічної політики, що стосується місцевого розвитку; запровадження договірних засад взаємодії; напрямів співпраці з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України; прозорості фінансування асоціацій одночасно із розширенням переліку джерел їх фінансування.

Учасникам запропоновано розглянути пропозиції та внести корективи в нормативно-правове забезпечення діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування та їх взаємодії з органами державної влади.

Аналітична доповідь НІСД «Асоціації органів місцевого самоврядування в системі узгодження інтересів на національному, регіональному та локальному рівнях», 2011.

Участь у круглому столі взяли народні депутати України, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, професійних громадських організацій та експерти. Відео трансляція заходу розміщена на офіційному вебсайті Комітету, Facebook-сторінці та Youtube-каналі Комітету.

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД