Експертна дискусія «Притягнути винних до відповідальності за воєнну агресію та воєнні злочини»

Поділитися:

Покарати Російську Федерацію – як країну-агресора й країну-терориста. Притягнути до відповідальності російських військових та причетних до розпалювання агресії цивільних – як воєнних злочинців.

Така нині важлива мета політичних зусиль України. Росія має сплатити високу ціну за воєнну авантюру, за вбивства українців, руйнування економіки.

Це  завдання є багатоплановим і вимагає спільних експертних зусиль української та міжнародної юридичної спільноти. Які є механізми притягнення до відповідальності агресора? Як компенсувати збитки? Про це йшлося на спільних заходах, що їх провело Українське відділення Асоціації міжнародного права (International Law Association) на базі групи компаній «Актіо» за участю Національного інституту стратегічних досліджень.

24 червня та 14 липня 2022 року відбулися дві онлайн-конференції з теми: «Restrictions on the Rights of Residents of the Russian Federation regarding their property and legal grounds for recovery of such property in favor of Ukraine» («Обмеження прав резидентів Російської Федерації щодо належного їм майна та правові підстави вилучення такого майна на користь України»). Дискусія об’єднала відомих науковців у сфері права з України, США, Великобританії, Японії, Естонії, Казахстану. Українські експерти поінформували щодо впровадження й реалізування Закону «Про основи примусового відчуження об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів на території України». Перші результати дії Закону – арештоване майно російських підприємств на загальну суму близько 25 млрд грн. Та конфіскувати це добро, як наголосили закордонні науковці, можна лише за дотримання Європейської конвенції з прав людини – треба довести зв’язок певних фізичних та юридичних осіб з підтримкою агресивної політики РФ. Експерти переконані: на часі формувати досконаліші міжнародні механізми притягнення винних до відповідальності за воєнні агресію та злочини. Також підтримали ініціативу Президента України В. Зеленського щодо підписання країнами – партнерами України багатосторонньої угоди й створення фонду, коштом якого будуть компенсувати збитки постраждалим від російської агресії.

https://www.vectornews.net

22 липня 2022 року міжнародна експертна група з лідерства думок PILPG (Public International Law & Policy Group – Група міжнародного публічного права та політики) презентувала проєкт Закону про Вищий суд з воєнних злочинів в Україні[1]. До напрацювання долучилися українські експерти – Верховний Суд України, ГО «КримSOS». Закон має на меті сформувати національний механізм розслідування та притягнення до відповідальності осіб, яких підозрюють у воєнних злочинах в Україні після лютого 2014 року. Автори проєкту зазначили: Міжнародний кримінальний суд (МКС) має юрисдикцію переслідувати тільки воєнні злочини, але не злочин агресії, зокрема щодо України. Тому доречно створити гібридний міжнародний або регіональний трибунал для судового переслідування високопосадовців РФ саме за злочин агресії. Але такі міжнародні механізми зможуть притягнути до відповідальності невелику кількість осіб, тому основну масу винних мають покарати національні суди – в Україні. Це можливо здійснити лише за участю міжнародної допомоги, оскільки ефективно переслідувати іноземних громадян та сепаратистів під час та після війни засобами винятково національних судів – виклик надзвичайний. Майбутній Вищий суд з воєнних злочинів має доповнити дію чинних національних судів, Міжнародного кримінального суду та будь-якого новоствореного гібридного міжнародного трибуналу щодо злочину агресії.

https://www.publicinternationallawandpolicygroup.org

Відповідальність Росії – країни-агресора та її громадян – це неодмінна частина комплексу питань національної безпеки України та її існування на світовій мапі, це умова нашого існування як нації. Питання складне, оскільки пов’язане з одночасним (зокрема й гібридним) застосуванням міжнародних та національних юридичних механізмів. Розв’язання проблеми вимагає нетривіальних підходів та компромісів.

Покарання злочину агресії, воєнних злочинів, відшкодування збитків нашій країні та громадянам – показник зрілості не лише Української держави, а й міжнародної правової спільноти.

Світ має стати безпечнішим!

Уроки російської агресії треба вивчити!

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1]Доступ до тексту закону (англійською мовою) на сторінці PILPG https://www.publicinternationallawandpolicygroup.org/draft-law-ukrainian-high-war-crimes-court