Інструменти податкової підтримки бізнесу у воєнний час

Поділитися:

Пріоритетом у забезпеченні спроможності та розбудови економіки воєнного часу є підтримка роботи українського бізнесу, оперативне розв’язання завдань щодо збереження виробництва, робочих місць на території України. Найбільш значущими інструментами цієї підтримки  є такі.

  • ДП «Прозорро.Продажі» за ініціативи Мінекономіки, за підтримки Мінцифри та національного проєкту «Дія.Бізнес» 09.04.2022 р. запустило платформу цифрової взаємодії для допомоги релокації бізнесу relocate.prozorro.sale[1].

Це єдина онлайн-платформа для управління процесом релокації, розроблена на базі програмних продуктів е‑Docs та E‑Tender, що дає можливість бізнесу подавати заявки на переміщення, а органам державної влади миттєво їх опрацьовувати та контролювати ефективність виконання проєкту.

Для участі в програмі заявку може подати будь-яке підприємство, указавши вимоги до виробничого приміщення, обсяги використання електроенергії, газу, води; кількість працівників, обладнання; спосіб транспортування; орієнтовний термін монтажу обладнання на новому місці тощо.

Після реєстрації заявки на майданчику Е‑Тender її скеровують до внутрішньої системи e‑Docs на опрацювання Міністерства економіки, яке визначає черговість релокації. АТ «Укрзалізниця» (головний перевізник) та АТ «Укрпошта» (доправляє обладнання до залізничної станції) забезпечують транспортування.

До реалізації програми залучено близько двадцяти державних органів виконавчої влади з чотирнадцяти областей України. За інформацією Міністерства економіки, на 17 квітня із зони бойових дій уже перемістили майже 402 підприємства, понад 215 компаній відновили роботу на новому місці, 122 підприємства перебували на маршрутах перевезень.

  • Уряд 7 квітня 2022 р. уклав Угоду з німецькою державною Кредитною установою для відбудови (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) про надання кредиту розміром 150 млн євро на підтримку малого та середнього бізнесу. Кошти KfW передбачено спрямувати на рефінансування витрат за державними програмами «Доступні кредити 5 – 7 – 9 %» та «Доступний фінансовий лізинг 5 – 7 – 9 %».

Термін кредитування KfW становить 15 років з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення основної суми кредиту в 5 років. Відсоткова ставка буде плаваючою з можливістю конверсії на фіксовану після повної виплати тіла кредиту.

За допомогою кредитних коштів KfW Україна отримає можливість зміцнити фінансову систему держави для продовження реалізації державних програм з підтримки малого та середнього бізнесу в Україні.

  • Уряд 27 квітня 2022 р. підтримав законопроєкт про дерегуляцію ведення бізнесу в Україні[2]. З метою створити максимально зручні умови для ведення бізнесу, відновлення роботи, призупиненої через бойові дії, або започаткування нової власної справи Уряд підтримав законопроєкт, який пропонує на час воєнного стану закріпити право на ведення господарської діяльності без оформлення дозволу – шляхом подання декларації до відповідних органів влади, незалежно від місцезнаходження та місця провадження діяльності. Такі декларації матимуть рівноцінний правовий статус із ліцензіями та дозволами, одержаними за звичайною процедурою в мирний час. Дію дозволів чи ліцензій, термін яких завершується, буде автоматично продовжено на час воєнного стану та ще 3 місяці після його завершення. Також на післявоєнний час відтерміновано необхідність подавати звіти й повідомлення, пов’язані з дозвільними процедурами.

Передбачено можливість подати декларації офлайн – через ЦНАП, онлайн – через додаток чи портал «Дія» або Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Наразі на декларативний принцип[3] в Україні вже переведено 48 дозволів, 19 ліцензій, близько 500 інших публічних послуг для бізнесу. Міністерство економіки припускає, що дерегуляцію бізнесу, уведену через широкомасштабне вторгнення Росії в Україну, може бути збережено й після закінчення війни[4].

Уряд здійснює послідовну роботу, орієнтовану на підтримку вітчизняного бізнесу, насамперед малого й середнього, а також заходи дерегуляції. Важливим напрямом відновлення роботи українського бізнесу, призупиненої через бойові дії, є розширення кола учасників для подальшої реалізації державних програм «Доступні кредити 5 – 7 – 9 %» й «Доступний фінансовий лізинг 5 – 7 – 9 %».

Варто враховувати, що перспективи розвитку бізнесу вирішальним чином залежать від загальної макроекономічної ситуації: рівня споживчого попиту, доступності логістичних потужностей і ресурсного потенціалу (як-от наявність працівників відповідної кваліфікації), стабільності й передбачуваності інфляційних та курсових показників тощо. Отже, підтримка розвитку бізнесу має бути одним із завдань широкої державної політики, яка забезпечуватиме життєздатність, стійкість та збалансованість економіки в умовах затягування війни, запобігатиме розвитку ризиків, притаманних воєнному часу.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

 

[1] В Україні запустили платформу цифрової взаємодії для допомоги в релокації бізнесу / Prozorro.Продажі. 2022. 11 квіт. URL: https://prozorro.sale/news/v-ukrayini-zapustili-platformu-cifrovoyi-vza…

[2] Уряд підтримав законопроект про дерегуляцію ведення бізнесу в Україні / Урядовий портал. 2022. 27 квіт.  URL: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-pidtrimav-zakonoproekt-pro-deregulyac…

[3] Декларативний принцип – принцип, згідно з яким суб'єкт господарювання набуває права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності без отримання документа дозвільного характеру шляхом повідомлення адміністратора або відповідного дозвільного органу.

[4] Щоб стабілізувати економіку, потрібно багато працювати. Міністерка економіки Юлія Свириденко в ефірі інформаційного телемарафону «Єдині новини». Facebook. 2022. 17 квіт.  URL: https://www.facebook.com/yulia.svyrydenko/videos/520026369631321