«Енергомодернізація України - запобігти енергетичній бідності громад та забезпечити теплом кожну родину»

Поділитися:

27 жовтня 2021 НІСД, разом із партнерами Асоціація малих міст України та Український союз промисловців та підприємців України в рамках  платформи міжвідомчої взаємодії у забезпеченні секторальної децентралізації провели круглий стіл «Енергомодернізація України - запобігти енергетичній бідності громад та забезпечити теплом кожну родину».

Мета платформи: Обговорити проблеми, нагромаджені практикою децентралізації, що впливають на перспективи розвитку територіальних громад, та потенційні інституційні механізми секторальних реформ, що можуть допомогти їх вирішити; визначити сфери та напрями співпраці між різними рівнями публічного управління та розробити порядок денний щодо заходів реалізації секторальної децентралізації в сфері відомства центральних органів виконавчої влади України.

Під час свого виступу на засіданні круглого столу керівник центру регіональних досліджень НІСД Світлана Ковалівська інформувала присутніх про можливості налагодження взаємодії між центральними органами влади (Держенергоефективності, Мінрегіон, Міненерго), місцевими органами влади та місцевого самоврядування в рамках стратегічного планування. «Державна стратегія регіонального розвитку на 2021—2027 роки (ДСРР-2027) має стати основним планувальним документом для реалізації секторальних стратегій розвитку, горизонтальної та вертикальної координації державних секторальних політик та державної регіональної політики; створення на цій основі взаємопов’язаної системи планування просторового розвитку держави»,- відмітила доповідачка.

Світлана Ковалівська інформувала присутніх про те, що в рамках підготовки до круглого столу в НІСД було проаналізовано ДСРР-2027 та План заходів на 2021—2023 роки з її реалізації та визначено перелік завдань у сфері енергоефективності.

В рамках стратегічної цілі І. “Формування згуртованої держави в соціальному, гуманітарному, економічному, екологічному, безпековому та просторовому вимірах”, оперативної цілі 4. “Розвиток інфраструктури та цифрова трансформація регіонів” визначено 14 завдань за напрямом “Розвиток інженерної інфраструктури”, що містять питання енергоефективності, 7 з яких передбачені у Плані заходів до 2023 року (Додаються).

Ця проблематика, на думку доповідачки, має знайти своє відображення в планах відповідних центральних органів влади, секторальних програмах та стратегіях, а також мати локалізацію на місцевому рівні.

Для цього партнери закликали учасників круглого столу – мерів з понад 400 міст України, керівників центральних органів виконавчої влади ідентифікувати проблематику та пропозиції щодо вирішення в сфері забезпечення в Україні енергоефективності, та в розміщеному у відкритому доступі діалоговому документі, що містить поле для заповнення органом місцевого самоврядування (проблеми та пропозицій) та поле відповіді від ЦОВВ (пропозиції до вирішення) забезпечити формування нового порядку денного секторальної децентралізації в Україні в даній сфері.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД