Одеська область і Стратегія ЄС для Дунайського регіону: можливості та перспективи в контексті майбутнього головування України

Поділитися:

9 липня в Одесі відбулося засідання круглого столу "Одеська область і Стратегія ЄС для Дунайського регіону: можливості та перспективи в контексті майбутнього головування України". Співорганізаторами круглого столу виступили Одеська обласна державна адміністрація, НІСД та ГО "Центр регіональних досліджень".

Метою заходу стало обговорення пріоритетів головування України в Європейській стратегії для Дунайського регіону (ЄСДР), яке відбудеться у період з листопада 2021 по листопад 2022 рр.

В обговоренні взяли участь голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, заступник міністра розвитку регіоні та громад Ігор Корховий, заступник директора – керівник центру економічних та соціальних досліджень НІСД Ярослав Жаліло, завідувач сектору досліджень Південного регіону Центру регіональних досліджень НІСД Артем Филипенко, керівники місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представники комунальних підприємств та неурядових організацій.

Як зазначив на початку дискусії Сергій Гриневецький, участь у ЄСДР для України є не лише одним з напрямів європейської інтеграції, але й важливим інструментом державної регіональної політики. Він зробив акцент на перевагах Дунайського регіону України, серед яких вигідне географічне розташування, розвинена інфраструктура, значна площа природоохоронних земель, туристичний та рекреаційно-оздоровчий потенціал.

На думку Сергія Гриневецького, потребує вдосконалення система координації органів державної влади різних рівнів та органів місцевого самоврядування для впровадження ЄСДР. Зокрема, децентралізація відкриває нові можливості щодо залучення громад до транскордонного співробітництва, отримання ними міжнародної технічної допомоги та участі у міжнародних проєктах. "Вагомим чинником економічного зростання - наголосив голова ОДА - є інтеграція вітчизняної транспортної системи до загальноєвропейської, а саме, розвиток мультимодальних перевезень, підвищення ролі водного транспорту, в першу чергу, Українського Дунайського пароплавства".

У виступі пан Жаліло відзначив, що для максимальної реалізації потенціалу ЄСДР для розвитку чотирьох регіонів України, які належать до Дунайського басейну, слід звернути увагу на розгортання міжрегіональної взаємодії. Це має доповнити місію Одеської області роллю системного інтегратора такої співпраці, а впровадження передумов та механізмів міжрегіональної та міжмуніципальної співпраці має стати невіддільною частиною підготовки до етапу головування України в ЄСДР.

Серед організаційних механізмів, які мають сприяти цьому процесу, Ярослав Жаліло виокремив:

  • включення заходів щодо реалізації ЄСДР в стратегіях регіонального розвитку областей Дунайського регіону;
  • інтеграцію дотичних до ЄСДР завдань до секторальних стратегій та формування комплементарних політик;
  • посилення ролі громад у реалізації напрямів Стратегії, включаючи розвиток транскордонного співробітництва;
  • залучення наявних інституційних інструментів для пошуку точок взаємодії та формування спільних інтересів, зокрема - Конгресу регіональних та місцевих влад;
  • забезпечення науково-аналітичного супроводу діяльності України в рамках ЄСДР шляхом створення науково-експертної ради.

Своїм досвідом реалізації проєктів в рамках ЄСДР поділилися виконавчий директор Центру регіональних досліджень Ігор Студенников, старший науковий співробітник центру Олег Дьяков, радник голови Чернівецької облдержадміністрації Зиновій Бройде.

За підсумками круглого столу буде підготовлено рекомендації, які будуть направлені до уряду та Мінрегіону.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: НІСД