Указом Президента України від 27 вересня 2021 року №487 затверджена Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки

Поділитися:

Указом Президента України від 27 вересня 2021 року №487 затверджена Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки.

Новий документ державної політики передбачає вирішення таких актуальних для громадянського суспільства питань як підвищення ефективності застосування механізмів громадської участі у формуванні та реалізації державної політики на національному та регіональному рівнях, унормування важливих механізмів місцевої демократії, створення сприятливого і безпечного середовища для діяльності інститутів громадянського суспільства та їх членів, розширення сфер співпраці цих інститутів з державою та бізнесом, диверсифікації джерел отримання інститутами громадянського суспільства фінансової підтримки, розвитку благодійної та волонтерської діяльності.

Під час процесу підготовки проєкту Стратегії Секретаріатом Кабінету Міністрів України було забезпечено доволі високий рівень прозорості та інклюзивності.

Більшість завдань, пріоритетів та очікуваних результатів базувалися на пропозиціях Карти правових реформ для громадянського суспільства – аналітичного полісі-документу, співавторами якого були 150 представників організацій громадянського суспільства з різних регіонів України.

Департаментом інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів разом з партнерами було організовано понад 40 публічних обговорень у різних формах, до яких долучилося понад 300 учасників, узгоджувальні наради та зустрічі за участю представників органів виконавчої влади та громадськості. Процес підготовки проєкту Стратегії висвітлювався у спеціальній рубриці Урядового порталу та на Фейсбук-сторінці Громадянське суспільство і влада.

З липня 2020 року над документом працювала робоча група, утворена при Секретаріаті Кабінету Міністрів, та учасники громадсько-урядової платформи (понад 200 представників інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади, міжнародних організацій, науковців, експертів), які долучалися до роботи тематичних підгруп робочої групи.

До складу робочої групи увійшла співробітниця НІСД Надія Пеліванова, головна консультантка відділу гуманітарної політики та розвитку громадянського суспільства Центру суспільних досліджень.

 

Джерело: president.gov.ua

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтесь на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: president.gov.ua. freepik.com,. НІСД