Відбувся Національний форум «Безпечні та спроможні громади майбутнього» під патронатом Президента України

Поділитися:

21 лютого 2022 року відбувся Національний форум «Безпечні та спроможні громади майбутнього» під патронатом Президента України. Організаторами форуму виступили Рада національної безпеки і оборони України і Асоціація малих міст України

Були розглянуті такі питання:

  • Виконання рішення РНБО України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», введеного в дію Указом Президента України від 29 квітня 2021 року № 180, в умовах реформи децентралізації влади та посилення спроможності територіальних громад.
  • Сучасні інструменти та ефективні рішення для розвитку громад.
  • Безпека в громадах. Розбудова системи національного спротиву.

Модератором першої та другої сесії Директор Національного інститут стратегічних досліджень Олександр Богомолов.

Відкриваючи першу сесію він зазначив, що «реформа децентралізації – найскладніша і найбільша українська реформа, яку за замістом і складністю можна порівняти хіба що з переходом пострадянської економіки на ринкові рейки. Процес триває восьми рік і на цьому шляху є досягнення і проблеми. В перших ключових документах реформи ключовим моментом є субсидіарність, місце прийняття рішення має бути максимально наближене до місця його реалізації. Якщо сказати простіше, то люди на місцях краще знають як їм впоратися зі своїми проблемами. І ця реформа спрямована на те, що б посилити спроможність громад.

Від початку підготовки конференції відбувалася комунікація з громадами. Було зібрано багато питань де були сформульовані проблеми, які цікавлять громади. Їх можна розбити на дві групи: - проблеми пов’язані із матеріальними ресурсами, другий блок проблем пов’язані із інформацією, знаннями та навичками. От же сьогодні присутні люди які виповідають за ці напрями в державі та представники ста шестидесяти територіальних громад та біля шестисот представників громад приєдналися онлайн».

Сесії, присвяченій виконанню рішення РНБО України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», введеного в дію Указом Президента України від 29 квітня 2021 року No 180, в умовах реформи децентралізації влади та посилення спроможності територіальних громад виступив Секретар Ради Національної безпеки Олексій Данілов, який нагадав, що сьогодні в країні діють 1469 громад. Їх розвиток, сказав він, є одним з «абсолютних пріоритетів» політики Президента України Володимира Зеленського, наголосивши, що для Глави держави «немає великих чи маленьких громад».

Секретар РНБО також зауважив, що з 1 січня ц.р. в Україні введено в дію Закон України «Про національний спротив», яким передбачено створення і функціонування системи територіальної оборони на місцях. «Це запорука нашої безпеки», - підкреслив він

Кирило Тимошенко, Заступник Керівника Офісу Президента України наголосив, що потужні, спроможні, захищені громади –пріоритетне завдання держави.

Віце-прем’єр-міністр України ̶ Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров з доповіддю на тему «Цифрова трансформація на місцевому рівні»

Денис Улютін, перший заступник Міністра фінансів України в своїй доповіді проаналізував зміни до законодавчих актів щодо зарахування частини податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів за місцем реєстрації місця проживання фізичної особи – платника податку.

Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно- територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доповів про пріоритети законодавчого порядку денного в 2022 році в контексті децентралізації.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода зазначив, що сьогоднішній Форум є «продовженням змін, які відбуваються у контексті децентралізації». «Наше спільне завдання – до чергових місцевих виборів вирішити важливі для місцевого самоврядування питання, - сказав він. – Ідеологія децентралізації - спроможні громади, які здатні ефективно розвиватися».

Цікавою була для представників громад була доповідь в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Сергія Завадського про облік земель, що перебувають у власності територіальних громад та їх межі.

Голова Асоціації малих міст України, заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Павло Козирєв назвав «дуже важливою» увагу РНБО України до питань децентралізації. «Питання національної стійкості – це питання номер один порядку денного, яке не можна відокремити від питання стійкості громад та їх спроможності», - сказав П. Козирєв.

Після І Сесії Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов задав питання від територіальних громад, на які відповіли учасники першої сесії.

Друга сесія  була присвячена сучасним інструментам та ефективним рішення для розвитку громад. Сесію відкрив модератор – Олександр Богомолов, Директор інституту стратегічних досліджень. Він наголосив, що посилення спроможності громад залежить від цифровізації, яка надає нові можливості. В приватному житті ми користуємось цим, але певним викликом є як це зробити в системі державного управління і , зокрема на рівні громад. А громади є основною цеглиною, основним фундаментом побудови нації, від міцності та спроможності цих громад залежить багато і в економічному добробуті і в безпековій площині.

На сесії виступили заступник Міністра цифровї трансформації̈ України з розвитку публічних послуг Людмила Рабчинська з доповіддю «Ефективні та сучасні центри надання адміністративних послуг у кожній громаді».

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі поділився досвідом Польщі в реформі децентралізації.

Представниця Асоціації малих міст України, директор з розвитку «SMART» рішень Крістіна Пастущенко розповіла про застосування сучасних інструментів для розвитку громад.

На форумі також виступили голови трьох громад Володимир Шматько (Чортківський міський голова,  Тернопільська область, Вячеслав Саулко, (Переяславський міський голова, Київська область), Василь Щур, (Міжгірський селищний голова, Закарпатська область). По закінченню сесії учасники форуму відповіли на питання від громад систематизовані експертами Національного інституту стратегічних досліджень.

Національний форум «Безпечні та спроможні громади майбутнього» під патронатом Президента України, були підведені підсумки та визначено стратегічні пріоритет реформи децентралізації в Україні.

Докладніше у відео