Афганістан: результати інтервенції США і перспективи правління Талібану

Поділитися:

Експерт НІСД проаналізував цілі американської військової операції в Афганістані та причини, які призвели до її остаточного згортання в 2021 році. Підкреслюється, що в рамках війни проти тероризму США здобули швидку військову перемогу над режимом руху Талібан, але не змогли впоратися з політичним завданням цивілізаційної модернізації Афганістану. В даному випадку із самого початку мова йшла про помилкове цілепокладання та спробу виконати занадто амбітні плани.

Рішення про виведення військ було аргументоване неможливістю продовжувати операцію в умовах відсутності чітких цілей і критеріїв їх досягнення, та небажанням брати на себе обов’язок повністю забезпечувати безпеку афганського демократичного уряду.

Це завдання є природним обов’язком афганського національного сектору безпеки, який був створений за фінансового сприяння США. Втім, попри значні вливання коштів, Сполучені Штати помилилися в оцінці його боєздатності. І в результаті без зовнішньої підтримки афганська армія після мінімального (та номінального) спротиву капітулювала перед талібами.

Падіння центрального уряду та захоплення Талібаном влади суттєво вдарило по іміджу США, дозволяючи його геополітичним опонентам (РФ, КНР) говорити про поразку Сполучених Штатів в Центральній Азії. Навіть безпрецедентна операція з евакуації іноземних громадян та цивільного афганського населення з Афганістану, організована американськими військовими, трактується в світі по-різному, та викликає негативні асоціації з відступом США із Сайгону в 1975 році.

Повернення талібами влади в Афганістані знищує навіть ті мінімальні успіхи в процесі модернізації держави, які були досягнуті протягом останніх двадцяти років за підтримки міжнародної коаліції.

В результаті держава остаточно повертається до панування норм шаріату та середньовічних феодально-кланових традицій. Втім, Талібан має шанси втримати владу та легітимізувати свої позиції на міжнародній арені у випадку відмови від ідей зовнішньої експансії. За таких умов він може налагодити співпрацю із глобальними конкурентами Сполучних Штатів, які мають свої інтереси в регіоні.

 

Джерело 

Стаття експерта НІСД Миколи Замікули турецькому виданню Eurasian World (Avrasya Dünyası) доступна на англомовній сторінці сайту НІСД

Висловлені в тексті думки є виключно авторськими і не відображають офіційної позиції Національного інституту стратегічних досліджень.

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-каналt.me/niss_gov_ua

Фото: avim.org.tr, НІСД

Повний текст статті англійською: