Експерт НІСД: «Негативний вплив пандемії COVID-19 на світову економіку не буде тривати довго»

Поділитися:

У 2020 р. світ зіткнувся з проблемою у сфері охорони здоров'я, небаченої, мабуть, з часів іспанського грипу, що вирував за 100 років до цього. Це внесло свої корективи в життя практично всіх країн світу і вплинуло на багато сфер, включаючи економіку. Економіка Південного Кавказу та Близького Сходу не стала винятком.

Падіння економічної активності по всьому світу серйозно вплинуло на падіння цін на багатьох ринках товарів сировини, в першу чергу на ринку сирої нафти, яка відіграє значну роль в економіці Близького Сходу.

Результатом стало те, що за даними Світової організації торгівлі серед основних регіонів світу експорт товарів з країн Близького Сходу в 2020 р. скоротився на 8,2% (більші обсяги скорочення відбулися тільки в Північній Америці, де експорт впав на 8,5%). Що до імпорту товарів, то темпи їх скорочення були найбільшими серед усіх регіонів світу (на 11,3%), істотно випереджаючи інші регіони. Так, у другому за темпами скорочення імпорту регіоні - Центральній і Південній Америці - падіння склало 9,3%.

Однак динаміка світової економіки вже в другій половині 2020 р. показала, що негативний вплив пандемії на світову економіку не матиме тривалий характер. Це призвело до того, що прогнози щодо подальшого розвитку ситуації стабільно переписувалися в бік поліпшення. А в регіонах, найбільше постраждалих в період пандемії, очікувалися й більш вагомі темпи зростання.

Так, прогнозується, що за підсумками 2021 р. найбільший темп приросту експорту серед всіх регіонів відбудеться саме на Близькому Сході. Причому за своїми розмірами - зростання на 12,4% - він істотно перевищить другий показник серед регіонів (зростання на 8,4%), який очікується в Азії. Надалі темпи зростання експорту на Близькому Сході скоротяться і становитимуть 5% у 2022 р.

А ось зростання імпорту буде не таким істотним і згідно прогнозів складе 7,2% в 2021 р. і 4,5% у 2022 р. Це дозволить країнам Близького Сходу поліпшити показник сальдо зовнішньо торгівельного балансу.

Що до інструментів подолання наслідків пандемії, то тут країнам Південного Кавказу та Близького Сходу слід тісно співпрацювати з міжнародними фінансовими інститутами, які виділяють кошти на відновлення світової економіки після пандемії.

Так, в кінці серпня поточного року Міжнародний валютний фонд у вигляді спеціальних прав запозичення (SDR) в рамках антикризового розподілу коштів фонду надав допомогу своїм країнам-членам. Проведення постійного моніторингу подібних програм допомоги дозволить залучити додаткові ресурси на відновлення економічної активності і нормалізації економічного життя в регіоні Південного Кавказу та Близького Сходу.

Джерело (переклад статті експерта НІСД Івана Уса для азербайджанського видання «Азербайджанский взгляд»)

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, НІСД