Сили спеціальних операцій Збройних сил Республіки Польща: опора на власні можливості

Поділитися:

У січні 2019 р. Міністр національної оборони Республіки Польща Маріуш Блащак затвердив Концепцію створення Центру підготовки Сил спеціальних операцій (далі - ЦПССО)1. Про необхідність створення такої структури говорили вже багато років, оскільки цей вид Збройних сил2 не має власного закладу, де його військовослужбовці могли б розвивати свої професійні навички та вміння. Дотепер процес підготовки та перепідготовки бійців спецпідрозділів спирався на потенціал різних військових частин та центрів підготовки сухопутних військ (м. Познань) та ВМС (м. Устка Поморського воєводства). Крім того, військовослужбовці ССО навчалися на спеціалізованих курсах у Польщі та за кордоном.

Ще одним фактором, який вплинув на рішення про створення ЦПССО, стала звичайна кадрова ротація. Значна частина спеціалістів, підготовлених з моменту виділення ССО в окремий вид Війська Польського (2007 р.), звільнилася у запас чи отримала службове підвищення. Тому виникла необхідність поповнення спецпідрозділів новими кадрами для заміщення посад, передусім, рядового і сержантського складу.

Місцем для розташування ЦПССО вибране м. Люблінець Сілезького воєводства, що зроблено не випадково. У цьому населеному пункті понад три десятиліття дислокується в/ч 4101 (відома як 1-й полк спеціального призначення, а з 2011 р. – в/ч «Командос»), історія формування якої сягає 1961 р.3. Крім інфраструктури цієї військової частини для навчання курсантів будуть задіяні також Центр полігонної підготовки Сухопутних військ (с. Стшепч Поморського воєводства), Центр підготовки підводних плавців (м. Гдиня) та Центр парашутної підготовки (м. Краків). Усі перелічені центри стануть структурними підрозділами ЦПССО, командування і штаб якого розміститься у м. Краків. Такий формат діяльності ПЦССО дасть змогу більш раціонально використовувати людські та фінансові ресурси.

Передбачається, що інструкторами у ЦПССО стануть не лише діючі військовослужбовці, але й досвідчені ветерани спецпідрозділів, на підготовку яких за кордоном були витрачені значні кошти. Для цього введені посади подвійної тарифікації, які дозволяють призначати на них таку категорію осіб. Вищевказаний кадровий підхід дозволить зменшити видатки на навчання за межами країни та зосередити увагу на нарощуванні власного потенціалу. Допомогу в організації навчального процесу у ЦПССО вже запропонували викладачі з Об’єднаного університету Командування спеціальних операцій (штат Флорида, США)6.Слід зазначити, що при в/ч 4101 з 2016 р. діє навчальний центр, який проводить піврічні курси «Jata»4 для цивільних осіб. Випускники курсів можуть потім вступати на службу у ССО, але їм все одно доведеться пройти додатковий відбір та скласти відповідні іспити5. У подальшому цей центр теж буде підпорядкований ЦПССО.

Крім основних професійних завдань, ЦПССО проводитиме й інші заходи, такі, як, наприклад: участь у дослідженнях для пошуку сучасних технічних рішень; ознайомлення слухачів вищих військових закладів освіти зі специфікою діяльності ССО, завдяки чому вони будуть краще підготовлені до можливої служби у майбутньому у цьому виді Збройних сил; поширення філософії бойової підготовки спецпризначенців серед старших та вищих офіцерів інших видів Війська Польського. Останнє є важливим для того, щоб особи, підготовлені до виконання завдань на усіх рівнях командування та управління Збройними силами, володіли знаннями про способи та можливості застосування ССО на театрі воєнних дій.

У перспективі на базі ЦПССО можуть відбуватися тренінги для бійців спецпідрозділів країн-членів НАТО з регіону Центральної та Східної Європи (зокрема, з держав Балтії та Хорватії) чи країн-партнерів (зокрема, з України). Нині польські спецпризначенці все активніше беруть участь у міжнародному співробітництві, тому ЦПССО має хороші шанси розширювати сфери своєї діяльності.

У цьому контексті можна навести приклад спільних польсько-американських навчань, які пройшли у грудні 2018 р. біля м. Краків. Згідно зі сценарієм навчань, група командос мала висадитися в тилу противника на незнайомий аеродром, захопити його, взяти під контроль авіарух і забезпечити прийом основних сил. Бійців десантували з борту американського літака «MC-130J Commando II», а до визначеної цілі вони долетіли на парафойлах (парашут-крило). В операції брали участь військовослужбовці в/ч 4724 «Nil» та 321-ї спеціальної тактичної ескадрильї, підпорядкованої 352-му Крилу спеціальних операцій ВПС США, яке дислокується у Великій Британії7. Подібні навчання пройшли теж і у грудні 2019 р. за участі спецпризначенців в/ч 4101 «Командос» та 19-ї групи ССО армії США.

Сили спеціальних операцій Збройних сил Республіки Польща
Спільні польсько-американські навчання

Керівництво ЦПССО також має намір зміцнювати навчально-матеріальну базу шляхом розширення або адаптації наявної інфраструктури (включно з тією, що вже знаходиться у згаданих вище центрах) та шляхом придбання нового обладнання. У цьому плані дуже необхідними є сучасні імітаційні системи. ЦПССО отримає, серед іншого, систему віртуальної симуляції, на яку чекали декілька років, та лазерну тактичну систему.До створення ЦПССО значна частина навчально-тренувальних занять проходила (й надалі проходить) у спеціалізованих центрах підготовки США, Великої Британії та інших країн Альянсу. Це зумовлювалось неможливістю отримати у Польщі сертифікат відповідності міжнародним стандартам. Після виходу на рівень, так би мовити, повної потужності у ЦПССО, звичайно, будуть використані знання та досвід союзників по НАТО (що є нормальним явищем), але партнерська співпраця не буде припинена. Навпаки, вона продовжуватиметься та навіть розширюватиметься.

Основу та найважливішу частину ЦПССО, як і будь-якого підрозділу Збройних сил, складають люди - офіцери, сержанти, солдати та цивільні службовці. Вони будуть проводити тренінги, готувати майбутніх бійців для ССО та налагоджувати співробітництво з вищими військовими закладами освіти. Наприкінці минулого року розпочався набір на посади інструкторів та інших спеціальностей. Передбачається, що значну частину особового складу ЦПССО мають становити досвідчені військовослужбовці, які прийдуть з бойових частин. Для них це буде можливістю надалі використовувати та розвивати свій досвід, отриманий у лінійних підрозділах спеціального призначення (особливо, під час зарубіжних місій ССО).

Вирішення вимагає й питання належного, навіть, привабливого рівня грошового забезпечення персоналу ЦПССО. Сьогодні військовослужбовці підрозділів ССО отримують надбавки, що становлять значну частину грошової винагороди. Командування виду Збройних сил підготувало проект відповідного наказу про збереження цих надбавок у разі переходу військовика до ЦПССО. Не секрет, що на цивільному ринку праці існує попит на спецпризначенців, а роботодавці пропонують їм високі зарплати, тому служба у ЦПССО для них повинна стати хорошою альтернативою.

У ЦПССО не планують відмовлятися від подальшої підготовки цивільних осіб як можливого кадрового резерву. Такі особи, які раніше не служили у війську, подаватимуть заяви на проходження кваліфікаційного відбору до обраного ними підрозділу. На наступному етапі кандидатів чекає низка тестів на придатність до служби. Потім будуть проведені медична комісія, рейтинг атестатів чи дипломів про отримання необхідного рівня освіти, кваліфікаційна та психологічна співбесіди. Після успішного виконання усіх цих вимог (інформація про них розміщена на веб-сайті Командування ССО) відібрані кандидати наказом Міністра національної оборони зараховуються на навчання у ЦПССО. Як правило, заяв від бажаючих буває кількасот, а місць для курсантів – всього 30, тому можна сказати, що якість резервістів гарантується. Загалом навчальний процес триває шість місяців, протягом яких курсанти отримують базові знання та навички, потрібні для служби у ССО. Слід зазначити, що це єдиний вид Збройних сил, який у такий спосіб готує для себе кадровий резерв.

Створення ЦПССО, як вважають польські експерти, повинно стати важливим доповненням до потенціалу підрозділів у складі Командування цього виду Збройних сил. У перспективі через кілька років Військо Польське отримає структуру, яка дозволить проводити широкий спектр підготовки особового складу спецпідрозділів. Крім того, ЦПССО «розвантажить» бойові частини від необхідності виконувати навчальні завдання та буде використовувати потенціал військовослужбовців-ветеранів.Наразі ЦПССО знаходиться на стадії формування. Базовий рівень його укомплектування має бути досягнутий до травня 2020 р., а повна готовність - до 2026 р. Інфраструктуру будуть розвивати поступово. Вже здійснюються заходи щодо відбору цивільних кандидатів, початок навчання цього потоку заплановано на вересень 2020 р. З 2023 р. очікується проведення перших міжнародних курсів.

 

 

Володимир Паливода,

головний консультант відділу нових викликів

центру зовнішньополітичних досліджень

Національного інституту стратегічних досліджень

 

1 Powstanie centrum szkolenia dla komandosów. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/27413?t=Powstanie-centrum…

2 Польські ССО є одним із небагатьох формувань у світі, яке становить окремий вид ЗС РП і не входить до складу сухопутних військ, ВПС чи ВМС.

3 Більш докладно див. статтю «Сили спеціальних операцій Збройних сил Республіки Польща», розміщену у Безпековому огляді ЦДАКР «Виклики і ризики» № 15 (78) від 15.08.2017 р. C. 13-22.

4 Назва курсів походить від природного заповідника Ята у Люблінському воєводстві, де у 1944 р. загони Армії Крайової проводили навчання своїх новобранців.

5 Cywile trafią na kurs Jata. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/26974?t=Cywile-trafia-na-…

6 Wojska Specjalne tworzą Centrum Szkolenia. Doświadczone kadry i kandydaci również z «cywila». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://defence24.pl/wojska-specjalne-tworza-centrum-szkolenia-doswiadc…

7 Polscy i amerykańscy specjalsi ćwiczą zdobywanie lądowisk. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://defence24.pl/polscy-i-amerykanscy-specjalsi-cwicza-zdobywanie-l…

 

Фото: polska-zbrojna.plwiadomosci.onet.pl