Стаття заступниці керівника Центру досліджень проблем Російської Федерації Олени Снігир «Сучасні методи Росії в морських зонах»

Поділитися:

Історичний досвід морської політики Російської Федерації (РФ) охоплює кілька століть просування на морі інтересів імперії, а згодом – глобальної держави. На сьогодні Москва успішно поєднує у своїй морській політиці всі можливі інструменти та засоби економічного, юридичного, наукового, технічного та воєнного впливів. Основна її стратегія – встановлення паритету від морського впливу США на РФ – залишається незмінною.

Прямуючи до своєї мети, Москва продемонструвала надзвичайну тактичну маневреність, втілюючи методи морської експансії США зразка минулого століття в сучасних реаліях морського права. Водночас, обмеження, накладені на морські устремління Росії з боку сучасної системи морського права, сприймаються Росією як тимчасові, а саме — з точки зору РФ, сучасне морське право є незавершеним і недосконалим, і воно може і має бути зміненим, щоби створити нову політичну реальність.

Асиметрична природа стосунків між Україною та РФ, а також цілі Москви в Чорноморському басейні, дають Росії можливість застосувати увесь її досвід щодо даного регіону. Розуміння засобів і методів дії РФ щодо інших правових режимів у морському праві, а також її стосунки з сусідніми країнами є важливим для розвитку морської політики України, котра є невід’ємним елементом у захисті українських інтересів від агресії з боку РФ. 

Повний текст статті (англ)behorizon.org

Фото