Україна підтримала Молдову газом: експерт НІСД прокоментував гаряче питання

Поділитися:

Україна допоможе Молдові з газом. Рада національної безпеки та оборони України доручила уряду розглянути це питання, про що стало відомо увечері 22 жовтня. Раніше парламент Молдови за пропозицією уряду ввів режим надзвичайного стану через дефіцит газу в країні.

Що коїться у Молдові та чому Україна зробила логічний крок, виданню "Коментарі" розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко.

Все що стосується постачання природного газу, особливо російського природного газу, є переважно політикою.

Ми не знаємо деталей перемовин між представниками молдавського уряду та "Газпромом" про умови постачання газу в Молдову, точніше – те, що знаємо, відомо лише з російського джерела. Відомо лише, що Молдова шукає можливості по всіх напрямах, щоб забезпечити себе газом у зимовий період, і Україна готова прийти по допомогу.

Є внутрішній чинник: певні суперечки між урядом Молдови та керівництвом компанії Moldovagaz. Прем’єрка Молдови Наталя Гавріліца критикує компанію за те, що вона не виконала обіцянки й не забезпечила необхідний тиск у газогоні, уряд змушений впроваджувати надзвичайний стан. З іншого боку, уряд і президентку Майю Санду критикують (в першу чергу опозиція) за те, що вони переклали всю відповідальність за переговори на Moldovagaz і не стали підключати уряд. Як результат, сьогодні уряд в особі віцепрем’єрів Владислава Кульмінського та Андрія Спину все одно змушений вести переговори з "Газпромом".

Moldovagaz пояснює ситуацію, що склалася тим, що договір із "Газпромом" про умови постачання природного газу в Молдову було продовжено на жовтень в останній день вересня, за кілька годин до його закінчення, внаслідок чого не було юридичної бази для організації бронювання необхідних потужностей для транспортування природного газу через газотранспортну систему України для споживачів Молдови на жовтень 2021 року. На жовтень для споживачів правобережжя Дністра було законтрактовано лише 67% від потрібного обсягу. І покриття нестачі імпорту газу здійснюється із запасу газу магістральних газопроводів Молдови, в результаті чого відбувається падіння тиску в газотранспортній системі.

Але при цьому потрібно пам’ятати, що Moldovagaz є російсько-молдавським акціонерним товариством, де 50% плюс 1 акція належать "Газпрому"; 35,33% — уряду Молдавії, а 13,44% — Придністров'ю, ще 1,23% припадає на юридичних і фізичних осіб, міноритарних акціонерів. Керівником Наглядової ради Moldovagaz є Генеральний директор "Газпром експорт" Олена Бурмистрова. Тобто, фактично Росія контролює це підприємство.

Є також і потужний зовнішній чинник – позиція Росії. Представники "Газпрому" коментують це так, ніби причина нинішньої газової кризи Молдови - виключно в економічній сфері. Проте російські посадовці, такі як Сергій Лавров чи Валентина Матвієнко, постійно заявляють, що президентка Майя Санду керується Заходом, критикують її за участь у "Кримській платформі". Причому ця версія, що проблеми із цінами на газ – це результат підтримки України з боку Майї Санду, активно розкручується проросійською опозицією та її медіа.

Отже, ми тут маємо справу з відвертим політичним шантажем.

При цьому, на днях з’явилася інформація про те, що Росія пропонує Румунії газ за ціною у три рази дешевше, ніж для Молдови. І це також пропонують як приклад – мовляв, Румунія теж брала участь у "Кримській платформі", але їй готові йти на поступки.

Є ще й чинник неконтрольованого Придністровського регіону, який заборгував "Газпрому" близько 7 мільярдів доларів, але намагається повісити цей борг на Молдову. У Росії зараз дуже сприятливий момент для газового шантажу, оскільки є різке зростання цін на газ у Європі.

Газ з альтернативного джерела — Румунії Молдова зможе отримувати по добудованому газогону Яси-Кишинів лише з 2022 року після того, як Румунія добудує на своєму боці ще одну гілку газогону та дві компресорні станції.

Очевидно, що Росія скористається газовою кризою, аби підірвати авторитет чинної влади Молдови. Зокрема, зараз відбувається певне переформатування проросійських сил у Молдові. Ігор Додон став токсичною фігурою для всіх – і для своїх однопартійців, і для Москви, тож він залишив мандат депутата і керівництво Партією соціалістів.

За таких умов крок з боку України є цілком логічним. І він продиктований не лише політичними міркуваннями.

Як зауважив секретар РНБО Олексій Данилов, наші країни поєднані єдиною системою, і є певна територія України, яка живиться з території Молдови. Тим більше, що Україна дає цей газ у борг, що дозволить нормалізувати роботу газотранспортної системи Молдови й уникнути виникнення кризової ситуації.

 


Джерело 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, НІСД