Є-помічник! Кращі боти та застосунки під час війни

Поділитися:

Цифрові інструменти (онлайн-сервіси), корисні під час війни: об’єднання волонтерських та державних ініціатив

Війна нещадна: через небезпеку для власних життів мільйони українців були вимушені покинути домівки, інші – потрапили під окупацію, залишилися без житла та елементарних засобів для виживання, медичної допомоги, доступу до правдивої інформації, опинились у складному емоційному стані. Потреби українців під час воєнного стану суттєво змінилися. Однак люди не лишаються сам на сам зі своїми проблемами. Сьогодні на захист України стала неймовірна сорокамільйонна армія. Кожен з українців має свій фронт роботи й допомоги для спільної перемоги. Взаємопідтримка стала дуже важливою, самоорганізація з кожним днем війни набирає обертів. Нині в Україні (та й за кордоном) є чимало волонтерських ініціатив, які в синергії з державою прагнуть допомогти українцям впоратися з тими складними життєвими обставинами, у які ми потрапили через широкомасштабне російське вторгнення.

Наразі створено значну кількість інформаційних та довідкових ресурсів, які надають інформацію та повідомляють про алгоритм дій у разі потреби в евакуації, отриманні екстреної гуманітарної допомоги тощо. Нижче стисло презентуємо корисну добірку ресурсів, яка допоможе підтримати людей, дасть розуміння, як діяти самому і як долучатися до допомоги людям, які не можуть розраховувати на власні сили.

Платформи

Багатопрофільні онлайн-сервіси (пошук допомоги за різними категоріями)

«United24» єдина платформа для збору коштів на допомогу державі під час війни, яка є міжнародною програмою (зробити пожертву можна з будь-якого куточка світу). Гроші розподіляються за трьома напрямами допомоги: 1) оборона та розмінування; 2) гуманітарна та медична допомога; 3) відбудова України[1]. Окрім фандрейзингової платформи, найближчим часом до ініціативи «United24» будуть додавати нові проєкти та програми.

«ВзаємоДія» («КоордиНація»[2]) – платформа е-демократії, перепрофільована для швидкого та легкого пошуку інформації під час війни. Цей майданчик надзвичайно корисний, адже дає можливість швидко дізнатися: 1) чим ви можете допомогти як волонтер; 2) як долучитися до інформаційної та кіберпідтримки України; 3) як евакуюватися зі свого міста й де шукати підтримки за кордоном; 4) де знайти притулок, медикаменти, продукти та підтримку волонтерів; 5) гарячі лінії та екстрені контакти; 6) як діяти в небезпечних ситуаціях під час війни; 7) де знайти безплатну психологічну допомогу; 8) де стежити за новинами, як перевіряти фейки та які є корисні чат-боти[3]. Окрім цього, на сайті розміщено посилання на сторінки організацій, волонтерських об’єднань, освітніх платформ.

«СпівДія»[4] офіційна платформа для об’єднання волонтерських та державних ініціатив з гуманітарної допомоги під час війни. Сервіс забезпечує гуманітарну допомогу цивільному населенню за напрямами: 1) волонтерство; 2) робота з дітьми; 3) працевлаштування; 4) поселення евакуйованих; 5) підтримка підприємців[5]. Наразі в областях та населених пунктах України створюють «СпівДія Хаби»[6]гуманітарні простори на базі молодіжних центрів, що об’єднують волонтерські й громадські організації. У межах роботи платформи та Хабів 20 квітня запущено напрям психологічної та юридичної допомоги цивільному населенню[7]. Скористатися послугами психологічної підтримки можна у спосіб офлайн-консультації[8] чи онлайн-консультації[9]. Послуги з юридичної підтримки кейс-менеджери надають в онлайновому режимі.

«єДопомога»[10] – платформа об’єднала можливості, ресурси та сильні сторони держави, бізнесу, громадських організацій, благодійних фондів та волонтерів у наданні гуманітарної допомоги постраждалим від війни, ВПО та людям зі вразливих категорій. Презентованими послугами можна скористатися он- чи офлайн. Натепер на сайті є два основні розділи: грошова допомога від держави та надання / отримання волонтерської допомоги. Від 31 травня на платформі запроваджено можливість подати заявку на отримання додаткової грошової допомоги від міжнародних організацій[11].

«Potreba»[12] – сервіс для швидкого пошуку та надання допомоги дає можливість користувачам знайти допомогу під час війни у різних сферах. Платформа має підрозділи: 1) житло; 2) евакуація; 3) перевезення; 4) ліки; 5) армія; 6) тварини; 7) продукти; 8) дітям; 9) одяг; 10) волонтерство; 11) медична допомога; 12) за кордоном; 13) психологічна допомога; 14) інше. У кожному підрозділі громадяни мають можливість знайти помічника або запропонувати власні послуги.

«Паляниця. Інфо»[13]ще одна платформа для пошуку допомоги в усіх регіонах України. На порталі розміщено понад 400 організацій та налаштовано зручний фільтр для швидкого пошуку допомоги за будь-якими категоріями – зокрема, можна знайти допомогу вразливим верствам населення (внутрішньо переміщеним особам, літнім людям, дітям), а також допомогу з евакуацією, житлом, продуктами, ліками; та локаціями – пошук можна вести як за певними містами / селами, так і за областями та всією Україною. Сервіс надає можливість кожному громадянину стати волонтером, подавши відповідну заявку через телеграм-канал Української волонтерської служби.

«HelpMeUA.com»це сервіс для пошуку та надання допомоги цивільним громадянам, ТрО та ЗСУ. На відміну від попередніх, вона побудована за принципом дошки оголошень, що дає змогу швидко та легко знайти допомогу за тегами. Серед найпоширеніших – амуніція, волонтерство, гуманітарна допомога, медикаменти, водій / авто, прихисток, грошова допомога, допомога фахівця, харчування тощо. Сайт має два розділи – для тих, хто хоче допомогти, і тих, хто потребує допомоги.

«Pidmoha»[14]платформа для безпечної волонтерської співпраці має згуртувати в одному місці тих, хто потребує допомоги або готовий допомогти. На платформі взаємодіятимуть тільки перевірені особи та волонтерські організації[15]. «Pidmoha»: 1) надає можливість волонтерам та волонтерським організаціям опрацьовувати лише цільові запити; 2) зручно структурує всі заявки, на базі яких можна обмінюватися документами, фотографіями та вести діалог з користувачами; 3) захищає та зберігає дані, контактну інформацію в системі автоматично; 4) працює навіть за слабкого інтернет-з’єднання. Цей проєкт не тимчасовий – після Перемоги платформа стане помічником волонтерських ініціатив з відновлення України.

Допомога бізнесу

«Один одному»[16] – онлайн-платформа допомагає підприємцям та компаніям обмінюватися фахівцями, обладнанням, технологіями, ресурсами, потужностями. Платформа працює для: 1) підприємців, які хочуть дати роботу своїм фахівцям за умов невисокої бізнес-активності; 2) представників малого та середнього бізнесу, які працюють і далі, але не можуть дозволити собі утримувати великий штат співробітників на постійній основі; 3) фахівців, які шукають роботу. Для користування сервісом кожна зі сторін має пройти реєстрацію на сайті та подати заявку до необхідної рубрики. Команда працює над системою автоматичного зіставлення заявок, а також підписання угод в електронній формі ЕЦП. На сьогодні платформа працює безплатно.

«Prozorro+» – платформу розроблено[17] для забезпечення нагальних потреб держави та відновлення українського бізнесу під час війни. Працює як маркетплейс, де компанії, готові постачати державі необхідні товари, публікують свої пропозиції, а державні та місцеві органи влади – власні потреби. Подача пропозицій для бізнесу й публікація потреб для замовників є безплатними. Користувачі можуть отримати доступ до «Prozorro+» через один з електронних майданчиків, під’єднаних до системи («E-Tender», «Zakupki. Prom», «SmartTender», «Держзакупівлі. Онлайн» або «Тендер-Онлайн»).

Державне підприємство «Прозорро» та Мінсоцполітики України розпочинають проєкт з інтеграції та обміну даними щодо гуманітарних потреб на базі платформи «Prozorro+». У межах інтеграції платформа «єДопомога» буде спрямовувати запити про гуманітарну допомогу на систему «Prozorro+», яка буде шукати постачальників необхідних товарів під такі запити. Оплату товарів здійснюватимуть коштом донорів або з гуманітарного рахунку Мінсоцполітики, відкритого в Національному банку України.

relocate.prozorro.sale[18] – державне підприємство «Прозорро. Продажі» запустило платформу цифрової взаємодії для допомоги з релокації бізнесу. Платформа функціонує на базі системи «Прозорро. Продажі» та одного з акредитованих у системі майданчиків «E-Tender». Цей проєкт з релокації розрахований на: 1) бізнес, який подав заявки на релокацію; 2) компанії, які хочуть допомогти підприємствам із релокацією; 3) представників Міністерства економіки, військових адміністрацій, компаній, які допомагають з опрацюванням заявок, логістикою, процесом переїзду, пошуком нових виробничих приміщень та розселенням працівників тощо. Окрім того, на платформі бізнес може опублікувати свої пропозиції допомоги іншим підприємствам у формі відкритого реєстру.

Допомога ЗСУ, ТрО

«Люди для України»[19]онлайн-платформа має за мету об’єднати й скоординувати дії всіх волонтерів, що працюють над забезпеченням потреб ЗСУ й ТрО. Для зручності потреби розбито за категоріями: 1) одяг; 2) харчування; 3) транспорт; 4) грошова допомога тощо. Платформа дає можливість автоматизовано розподіляти допомогу по всій Україні в ті місця, де вона наразі найнеобхідніша, та координувати логістику для найшвидшого доправлення товарів і послуг.

Допомога з пошуком тимчасового житла

«Прихисток» – на платформі можна подати заявку на пошук тимчасового притулку та / або повідомити про готовність прийняти в себе тих, кому це необхідно. Житло можна знайти з урахуванням нюансів (обговорити умови й тривалість мешкання; кількість осіб, зокрема дітей, у родині; наявність домашніх улюбленців). За допомогою «Прихистку» шукати та пропонувати житло можна як по всій Україні[20], так і за її межами. Окрім української, вебсайт доступний на 39 мовах світу. З часом волонтерський проєкт[21] став державним вебресурсом. Завдяки цьому через сайт можна подати оголошення та компенсувати вартість комунальних послуг громадянам, які приймають у себе переселенців – платформа поєднана з урядовою програмою компенсації за безплатне надання житла переселенцям.

«Допомагай!» – це координаційна ініціатива з пошуку житла, гуманітарної підтримки та евакуації населення[22]. Підсайт shelter.dopomagai.org діє аналогічно до «Прихистку»: власники житла на сайті можуть публікувати оголошення з надання безплатного житла, а переселенці – бронювати житло тут або через безплатну гарячу лінію. Гаряча лінія є надважливою функцією, адже серед надавачів прихистку та ВПО є літні люди, які не мають смартфонів, щоб розмістити або знайти оголошення про безплатне житло. Також у дорозі чи в потязі не завжди є доступ до Інтернету, а отже біженці не мають можливості шукати житло. Тож звернутися до волонтерів на гарячу лінію – часто це єдиний спосіб знайти помешкання. Усі оголошення та послуги безплатні. Натепер на сайті можна знайти понад 3000 активних ліжко-місць безплатного житла.

«Shelter for Ukraine»[23] – ще один сервіс, який допомагає евакуйованим українцям знайти тимчасове житло в Україні та за кордоном. Окрім опції пошуку прихистку, на платформі можна запропонувати власне житло для переміщених осіб, знайти всеукраїнську мапу тимчасово доступних помешкань. Також на сайті розміщено корисні ресурси та контакти в різних країнах. Під час пошуку житла сервіс дає можливість вибрати країну, місто, дату та кількість осіб. Для евакуйованих людей важливо, що тут є кнопка «Попросити волонтерів знайти житло».

«Волонтерська ініціатива Центру спільних дій» – поєднує зусилля понад 200 волонтерів задля пошуку житла внутрішнім переселенцям, діє з перших днів війни. За цей час волонтерам вдалося знайти тимчасове помешкання для тисяч переселенців. Пріоритетно обробляли заявки від родин з дітьми, літніми людьми та людьми з інвалідністю. Третина заявок надійшла від родин з домашніми улюбленцями. Центр спільних дій приймає звернення від людей, які шукають прихистку, за допомогою анкети1, інша анкета2 призначена для того, щоб збирати заявки від охочих прийняти переселенців.

«UkrHelp» – платформа для швидкого пошуку житла й координації в часи війни. Волонтери підготували перелік контактів, щоб знайти прихисток у різних містах України. Тут також пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та на Кіпрі. Список постійно оновлюється.

Допомога українським біженцям за кордоном

«United for Ukraine»сайт, що надає всю потрібну інформацію для біженців, які прибули до країн ЄС. Це ініціатива української громади за кордоном та друзів, які бажають допомогти. Тут можна знайти: 1) безплатне житло; 2) інформацію про центри та ресурси підтримки біженців; 3) екстрені контакти в країнах, що межують з Україною; та 4) юридичну допомогу.

«EU4UA» – «Платформа для прихистку біженців у Європі»[24] є ще одним каналом поєднання біженців з України та європейців, які готові прихистити їх у себе. На сайті є розділи для біженців і для власників житла, а також інформація про те, як діяти тим, хто має потребу в притулку, і тим, хто хоче його надати. Для цього потрібно зареєструватися на сайті за допомогою електронної пошти чи облікового запису Google.

«Ukraine support». Найпопулярнішою для евакуації серед українців стала Польща, тож знайти варіант безплатного житла й транспорту можна на цьому сайті. Усі пропозиції підтримки на порталі безплатні. На кінець травня доступні 7933 пропозиції підтримки.

«Допомога біженцям з України» – ще одна база даних з інформацією про транспорт, пересування з тваринами, роботу й допомогу, яку можуть отримати біженці з України в Польщі.

«SafeHomeUA» – телеграм-канал публікує інформацію про безплатне житло, евакуацію, їжу та допомогу для біженців. Перевагу надано жінкам та дітям. Тут також можна знайти інформацію про готелі, які розміщують біженців – безплатно або за доступною ціною.

«Help.Ukraine» – телеграм-канал допомоги містить велику кількість пропозицій з довгострокової оренди житла, приватних повідомлень з різних регіонів України.

Допомога у фіксуванні злочинів РФ

«Докази»[25] – портал допомагає зібрати й задокументувати воєнні злочини та злочини проти людяності. Усі докази використовуватимуть для притягнення Росії до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення. А докази руйнування росіянами культурних та історичних пам’яток треба надсилати на цей портал https://culturecrimes.mkip.gov.ua/

Корисні чат-боти в месенджері «Телеграм»

Активісти та органи державної влади створили телеграм-боти, які допомагають у боротьбі проти ворога, а також надають корисну інформацію про роботу волонтерів чи житло для людей у різних регіонах.

«Готовий до всього» (@Hotovyi_do_vsioho_bot) – запущений напередодні війни чат-бот зібрав поради про те, як підготуватися й діяти під час надзвичайних ситуацій. Бот має такі практичні розділи: «Як вижити цивільному», «Йду захищати країну», «Небезпечні ситуації», «Інформаційна безпека», «Що підготувати та купити»; містить різноманітні рекомендації від МОЗ для надання першої допомоги. Зручне меню дає змогу легко орієнтуватися та фільтрувати запити.

«Евакуація 2022» (@Evacuation2022_bot)[26] – за допомогою телеграм-бота й сайту https://evacuation2022.com кожен охочий може дізнатися всю наявну інформацію про організацію евакуації населення із зон бойових дій, а також отримати екстрену гуманітарну або медичну допомогу, зокрема й на тимчасово окупованих територіях.

«SaveUA» (@saveua_bot)[27] – для координації дій волонтерів створено телеграм-бота, що зв’язує людей, які мають конкретний запит, із тими, хто заздалегідь зазначив, що може із цим запитом допомогти (надати прихисток, транспорт, їжу, медикаменти, пальне, засоби самозахисту). Щоб ним скористатись, треба вказати: де ви знаходитеся, чого потребуєте або де можете допомогти.

«Волонтерська гаряча лінія» (@VolunteersHotlineBot) – цей бот створила Українська волонтерська служба для допомоги військовим та населенню України. Гаряча лінія для волонтерів, де можна запропонувати свою допомогу або отримати її.

«Нам по дорозі» (@nampodorozi_bot)[28] – бот допомагає українцям, які бажають виїхати, знайти попутників з автівками. Після активації бота люди, які шукають водіїв, можуть указати, звідки та куди вони хочуть поїхати, а також скільки місць їм треба.

«Турботник» (@turbotnyk_bot)[29] – спеціальний чат-бот Центру турботи допомагає знайти тимчасове житло та необхідні речі для переселенців у ЦНАПах, що працюють як Центри турботи. Щоб скористатися ботом, треба обрати бажану область та населений пункт, указати, яка саме потрібна підтримка, отримати контакти координатора та домовитись про отримання допомоги.

«єВорог» (@evorog_bot)[30] якщо ви побачили окупанта чи ворожу техніку, варто надіслати інформацію в цей чат-бот. Основна його перевага – авторизація через «Дію». Завдяки цьому диверсанти не можуть спамити фейковими фото чи відео, а військові отримують правдиву інформацію. У телеграм-боті «єВорог» також можна повідомити про окупантів, причетних до геноциду в Бучі, Ірпені та Гостомелі. 307 тис. українців скористалися «єВорогом» (і ця кількість зростає щодня), надійшло понад 700 повідомлень про колаборантів.

«Народний месник» (@ukraine_avanger_bot)[31] – спеціальний бот завдяки своєму функціоналу допомагає повідомляти про: 1) переміщення ворожої техніки; 2) мітки, які ставлять диверсанти на дорогах чи будівлях; 3) випадки мародерства; 4) місця знаходження снарядів, що не розірвалися. Бот також має функцію повідомлення про колаборантів. Громадяни, які мають камери зовнішнього відеоспостереження в місцях перебування окупантів, можуть надати доступ до відео правоохоронцям, виконуючи інструкції в боті. Від громадян на сьогодні надійшло вже понад 44 тис. повідомлень.

«Stop Russian War» (@stop_russian_war_bot)[32] – ще один чат-бот для повідомлень про пересування ворожої техніки, який зможе допомогти ЗСУ. Бот отримує та передає інформацію на відповідні штаби реагування. Усі повідомлення користувачів додатково перевіряє СБУ перед тим, як передати в штаби ЗСУ. Щоб повідомлення було максимально корисним для військових, треба вказати: чітку геолокацію пересування ворога; час виявлення ворожої техніки або ДРГ; кількість одиниць техніки або окупантів; напрямок руху техніки; особливі прикмети ворожих солдатів або техніки (спеціальні мітки й позначки).

«Щось летить» (@rusrocketfly_bot)[33] – чат-бот, за допомогою якого можна сприяти українським бійцям ППО, оперативно повідомляючи про ворожу техніку в небі.

«StopRussia» (@stopdrugsbot)[34]бот збирає пропагандистські / хибні телеграм-канали, ютуб-канали, фейсбук-групи, інстаграм-профілі в одному місці; приймає інформацію про фейкові ресурси та блокує їх.

«Перевірка» (@perevir_bot)[35] – за допомогою цього фактчек-бота можна розрізнити фейкові новини в соцмережах, у політиці, у російських ЗМІ, спрямовані на боротьбу з Україною. Щоб розпізнати фейк, треба надіслати ботові інформацію, яку потрібно перевірити на справжність. Надіслане посилання відразу потрапляє команді, яка вміє швидко перевіряти великі масиви інформації із застосуванням штучного інтелекту. Відповідь надійде впродовж кількох хвилин.

«Warcrime bot» (@warcrime_bot)[36] – через цей чат-бот можна повідомити про порушення прав людини, захоплення, убивства, знищення, катування, бомбардування тощо. Чат-бот дозволяє сфотографувати місце злочину, додати фото- й відеодокази, залишити текстовий коментар та контактні дані для можливого залучення в майбутньому як свідка.

Чат-ботами в застосунку «Телеграм», які допоможуть зібрати докази про злочини окупантів в Україні, також є:

«Tribunal.Ua» (@tribunal_ua_bot) – для фіксування фото- й відеодоказів убивства, насильства, пограбування цивільних чи військових окупантами;

«SaveEcoBot» (@SaveEcoBot) – для повідомлень про злочини проти довкілля, які здійснюють російські війська на території України (наприклад, докази руйнування очисних споруд, підпалів лісів, заподіяної на АЕС шкоди);

«Знайди зрадника!» (@Traitor_Search_bot) – для ідентифікації зрадників;

«Стоп мародер» (@stop_marauder_ua_bot) – для ідентифікації мародерів;

«Друг. Перша допомога» (@friend_first_aid_bot)[37]телеграм-бот психологічної підтримки, створений на основі сучасних протоколів і наукових досліджень. «Друг» ставить запитання, підтримує, може запропонувати вправи на заспокоєння й пояснити, як упоратися зі стресовою ситуацією, а за необхідності – переадресувати на платформу «Розкажи мені» для консультації з фахівцем. Спілкування може відбуватися двома мовами: українською та англійською.

Чимало громадян України опинилися без доступу до медичних послуг. Тому волонтери[38] створили чат-боти:

«Лікар на війні» (@doctor_at_war_bot) – надає безплатну онлайн-допомогу пацієнтам, яким уже виповнилося 18 років;

«Дитячий лікар на війні» (@childrens_doctor_at_war_bot) – для звернення по допомогу до дитячих лікарів;

«Турбота» (@Doc2rbot)[39] – чат-бот, який допомагає отримати волонтерські консультації лікарів;

«Джгут 2.0. Перша допомога – Fast AID bot 2.0» (@FastAid_bot) – бот пояснить, що робити, якщо ви не знаєте / не пам’ятаєте алгоритмів дій при інфаркті, інсульті, зупинці серця, а також надасть інші поради щодо першої медичної допомоги.

Під час війни найвразливішими є діти. Саме вони губляться або залишаються без батьків і не знають, що їм робити далі.

«Дитина не сама» (@dytyna_ne_sama_bot) – бот для допомоги дітям. Ним варто користуватись, якщо ваша дитина загубилася, ви побачили малюка без супроводу дорослих, хочете прихистити дитину у своїй сім’ї, маєте інші питання щодо дитячих потреб.

«Пошук дітей» (@poshukditei_bot)[40] – бот для пошуку дітей, які зникли або з якими втрачено зав’язок.

Агресивне інформаційне тло, погіршення економічної ситуації, стрес часто провокують громадян на поспішні й незважені рішення. Утім українці швидко зорганізувалися та створили низку корисних сервісів, адже, попри все, в умовах війни важливо допомагати та підтримувати одне одного всіма можливими способами. Держава, бізнес та громадськість об’єдналися й готові допомагати всім тим, хто опинився в складних обставинах. Кожен з нас – крапля в океані, але разом ми перетворюємося на надпотужну хвилю, здатну розв’язати будь-яке завдання.

 

Висловлені думки та твердження є виключно авторськими і не відображають офіційної позиції Національного інституту стратегічних досліджень.

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД
Sound designеrs: Іларія ЄрмакВероніка Димарчук