Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Березень 2024 року

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд 

25 березня 2024 р. Україна отримала четвертий транш фінансування на суму близько 880 млн дол. США (663,9 млн СПЗ – спеціальні права запозичення) від МВФ у рамках програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) [1]. Україна залучила вже близько 5,4 млрд дол. США з передбачених програмою 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ).

21 березня Виконавча рада МВФ завершила третій перегляд програми Механізму розширеного фінансування для України.

Світовий банк 

22 березня 2024 р. до державного бюджету України надійшла позика обсягом 230 млн дол. США від уряду Японії в рамках проєкту Світового банку «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)» [2]. Кошти залучено із Цільового фонду сприяння необхідному розширенню кредитування для України (ADVANCE Ukraine). 

Проєкт ARISE передбачає підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування (компенсація видатків за програмою 5–7–9 %) та поліпшення доступу малих господарств до фінансування через гранти. Обсяг фінансування проєкту наразі становить 550 млн дол. США, з яких: 500 млн дол. США будуть спрямовані на фінансування Державної програми «Доступні кредити 5–7–9 %» у 2023–2024 рр. і призначені для аграрних підприємств та майже 50 млн дол. США передбачено на гранти для малих сільгоспвиробників. 

29 березня 2024 р. Україна отримала 1,5 млрд дол. США позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» (Growth Foundations Development Policy Loan – DPL) від Японії та Сполученого Королівства через механізм Світового банку [3]. Рада директорів Світового банку  ухвалила рішення про надання позики DPL 26 березня 2024 р. [4], після чого міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали відповідну Угоду про позику. 

Фінансування складається з гарантії уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine) обсягом 984 млн дол. США та гарантії Сполученого Королівства на суму 516 млн дол. США. З метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України зазначеною Угодою передбачена капіталізація відсотків з японських коштів у сумі 99,54 млн дол. США. 

Залучені кошти спрямовуватимуться на підтримку державного бюджету України та відновлення економіки, фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків держбюджету. Проєкт DPL є системним і спрямований на підтримку проведення реформ в Україні, а кошти зараховуються до загального фонду державного бюджету єдиним траншем.

Передумовою отримання траншу стало виконання Україною необхідних восьми вимог за проєктом, зокрема це гармонізація митного та податкового законодавства України до норм ЄС, поліпшення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності в системі електронних закупівель. 

Європейський інвестиційний банк 

ПрАТ «Укргідроенерго» підписало з Європейським інвестиційним банком Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці над гідроенергетичними проєктами в Україні. Документ підписали віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська (відповідальна за операції в регіоні) та генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. 

Укргідроенерго та ЄІБ спільно реалізуватимуть проєкт «Відновлення обладнання для підвищення експлуатаційної стійкості та надійності гідроелектростанцій», який підтримає ліквідність та стабільність роботи компанії. Крім того, сторони співпрацюватимуть у сфері технічного переоснащення трьох гідроелектростанцій. Планується заміна гідротехнічного та гідросилового обладнання на Канівській, Кременчуцькій та Дніпровській ГЕС. ЄІБ також розглядає можливість надання Україні кредиту на 100 млн євро. 

Банк розвитку Ради Європи

Новий проєкт «НОМЕ. Компенсація за знищене майно», який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 млн євро, було підтримано та затверджено Адміністративною Радою Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ)[5].

Залучені кошти спрямовуватимуться на механізм прямої допомоги, завдяки якому кінцеві бенефіціари, зокрема учасники бойових дій, люди з інвалідністю та багатодітні сім’ї, отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій і терористичних атак Росії житло у вигляді сертифікатів на придбання житла. Проєкт реалізовуватиметься по всій території України. У рамках проєкту передбачено видати понад 2000 житлових сертифікатів, завдяки яким близько 5700 українців отримають компенсацію за знищене житло. 

Це вже другий проєкт для України, який Банк виносить на схвалення Адміністративної ради. Зважаючи на те, що наша країна приєдналася до БРРЄ менше як рік тому, така ситуація свідчить про довіру до України як до партнера. Процес вступу завершився у червні 2023 р., саме з того часу Україна стала 43-ою країною-членом Банку розвитку Ради Європи. 

Європейська Комісія

У березні 2024 р. в Україні стартував відбір проєктів на грантову програму від Мінцифри та EU4Business [6]. Учасники отримають кошти на відновлення та розвиток власного бізнесу. Загальна сума – 300 000 євро, кожен грант – до 15 000 євро. Грантові кошти можна використати для придбання обладнання, програмного забезпечення, сировини та інструментів; збереження або створення робочих місць; оренди приміщень, обладнання або програмного забезпечення; придбання послуг, спрямованих на підтримку виробництва, розвиток експортного та інноваційного потенціалу; а також на витрати, пов’язані із транспортуванням, переїздом та перекваліфікацією.

12 березня 2024 р. Україна підписала Кредитну угоду та Меморандум щодо перехідного фінансування для України в рамках Інструменту Ukraine Facility. Загальний обсяг передбачених пільгових коштів – 6 млрд євро [7].Після затвердження Плану України для Ukraine Facility, як очікується, до державного бюджету буде спрямовано 1,9 млрд євро безумовного фінансування. Решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у Плані України. 50 млрд євро в межах Ukraine Facility буде спрямовано на:  бюджетну підтримку (38,27 млрд євро), інвестиційний фонд (6,97 млрд євро), технічну та адміністративну підтримку (4,76 млрд євро).

18 березня 2024 року міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили остаточне рішення про виділення додаткових 5 млрд євро на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру [8].Рада ЄС повідомила про ухвалення рішення про додаткові 5 млрд євро і створення в рамках Європейського фонду миру Фонду допомоги Україні. Новостворений фонд дозволить ЄС надалі підтримувати зростаючі потреби Збройних Сил України завдяки наданню летального та нелетального військового обладнання та навчання. Пріоритет надаватиметься зброї, виробленій в ЄС, з можливістю її закупівлі в третіх країнах. ЄС ще з 2022 р. надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру – зокрема, з нього компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю.

20 березня 2024 р. до держбюджету України надійшов перший транш у рамках перехідного фінансування обсягом 4,5 млрд євро відповідно до фінансового інструменту Європейського Союзу Ukraine Facility [9]. Залучені кошти допоможуть своєчасно та в повному обсязі профінансувати першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету. 

У рамках перехідного фінансування перед Україною на порядку денному постають 5 реформ – управління державними фінансами, боротьба з корупцією, розвиток бізнес-середовища тощо. Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро в рамках перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні за результатами задовільного виконання реформ та позитивної оцінки Європейської Комісії.

Німеччина

Німеччина заявила про надання Україні нового пакета військової допомоги на 500 млн євро[10].Новий пакет допомоги, крім іншого, містить 100 броньованих автомобілів для піхоти та 100 інших транспортних засобів. Також Німеччина в короткостроковій перспективі надішле Україні 10 тис. артилерійських снарядів зі складів Бундесверу. Постачання боєприпасів нашій державі здійснюватиметься у три етапи, нинішня поставка передбачена в рамках першого з них [11].

На другому етапі Німеччина вирішила підтримати чеську ініціативу та взяти на себе витрати на закупівлю 180 тис. снарядів, які планують передати Україні у другій половині поточного року. На додаток до плану Чехії, Німеччина уклала двосторонню угоду про постачання Україні ще 100 тис. снарядів з четвертого кварталу 2024 р. 

Канада

21 березня 2024 р. до державного бюджету України від Канади надійшло 2 млрд канадських доларів (екв. 1,5 млрд дол. США) кредиту на пільгових умовах [12]. Фінансова допомога передбачена в рамках третьої додаткової угоди, яка є продовженням угоди, підписаної 8 серпня 2022 р. Додатковий кредит надається на строк у 10 років, процентна ставка – 1,5 відсотків річних. Пільговий період становить 4,5 роки від дати надходження коштів.

З 24 лютого 2022 р. загальна сума прямої бюджетної підтримки від Канади  становить майже 7 млрд канадських доларів.

Сполучене Королівство

Британська урядова фінустанова British International Investment (BII) з квітня відкриває кредитний ліміт для українських компаній у розмірі до 250 млн фунтів стерлінгів [13]. Кошти будуть доступні через платформу спільного інвестування (Сo-Іnvestment Platform) через залучення партнерських фінансових організацій в Україні.

Сполучене Королівство 22 березня оголосило про передачу Україні пакета військової допомоги вартістю в 60 млн фунтів стерлінгів (понад 70 млн дол. США )[14]. 20 млн фунтів стерлінгів із цієї суми буде витрачено на передачу Україні систем протиповітряної оборони та боєприпасів, щоб допомогти захистити небо від російських терористів.

Крім того, Сполучене Королівство виділить Україні 325 млн фунтів стерлінгів на закупівлю 10 тис. дронів різних видів для потреб Збройних Сил України. Сполучене Королівство готове передати Україні всі заморожені російські державні активи в країні. Лондон планує надати ці гроші як позику під заставу активів з компенсацією надалі за рахунок російських репарацій Україні після війни.

Франція

Міністерство відновлення України, Чернігівська ОВА та Французька агенція міжнародного технічного співробітництва Expertise France уклали Меморандум про співпрацю у відбудові Чернігівської області [15]. Триває спільна робота над конкретними проєктами, які будуть повністю або частково реалізовуватись на Чернігівщині. Загальний обсяг проєктів – понад 5 млн євро, зокрема передбачено: консерваційні роботи даху обласного академічного театру в Чернігові; підтримка українських стартапів та інновацій на місцевому рівні, зокрема в Чернігівській області; надання пріоритетної допомоги у сфері охорони здоров’я, зокрема відновлення протирадіаційних укриттів у центральних лікарнях Чернігівщини; підтримка органів місцевого самоврядування у відновленні та децентралізації, у тому числі розробка та впровадження навчальних модулів щодо інновацій, мобільності, сільського господарства, культури та спадщини.

Агенція Expertise France забезпечить усебічну підтримку відновленню Чернігівщини, приділяючи особливу увагу експертизі та інноваціям. Пріоритетними також є реконструкція та євроінтеграція.

Франція вже бере активну участь у відбудові Чернігівської області. Зокрема, уряд Франції, крім гуманітарної допомоги, підтримує область у сфері транспорту та інфраструктури, у відновленні закладів культури та охорони здоров’я, а також щодо оцінки руйнувань та проєктування відбудови регіону.

Франція готує для України новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть сотні одиниць бронетехніки та зенітні ракети Aster [16].

Уряд країни також хоче допомогти з посиленням протиповітряної оборони України, тому готує нову партію зенітних ракет Aster 30 для систем ППО SAMP/T. Зазначені ЗРК є аналогом системи Patriot. Крім того, Франція розробляє боєприпаси з дистанційним управлінням. Їх планують надіслати в Україну вже цього літа.

Бельгія

Бельгія готує пакет військової допомоги для України на 412 млн євро, до якого увійде 300 броньовиків LMV. Крім багатоцільових броньованих автомобілів, Бельгія планує допомогти Україні з мінними тралами [17]. Нова ініціатива військової допомоги реалізована спільно Бельгією та Нідерландами. Бельгія забезпечить базову підготовку, а Нідерланди – навчання для українських екіпажів мінних суден безпосередньо на робочому місці.

У березні 2024 р. уряд Бельгії затвердив надання Україні нового 25 пакета допомоги в розмірі 100 млн євро, які використають на підтримку коаліції F-16 [18]. Бельгія – одна з тринадцяти країн, які беруть участь у коаліції з надання Україні винищувачів F-16.

Бельгія також пообіцяла надати Україні військову допомогу на загальну суму 611 млн євро протягом 2024 р. Повідомляється, що близько половини зазначеної суми виділено на додаткові артилерійські боєприпаси.

Іспанія

Іспанія схвалила постачання Україні нової партії танків [19]. 19 Leopard 2A4 мають підготувати для відправки в Україну на заводі «Santa Bárbara Sistemas» в Алькала-де-Гвадайра (Севілья). Постачання здійснюватиметься двома партіями: десять бойових танків – до кінця червня і ще дев’ять – у вересні. 

Чехія

Влада Чехії передала Збройним Cилам України останню партію ударних гелікоптерів Мі-24 радянського виробництва (дві одиниці Мі-24, що  залишалися на озброєнні чеської армії) [20]. У Міноборони повідомили, що уряд країни схвалив це  рішення кілька тижнів тому. Йдеться про третє постачання бойових машин такого типу від Чехії. Перші Мі-24 Прага передала Україні у липні 2022 р., а другий транш здійснено влітку 2023 р.

Польща

26 березня 2024 р. Польща та Німеччина активізують у Варшаві бронетанкову коаліцію для підтримки України [21]. 2500 польських і 2500 німецьких солдатів перебуватимуть у стані готовності до швидкого реагування. До коаліції бронетехніки вже приєдналися Сполучене Королівство, Швеція та Італія.

Болгарія

Уряд Болгарії схвалив відправку бронетранспортерів в Україну [22]. Транспортування розпочалося 6 березня 2024 р., бронетранспортери перевозитимуть по шість одиниць. Загалом від Болгарії ЗСУ має отримати 110 бронетранспортерів.

Нідерланди

ЗСУ отримають 14 надувних човнів із жорстким корпусом, 8 воєнізованих річкових патрульних катерів, а також десантно-штурмовий катер CB90. Нідерланди також зобов’язалися внести 250 млн євро до чеської ініціативи щодо замовлення артилерійських снарядів для України. Крім того, країна надасть додаткову допомогу у вигляді боєприпасів на суму понад 100 млн євро. Пріоритетним у військовій допомозі Україні залишається постачання снарядів різних калібрів [23].

Як повідомили у Міністерстві оборони країни, Нідерланди виділять понад 150 млн євро на закупівлю боєприпасів для ЗСУ [24].

Йдеться про боєприпаси класу «повітря-земля» для винищувачів F-16, які закуповуються безпосередньо на промислових підприємствах країни. Нідерланди також роблять внесок у розмірі понад 200 млн євро на закупівлю безпілотників. Планується закупівля значної кількості безпілотників ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance). За даними міністерства, 18 нідерландських літаків F-16 були надані Румунії для навчань українських пілотів. Ще 24 нідерландських F-16 призначені для доставки в Україну – частина літаків уже підготовлена для відправки.

Влада Нідерландів у 2024 р. має намір виділити ще 2 млрд євро на військову допомогу Силам оборони України. З цієї суми 250 млн євро використають на ініціативу Чехії щодо закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ.

Швеція

Уряд Швеції ухвалив постанову про спеціальні експортні кредитні гарантії для України та відкриває офіс торгового секретаря в Києві. З 1 квітня 2024 р. експортери можуть подати заявки на гарантії експортного кредиту до Експортно-кредитної ради (EKN) [25].

У березні 2024 р. уряд Швеції доручив береговій охороні передати Україні дев’ять гідроциклів [26]. Україна отримає гідроцикли після того, як їх знімуть з обліку та демонтують спеціальне обладнання.

Від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 р. Швеція надала Україні зброю та обладнання на понад 2,1 млрд дол. США. Швеція вже надала Україні 50 танків Stridsfordon 90, 10 танків аналогу Leopard, вісім артилерійських установок Archer, зенітні ракети Hawk, протитанкові ракети NLAW, протикорабельні ракети Hellfire, протитанкові гармати AT4, засоби захисту і розмінування, а також запасні частини до надісланої техніки та боєприпаси.

Уряд Швеції виділяє близько 40 млн шведських крон (3,7 млн дол. США) на гуманітарну допомогу Україні. Відповідна підтримка надається через продовольчу програму ООН. Раніше Швеція виділила Україні 1,4 млрд крон, які, серед іншого, спрямували на підтримку населення країни взимку.

Литва

Міністерство оборони Литви 7 березня 2024 р. повідомило про відправлення в Україну чергового пакета військової допомоги, до якого увійшли 155 мм артилерійські боєприпаси [27]. Окрім військової техніки та озброєння, Литва робить свій внесок в оборону України шляхом підготовки військовослужбовців, лікування та реабілітації поранених солдатів, експертних консультацій, надсилає кошти у фонди допомоги Україні. Литва надала допомогу нашій державі на суму 1,8 % свого ВВП і за цим параметром наразі є країною № 1 у світі в підтримці України.

Євродепутат від Литви Андрюс Кубілюс, який двічі був її прем’єр-міністром, запропонував створити у структурі литовської влади міністерство або іншу інституцію, яка б координувала допомогу Україні.

Естонія

21 березня 2024 р. до Києва з робочим візитом прибув міністр оборони Естонії Ханно Певкур, який оголосив про надання Україні нового пакета військової допомоги на 20 млн євро [28]. Як очікується, до пакета увійдуть снаряди калібру 155 мм, що є частиною ініціативи ЄС щодо постачання Україні мільйона боєприпасів. Внесок Естонії частково профінансує Данія. До пакета також залучатимуться безвідкотні протитанкові гармати, вибухові речовини, різні види артилерійських боєприпасів, протигази, снайперське спорядження, боєприпаси меншого калібру тощо.

В Естонії запропонували план фінансування для України на 120 млрд євро. У Міноборони Естонії повідомили, що частина цієї суми покриватимуть кошти, виручені від єврооблігацій.

Австралія

21 березня 2024 р. Австралія приєдналася до коаліції безпілотників для України. Крім Латвії, Сполученого Королівства та України, до коаліції дронів долучилися Швеція, Данія, Німеччина, Литва, Естонія та Нідерланди [29]. Австралія разом зі Сполученим Королівством та Латвією в рамках угоди про коаліцію дронів надаватиме безпілотники для Збройних Сил України.

_________________________________________________________________________________
[1] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraines_state_budget_received_about_usd_880…

[2] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_230_million_from_japan_…

[3] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_a_usd_15_billion_developmen…

[4] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_a_usd_15_billion_develo…

[5] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_eur_100_million_from_th…

[6] Див.URL: https://usf.com.ua/eu4business-up-to-15k-for-business-support/

[7] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_eur_6_billion_of_the_br…

[8] Див.URL: https://www.epravda.com.ua/news/2024/03/18/711304/

[9] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_45_billion_from_the_eu_…

[10] Див.URL: https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-ukraine-dienstag-332.html…

[11] Див.URL: https://www.dw.com/uk/bundesver-terminovo-peredae-zsu-10-tisac-snaradiv…

[12] Див.URL: https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_ukraina_otrimala_vid_kanadi_2_mlrd_ka…

[13] Див.URL: https://www.kmu.gov.ua/news/finansuvannia-dlia-pryvatnoho-sektoru-vid-b…

[14] Див.URL: https://twitter.com/defencehq/status/1771224143624614082?s=46&t=C-DV99r…

[15] Див.URL: https://www.facebook.com/Ministry.for.restoration/posts/799778102190373…

[16] Див.URL: https://www.lemonde.fr/international/live/2024/03/30/en-direct-guerre-e…

[17] Див.URL: https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/belgium-pledges-300-…

[18] Див.URL: https://twitter.com/DedonderLudivin/status/1773694488101224546

[19] Див.URL: https://www.lavanguardia.com/politica/20240319/9572596/sanchez-ordena-p…

[20] Див.URL: https://denikn.cz/1382915/cesko-dodalo-ukrajine-posledni-ruske-vrtulnik…

[21] Див.URL: https://www.wprost.pl/kraj/11623702/polska-i-niemcy-zawiazuja-koalicje-…

[22] Див.URL: https://btvnovinite.bg/bulgaria/btr-ite-za-ukrajna-tragnaha-snimki.html

[23] Див.URL: https://english.defensie.nl/latest/news/2024/03/01/the-netherlands-to-d…

[24] Див.URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2024/03/20/7182125/

[25] Див.URL: https://www.ekn.se/om-ekn/nyheter-och-evenemang/nyheter-pressmeddelande…

[26] Див.URL: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/03/kustbevakningen-over…

[27] Див.URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2024/03/7/7181298/

[28] Див.URL: https://www.kaitseministeerium.ee/en/news/pevkur-kyiv-estonia-send-ukra…

[29] Див.URL: https://www.theguardian.com/world/video/2024/mar/21/australia-joins-dro…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД