Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні (червень 2023)

Поділитися:

Від початку війни міжнародні партнери виділили для України майже 170 млрд євро. Зазначена сума об’єднує військову, фінансову та гуманітарну допомогу від урядів іноземних держав, а також міжнародних фінансових організацій[1]. Про це йдеться в оновленому дослідженні Кільського інституту світової економіки.

Згідно з даними системи «Ukraine Support Tracker», донорами України стали 40 країн, а також європейські інституції, Міжнародний валютний фонд та Світовий банк.

Європейський Союз виділив майже 62 млрд євро, допомога від США сягнула 71 млрд євро. До списку країн-донорів також увійшли Велика Британія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Китай, Японія, Норвегія, Південна Корея, Швейцарія, Тайвань, Туреччина та Індія. Від них Україна додатково отримала 23 млрд євро міжнародної допомоги. Ще майже 13 млрд євро надали міжнародні фінансові організації.

Майже половину з виділених коштів складає фінансова допомога, близько 40 % – військова допомога, решта – гуманітарна підтримка.

Найбільшу військову підтримку Україна отримала від Сполучених Штатів Америки – понад 43 млрд євро. Країни – члени ЄС та європейські інституції зобов’язалися надати Україні майже 36 млрд євро на потреби бюджету.

У червні 2023 р. до державного бюджету України надійшло 3 млрд дол. США зовнішнього фінансування. Майже половину із залучених коштів Україна отримала у формі грантів на безповоротних умовах[2].

У червні 2023 р. країни-донори надали такі кошти: Європейський Союз – 1,64 млрд дол. США (пільгове фінансування); Сполучені Штати Америки – 1,2 млрд дол. США (грант); Світовий банк – 104 млн дол. США (пільгове фінансування); Фінляндія – 15 млн дол. США (грант).

Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних виплат.

Міжнародний валютний фонд (МВФ)

29 червня поточного року Рада виконавчих директорів МВФ завершила перший перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України, що дозволить владі України отримати близько 890 млн дол. США на підтримку бюджету[3]. Програму EFF Рада директорів МВФ затвердила в березні 2023 р. Зазначена програма є частиною загального пакету підтримки України в розмірі 115 млрд дол. США.

Завдяки програмі EFF уряд України зможе впроваджувати політику, спрямовану на підтримку фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, а також на стимулювання економічного відновлення. Програма має поліпшити економічне управління та зміцнити інституції для сприяння довгостроковому зростанню та євроінтеграції.

Світовий банк (СБ)

19 червня до державного бюджету України від Світового банку надійшло фінансування розміром 63 млн євро[4]. Кошти надала Міжнародна асоціація розвитку (IDA) на пільгових умовах, у рамках проєкту СБ «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE). Строк погашення кредиту становить 10 років, з чотирирічним пільговим періодом. Кошти спрямовуватимуться на часткове відшкодування видатків держбюджету на зарплати працівників державних органів та педагогів за лютий та березень 2023 р.

Група Світового банку надасть Україні додаткову фінансову допомогу в розмірі 1,76 млрд дол. США[5]. Фінансування охоплює кредит СБ в розмірі 500 млн дол. США, гарантований Великою Британією, грант у розмірі 1,25 млрд дол. США від Сполучених Штатів та грант від уряду Фінляндії у розмірі 15 млн дол. США. Пакет фінансової допомоги надається в рамках проєкту PEACE, спрямованого на підтримку державних видатків для стійкого державного управління України.

Грантові кошти від США та Фінляндії 29 червня надійшли до держбюджету України та будуть спрямовані на зарплати працівників державних органів і педагогів, пенсійні виплати, а також виплати за окремими програмами державної соціальної допомоги[6].

21 червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та керуючий директор Світового банку з питань операційної діяльності Анна Б’єрде підписали Угоду про залучення додаткового кредитного фінансування в сумі 500 млн дол. США під гарантію Великої Британії у рамках конференції з відновлення України в Лондоні[7]. Зазначені кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування проєкту PEACE. Кошти позики будуть спрямовані на зарплати працівників державних органів небезпекового сектору, зокрема Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), працівників бюджетних установ освітньої сфери, на пенсійні виплати, виплати за окремими програмами державної соціальної допомоги, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

У рамках конференції з відновлення України в Лондоні Українське Дунайське пароплавство та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підписали Угоду, яка допоможе залученню інвестицій для оновлення флоту[8]. Головна мета домовленостей – мобілізувати приватні інвестиції для модернізації та розширення флоту основного українського перевізника на Дунаї. Також IFC сприятиме впровадженню європейських стандартів корпоративної політики та фінансової прозорості.

Україна отримає 1,5 млрд дол. США позики від Світового банку на підтримку політики розвитку та відновлення. Рішення щодо цього 29 червня затвердила Рада виконавчих директорів СБ. Кошти будуть надані під гарантії уряду Японії й спрямовані на зміцнення соціального захисту та відновлення економіки, зокрема допоможуть профінансувати субсидії для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та пенсійні виплати[9].

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

Укрзалізниця отримає фінансування на суму 200 млн євро від ЄБРР в рамках проєкту «Надзвичайна підтримка української залізниці»[10]. Відповідні угоди підписали віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, директор ЄБРР з питань Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко та член правління Антон Мішин. Зазначений проєкт сприятиме відновленню та модернізації залізничної інфраструктури України.

Це вже другий проєкт з фінансування Укрзалізниці, який реалізується з ЄБРР з початку повномасштабного вторгнення. Перший проєкт підтримав стабільність компанії, а другий – буде спрямовано на пріоритетні інвестиційні проєкти. Термін погашення становитиме до 15 років, включно з пільговим періодом до трьох років.

Кошти позики на суму 100 млн євро буде спрямовано на фінансування капітальних вкладень АТ «Укрзалізниця», зокрема на закупівлю матеріалів для відновлення залізничних коридорів з ЄС, а також оновлення рухомого складу. Наступні 100 млн євро спрямовуватимуться на фінансування критичних потреб компанії – забезпечення стабільних і безперебійних залізничних вантажних та пасажирських перевезень.

У 2023 р. ЄБРР підтримає український енергетичний сектор пакетом допомоги в розмірі 600 млн євро[11]. Кошти отримають «Укренерго», «Нафтогаз» та «Укргідроенерго». Відповідні меморандуми підписано в рамках конференції з відновлення України в Лондоні. Кожна компанія отримає відповідно по 200 млн євро у вигляді кредитів та грантів від міжнародних партнерів.

Меморандум ЄБРР з «Нафтогазом» передбачає три основні напрями співпраці: створення стратегічних запасів природного газу, інвестиції в декарбонізацію та скорочення викидів метану, а також інвестиції в підвищення енергоефективності.

ЄБРР також надасть підтримку «Укргідроенерго» у відновленні та модернізації гідроелектростанцій. Пакет фінансування буде надано у відповідь на нещодавню повінь у Херсонській області, спричинену руйнуванням дамби у Новій Каховці. 50 млн євро спрямують на фінансування ліквідності для підтримки стійкості компанії, а решта 150 млн євро призначені для відновлення двох гідроелектростанцій поблизу окупованої Запорізької АЕС.

Меморандум з «Укренерго» має на меті забезпечити стабільну та безперебійну передачу та диспетчеризацію електроенергії. З початку повномасштабного вторгнення Росії «Укренерго» залучило фінансову підтримку ЄБРР у вигляді кредитів і грантів на загальну суму понад 500 млн євро. Близько 300 млн євро з цієї суми зміцнили ліквідність компанії та дали їй можливість здійснити виплати учасникам ринку за 2022 р. та 2023 р.

Також ЄБРР надасть кредит розміром 50 млн євро «Укрексімбанку»[12]. Угоду щодо цього кредиту підписано 23 червня в Лондоні. Кошти посилять кредитну спроможність банку, а також забезпечать фінансову підтримку приватного бізнесу і муніципалітетів, котрі постраждали від війни.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)

1 червня ЄІБ підписав угоду з Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України на виділення понад 50 млн євро грантових коштів ЄС, які допоможуть Україні відбудувати критичну інфраструктуру, пошкоджену під час воєнних дій[13]. Кошти спрямують на придбання та будівництво тимчасових мостів, призначених для відновлення дорожніх шляхів України.

Цей грант доповнює пакети Екстрених заходів солідарності від ЄІБ, підготовлених у співпраці з Європейською Комісією як терміновий захід для підтримки України. Передбачено виділити Україні 2,3 млрд євро екстреної допомоги, з яких 1,7 млрд євро вже виплачено у 2022 р. на потреби критичної інфраструктури для забезпечення життєдіяльності країни.

2 червня ЄІБ та АТ «Укрзалізниця» підписали грантову угоду від ЄС на суму 6,7 млн євро для підтримки життєдіяльності компанії під час повномасштабної війни Росії проти України[14]. Грант ЄС допоможе покрити найнагальніші потреби залізничної компанії, яка підтримує українську економіку та українців.

13 червня Європейська Комісія та ЄІБ погодили надання гарантії ЄС, яка дасть змогу ЄІБ виділити нові кредити на 100 млн євро[15]. Кошти спрямують на швидке відновлення України, зокрема на ремонт муніципальної чи енергетичної інфраструктури. Гарантія ЄС є одним з елементів ініціативи «EU for Ukraine (EU4U) Initiative», яку ЄІБ затвердив у березні 2023 р. Ініціатива також передбачає створення фонду «EU4U Fund» і пакет технічної та консультаційної допомоги розміром 100 млн євро з власних коштів ЄІБ.

Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО)

В Україні впроваджується програма «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб в Україні», що фінансується ЄС через Інвестиційну платформу сусідства (NIP) і реалізується під управлінням НЕФКО. Програма спрямована на забезпечення житлом українців, які були змушені залишити свої домівки внаслідок збройної агресії Російської Федерації[16].

Кошти на зазначену програму перепрофільовано з програми «Покращення утилізації твердих побутових відходів та енергоефективності в об’єднаних територіальних громадах України» у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну та початком бойових дій.

Програма реалізується в малих і середніх громадах у західних та центральних регіонах України. Здійснюється ремонт та реконструкція наявних муніципальних споруд у десяти містах – Чернівцях, Чорткові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі. Загальне фінансування програми ЄС становить 19,4 млн євро, а на кожен проєкт виділяється від 1,5 до 2,5 млн євро залежно від його обсягу та потреб громади. Грантові інвестиції покривають вартість технічного проєктування, будівельних робіт і матеріалів, управління проєктом і моніторингу.

Поточні проєкти спрямовано на відновлення, реконструкцію та перепрофілювання наявних муніципальних споруд, таких як гуртожитки, заклади охорони здоров’я, адміністративні будівлі, школи та дитячі садки, які можна використати для розміщення ВПО. Усі проєкти пройшли стадію закупівель, у більшості громад тривають будівельні роботи. Заплановано виконати такі заходи: внутрішні ремонтні роботи, теплоізоляція будівель, встановлення обладнання для опалення, електро- та водопостачання, заміна вікон та дверей, облаштування зон відпочинку надворі.

Очікується, що ремонт перших житлових об’єктів буде завершено протягом осені, а закінчити всі десять проєктів планується до кінця 2023 р. Завдяки реалізації програми близько 1800 ВПО отримають житло та доступ до основних муніципальних послуг.

Окрім цієї програми, під управлінням НЕФКО впроваджуються ще три фінансовані ЄС програми, пов’язані із забезпеченням переселенців житлом та відновленням критичної інфраструктури, що зміцнить стійкість та спроможність українських громад приймати новоприбулих із найбільш постраждалих від війни регіонів.

Організація Об’єднаних Націй (ООН)

Організація Об’єднаних Націй та її гуманітарні партнери надали допомогу Україні для подолання наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС і доставили питну воду, предмети гігієни та продукти харчування, які можуть задовольнити потреби майже 180 тис. людей[17]. Також направлено ліки й медичні матеріали, набори для надання притулку та необхідні предмети домашнього вжитку. Поставки надано Міжнародною організацією з міграції, Агентством ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ, Всесвітньою продовольчою програмою та Всесвітньою організацією охорони здоров’я, а супровід вантажів організовано Управлінням ООН з питань біженців.

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ)

Для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС Міжнародний комітет Червоного Хреста надає обладнання для очистки води та медичну допомогу. Зокрема, МКЧХ доставив труби, резервуари для води, насоси та ремонтне обладнання до Херсона й постраждалих від затоплення районів, а також передав продукти першої необхідності та медичні товари. Крім того, МКЧХ надає технічну підтримку екстреним службам, щоб допомогти громадам подолати ризики, які виникли через протипіхотні міни і боєприпаси, що не здетонували[18].

Європейський Союз (ЄС)

До надання Україні допомоги для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС долучилися 16 країн Євросоюзу[19].

Австрія, Бельгія, Болгарія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Іспанія та Швеція, використовуючи Механізм цивільного захисту ЄС, надали мешканцям постраждалих районів цистерни з водою, водяні насоси, човни, рятувальне обладнання, генератори та іншу необхідну допомогу.

Європейська комісія ухвалила рішення про постачання Україні трьох потужних мобільних станцій для обробки води, кожна з яких здатна виробляти близько 120 тис. літрів чистої питної води на добу. Також ЄС продовжує координацію із гуманітарними організаціями та партнерами з доставки постраждалим українцям предметів першої необхідності (питної води, продовольчих наборів, грошової допомоги, обладнання для організації притулку). Для забезпечення таких гуманітарних операцій ЄС мобілізував додатково 500 тис. євро.

Крім того, після прориву греблі в Новій Каховці Європейський Союз забезпечить постачання до України 500 електрогенераторів зі своїх запасів rescEU, розміщених у Польщі. Генератори використовуватимуться для відновлення роботи об’єктів критичної інфраструктури, зокрема водонасосних та каналізаційних станцій у постраждалих районах півдня України. Генератори мають різну загальну потужність від 12,5 кВА до 1100 кВА. Загальна вартість обладнання становить 16 млн євро[20].

20 червня Європейська комісія запропонувала створити спеціальний інструмент фінансування в обсязі близько 50 млрд євро, який забезпечить послідовну, передбачувану підтримку України на період 2024–2027 рр.[21]. Така допомога базуватиметься на фінансовій підтримці держави у вигляді грантів і позик.

Новий механізм для України підтримуватиме зусилля нашої держави щодо макрофінансової стабільності, сприятиме відновленню, а також модернізації країни під час упровадження ключових реформ на шляху вступу до ЄС. Зазначене уможливить перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово узгоджується з правилами та стандартами ЄС.

У рамках конференції з відновлення України в Лондоні виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, разом із головою ЄІБ Вернером Хоєром, головою ЄБРР Оділь Рено-Бассо та керуючим директором Міжнародної фінансової корпорації Махтаром Діопом, підписали угоди на суму понад 800 млн євро з метою мобілізації приватних інвестицій для відновлення та відбудови економіки України[22]. Угоди, підтримані Європейським фондом сталого розвитку плюс (фінансовим підрозділом Інструменту сусідства, розвитку та міжнародної співпраці «Глобальна Європа»), свідчать про спільне міжнародне прагнення мобілізувати приватний сектор для відновлення та відбудови України. Ці угоди виокремлено в новий Інструмент підтримки України, який, як очікується, буде введено в дію у 2024 р.

Розглянемо докладніше п’ять угод щодо фінансування відновлення економіки, енергетики та комунальної інфраструктури України.

  1. Гарантія EU4Business для мікро-, малих та середніх підприємств. Нова угода з Групою ЄІБ про надання 40 млн євро у вигляді гарантій, зокрема 30 млн євро – для України, що розблокує кредити в обсязі 375 млн євро для малих та мікропідприємств. Решту – виділено для банків у Молдові, Грузії, Вірменії та Азербайджані.
  2. Механізм для малих і середніх підприємств – поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі (ПВЗВТ). 125 млн євро у вигляді нових кредитів для малих і середніх підприємств від українських банків стануть можливими завдяки адаптації до поточної програми розподілу ризиків, що фінансується Комісією та впроваджується Групою ЄІБ.
  3. Кредити для швидкого відновлення – ініціатива «ЄС для України» (EU4U). 100 млн євро нового фінансування від ЄІБ для України ЄС гарантує у вигляді суверенних кредитів для швидкого відновлення, включно з терміновим ремонтом муніципальної та енергетичної інфраструктури.
  4. Програма гарантування малих кредитів. Близько 200 млн євро у вигляді фінансування від фінансових установ України для малого бізнесу, з особливою увагою до агробізнесу та підприємств, що належать жінкам, завдяки партнерству ЄС і МФК (Міжнародної фінансової корпорації), спрямовано на зниження інвестиційного ризику з боку приватного сектора.
  5. Грант місту Кременчук у рамках Фонду енергоефективності України та програми реагування на кризові ситуації. 1,1 млн євро у вигляді грантів від ЄС спрямовано через МФК Кременчуцькій міській раді, щоб допомогти відремонтувати муніципальні будівлі для розміщення сотень внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з районів, що постраждали від російської агресії.

22 червня Україна отримала п’ятий транш розміром 1,5 млрд євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 р.[23]. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД сягає 18 млрд євро. У 2023 р. до державного бюджету України надійшло вже 9 млрд євро пільгових коштів від ЄС. Наступні транші в рамках масштабної програми МФД надходитимуть до держбюджету протягом 2023 р. з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

З 26 червня українські малі та середні підприємства мають можливість подати заявку на отримання фінансування через «2023 Ideas Powered for Business» від SME Fund – Фонду підтримки малого та середнього бізнесу – ініціативи Європейської комісії, яку реалізує Відомство інтелектуальної власності ЄС (EUIPO)[24]. Українському бізнесу надається безпрецедентна можливість отримати доступ до фінансових ресурсів для захисту своєї інтелектуальної власності.

США

США надають всебічну допомогу для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає Україні рятувальне й водоочисне обладнання, грошову допомогу, продукти харчування, воду та паливо[25]. Зокрема USAID надає підтримку ДCНС України у придбанні та доставці обладнання для очищення води, насосів для відкачування води, рятувального обладнання на воді, а також човнів та човнових моторів. Понад тисячі домогосподарств, які постраждали від затоплення, USAID виплатить по 2200 грн грошової допомоги на людину, або загалом 22,5 млн грн протягом трьох місяців.

9 червня Міністерство оборони США оголосило про новий пакет допомоги Україні в галузі безпеки на загальну суму близько 2,1 млрд дол. США. До пакету допомоги увійшли критично важливі засоби протиповітряної оборони та боєприпаси: додаткові снаряди для ЗРК «Patriot», системи ППО та ракети HAWK, артилерійські снаряди, безпілотні авіаційні системи «Puma», боєприпаси для ракетних систем із лазерним наведенням. Пакет також передбачає навчання українських воїнів і технічне обслуговування наданої техніки[26].

13 червня Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги для України в розмірі 325 млн дол. США. Пакет містить додаткові боєприпаси для національних передових зенітно-ракетних систем (NASAMS), зенітні комплекси «Stinger», додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS), артилерійські снаряди, 15 бойових машин піхоти «Bradley», 10 бронетранспортерів «Stryker», протиброньові системи «Javelin», ракети TOW, протитанкові системи АТ-4, понад 22 млн патронів до стрілецької зброї, гранати, підривні боєприпаси для прибирання перешкод, засоби підтримки тактичного захищеного зв’язку, запчастини та інше польове обладнання[27].

16 червня США оголосили про надання додаткової гуманітарної допомоги для України на 205 млн дол. США. Допомога складається з продуктів харчування, безпечної питної води, послуг із захисту, освіти, правової допомоги, фінансування доступного житла, медичного обслуговування тощо[28]. З урахуванням нового пакета допомоги загальний обсяг фінансування гуманітарної допомоги для України з боку США у 2023 фінансовому році становить понад 605 млн дол. США, а з лютого 2022 р. – понад 2,1 млрд дол. США.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу на конференції з питань відновлення України в Лондоні повідомив, що США виділять Україні 1,3 млрд дол. США фінансової допомоги, яку буде спрямовано на енергетичні та інфраструктурні потреби[29]. Зокрема 520 млн дол. США направлять на ремонт і модернізацію енергосистеми України, 657 млн дол. США – на відновлення зруйнованої життєво важливої інфраструктури, зокрема залізничних ліній, портів та прикордонних переходів, 100 млн дол. США – на цифровізацію української митної системи та 35 млн дол. США – на допомогу українському бізнесу та підприємцям.

27 червня Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги для України на загальну суму 500 млн дол. США. Новий пакет призначено для підтримки контрнаступальних операцій України, зміцнення її протиповітряної оборони. У рамках пакету надано також додаткову бронетехніку, протитанкові системи та інше обладнання, критичні боєприпаси[30].

Велика Британія

10 червня уряд Великої Британії оголосив про виділення додаткових 16 млн фунтів стерлінгів гуманітарної допомоги Україні для подолання наслідків затоплень, спричинених руйнуванням Каховської дамби[31]. Фінансування буде спрямовано на підтримку гуманітарних організацій, які працюють у постраждалих районах на півдні Херсонської області, і призначене для придбання обладнання, житла та предметів першої необхідності у районах, що постраждали від затоплення після прориву дамби, бойових дій та в громадах переселенців. Організація Червоного Хреста отримає 10 млн фунтів стерлінгів, Управління ООН з координації гуманітарних питань – 5 млн фунтів стерлінгів, а Міжнародна організація з міграції – 1 млн фунтів стерлінгів. До пакету гуманітарної допомоги Великої Британії також увійшли рятувальні човни, фільтри для води, водяні насоси, спецодяг, предмети першої необхідності тощо. Допомога надається з метою сприяти ДСНС України впоратися з наслідками затоплення.

13 червня на засіданні міністрів оборони країн – учасниць Об’єднаних експедиційних сил в Амстердамі анонсовано великий пакет допомоги для протиповітряної оборони України. Пакет підтримки ППО вартістю 92 млн фунтів стерлінгів надається через Міжнародний фонд для України, в який Велика Британія додатково інвестує 250 млн фунтів стерлінгів[32]. У рамках цього пакету буде надано радари, а також гармати та значна кількість боєприпасів. Обладнання вартістю 92 млн фунтів стерлінгів планується закупити для України через Міжнародний фонд у найближчі місяці. Мета допомоги – посилити спроможність нашої держави захищати критичну інфраструктуру, цивільне населення та військовослужбовців на передовій.

16 червня на зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі Велика Британія оголосила про додаткове фінансування розміром 60 млн фунтів стерлінгів для Комплексного пакету допомоги НАТО для України. Загальний внесок Великої Британії з лютого 2022 р. перевищить 80 млн фунтів стерлінгів[33]. Пакет призначено для фінансування безпечного зв’язку, пайків, палива, медикаментів, бронежилетів, зимової форми та спорядження для протидії мінним, хімічним і біологічним загрозам.

18 червня Велика Британія анонсувала фінансову допомогу Україні. Зокрема уряд Великої Британії до 2025 р. планує розширити фінансування української програми кібербезпеки (Ukraine Cyber Programme) на 25 млн фунтів стерлінгів[34]. Фінансування допоможе нашій державі підтримувати й захищати критичну інфраструктуру та державні служби від російських кібератак. Пакет допомоги складається з 16 млн фунтів стерлінгів, що надає Велика Британія, та потенційного внеску в розмірі 9 млн фунтів стерлінгів від міжнародних партнерів.

21 червня під час відкриття міжнародної конференції з відновлення України в Лондоні прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що Велика Британія надасть великий пакет фінансової підтримки для України, зокрема 3 млрд дол. США додаткових гарантій для розблокування кредитування Світового банку, та 240 млн фунтів стерлінгів двосторонньої допомоги[35]. Прем’єр-міністр також оголосив про розширення фонду British International Investment в Україні, фінансування якого збільшено до 250 млн фунтів стерлінгів.

Канада

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про нову військову допомогу Україні на 500 млн канадських доларів[36]. Канада долучиться до багатонаціональних зусиль з навчання українських льотчиків на винищувачах F-16, аби сприяти захисту українського повітряного простору. З цією метою в рамках допомоги буде надано додаткові 288 ракет AIM 7, які підтримають Україну в захисті українського неба, та 10 тис. патронів. Канада також приєдналася до міжнародної ініціативи з обслуговування танків «Leopard».

Канада направить 47,5 млн канадських доларів на допомогу мешканцям українських регіонів, затоплених унаслідок підриву Каховської ГЕС, з яких 10 млн канадських доларів виділяє для негайного реагування на цю катастрофу та перенаправляє 37,5 млн канадських доларів з раніше виділених Україні грошей на підтримку організацій, які допомагають мешканцям затоплених регіонів.

Німеччина

У рамках допомоги Україні для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС Німеччина надала 5 тис. мобільних фільтрів для води та 56 генераторів, а також обладнання для зведення притулків, зокрема намети, ліжка та ковдри.

На конференції з відновлення України в Лондоні глава МЗС ФРН Анналена Бербок заявила, що у 2023 р. Німеччини надасть Україні додатково 381 млн євро на гуманітарну допомогу[37].

Німеччина у співпраці зі США до кінця 2023 р. передасть Україні ще 45 зенітних самохідних установок «Gepard» для зміцнення протиповітряної оборони[38]. Наразі ФРН уже передала Україні 34 установки «Gepard», ще 15 будуть доставлені найближчими тижнями. Також Німеччина надасть Україні ще 64 керовані ракети для систем «Patriot»[39].

Компанія «Rheinmetall» на замовлення уряду Німеччини влітку поточного року додатково передасть Україні 20 бойових машин піхоти (БМП) «Marder 1A3»[40]. Усього Україна отримала 40 БМП цього типу, 20 – зі складів німецької армії та 20 – зі складу «Rheinmetall».

У червні поточного року в рамках військової допомоги Німеччина доправила в Україну 8 гусеничних всюдиходів «Bandvagn 206», 2 танки для розмінування «Wisent 1», 16 вантажівок «Zetros». Також Україна отримала високоточні керовані боєприпаси, артилерійські снаряди, 2 тягачі MAN HX81 та напівпричепи. Крім того, Німеччина передала Україні радіолокаційну станцію повітряного спостереження TRML-4D, 3 машини для наведення мостів BEAVER, 1 мобільну і захищену систему розмінування, а також машини для прикордонної охорони[41].

Швейцарія

Швейцарія має намір допомогти Україні з розмінуванням територій. Для цього Швейцарія передасть спеціальну дистанційно керовану машину для розмінування від Swiss Digger Foundation, яка безпечно та ефективно очищає великі території, забруднені мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, а також надасть вантажівку, причіп та комплект запчастин на три роки[42]. Українських фахівців навчатимуть на місці швейцарські експерти. Увесь пакет допомоги розміром близько 1,2 млн швейцарських франків фінансуватимуть коштом Збройних сил Швейцарії.

Бельгія

9 червня Бельгія оголосила про наміри передати Україні 105-міліметрові артилерійські снаряди на суму 32,4 млн євро[43]. Боєприпаси будуть закуплені у бельгійської промисловості й доставлені протягом найближчих тижнів.

Також Бельгія оголосила про надання Україні термінової гуманітарної допомоги для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС[44]. Допомогу Бельгія надасть через урядовий механізм B-FAST, який використовується для підтримки іноземних держав у кризових ситуаціях. До гуманітарної допомоги B-FAST входить обладнання для укриття (намети, матраци, спальні мішки, каністри, гігієнічні набори) загальною вартістю 350 тис. євро. У співпраці з МОЗ України для евакуйованих надаватиметься медичне обладнання на суму 1,6 млн євро – ліки, медичні вироби, резервуари для зберігання питної води, зневоднені сухі пайки тощо. На підставі офіційного запиту, отриманого через європейський координаційний механізм, B-FAST закупить генератори вартістю 1,5 млн євро і направить їх у райони, які постраждали від повені.

З раніше оголошеного пакету гуманітарної допомоги Україні у 24 млн євро на цей рік 7 млн євро надійдуть до Гуманітарного фонду ООН для України.

Чехія

Чехія надасть Україні необхідне обладнання (цистерни для питної води, рятувальні круги, дренажні насоси та рятувальні жилети) та виділить 10 млн крон на допомогу нашій країні для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС[45].

Також Чехія направить Україні 45 млн крон для надання допомоги внутрішнім переселенцям і розмінування деяких районів[46]. Першу частину – 25 млн крон – отримає Дніпропетровська область. Кошти спрямують на допомогу громадянам, котрі змушені залишити свої домівки через російське вторгнення. Другу частину – у розмірі 20 млн крон – спрямують на розмінування українських територій.

Швеція

Агентство з питань цивільного захисту та надзвичайних ситуацій Швеції передасть Україні 250 міношукачів для пошуку мін у районах, підтоплених після вибуху на Каховській ГЕС. Вартість техніки становить 15 млн шведських крон. Надходження обладнання очікується найближчим часом[47].

26 червня уряд Швеції оголосив про новий пакет допомоги Україні для гуманітарних потреб і відбудови вартістю 380 млн шведських крон[48]. Допомогу надаватимуть через Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SAID) гуманітарним організаціям, які допомагають українцям. Зокрема Швеція сприятиме українському Червоному Хресту в закупівлі медикаментів, санітарних та водоочисних засобів, виділить кошти Всесвітній продовольчій програмі та Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців для надання продуктів харчування, води, притулку, юридичних консультацій та психосоціальної підтримки.

Крім того, Швеція виявила бажання профінансувати Програму розвитку ООН для відновлення енергетичної інфраструктури України та купити обладнання для підтримки критично важливого постачання електроенергії. Фінансування надається з програми міжнародної допомоги на 2023 р., затвердженої шведським урядом окремо від пакета допомоги Україні.

Данія

Міністерство закордонних справ Данії оголосило про надання негайної гуманітарної допомоги постраждалим унаслідок підриву Каховської ГЕС[49]. Агентство з надзвичайних ситуацій Данії відправило Україні 2 потужні насоси, 35 наметів для проживання, 3 невеликі човни з транспортними плотами та великий генератор. Гуманітарний пакет допомоги загальною вартістю 2,5 млн датських крон надійшов в Україну 10 червня та був переданий ДСНС України. Крім того, через Управління ООН з обслуговування проєктів, Данія також передає 5 вантажівок-цистерн для збирання та вивезення води із затоплених районів і кілька генераторів загальною вартістю майже 7 млн датських крон.

12 червня уряд Данії вирішив виділити Україні додатково 2 тис. артилерійських снарядів на суму близько 250 млн датських крон[50].

19 червня уряд Данії ухвалив рішення про збільшення військової допомоги Україні до 21,9 млрд датських крон (понад 3 млрд дол. США) у 2023–2028 рр.[51]. Кошти на оборонну підтримку виділятимуть в рамках Українського фонду Данії та будуть розподілені таким чином: 7,5 млрд крон буде виділено у 2023 р., 10,4 млрд крон – у 2024 р. та по 1 млрд крон щорічно у 2025–2028 рр. Військова підтримка Данії полягає в прямих поставках Україні озброєння, військової техніки, аварійного обладнання та навчання. Для цього передбачено закупівлю озброєння та обладнання у датських та іноземних оборонних підприємств.

30 червня уряд Данії ухвалив рішення виділити 1,3 млрд датських крон на військову допомогу Україні[52]. Допомога, зокрема, передбачає: ракети для систем ППО, машини для розмінування, а також кошти для спільної закупівлі Євросоюзом боєприпасів для нашої держави.

Норвегія

Норвегія відправила в Україну 7 тис.  артилерійських снарядів із власних запасів, ще 9 тис. боєприпасів Норвегія передасть разом із Данією[53]. Норвегія надасть Україні гільзи для снарядів, а Данія – детонатори й паливні заряди для виробництва снарядів.

Литва

7 червня уряд Литви ухвалив рішення про виділення 20 млн євро із запозичених від імені держави коштів для участі в ініціативах ЄС і міжнародних ініціативах допомоги Україні та Молдові[54]. 10 млн євро буде спрямовано на внесок до Спеціальної програми антикризових заходів Міжнародної асоціації розвитку групи Світового банку для відновлення України та Молдови, ще 10 млн євро – на внесок до фонду «ЄС для України», який створено Європейським інвестиційним банком.

Крім того, країна направить гуманітарну допомогу Україні у відповідь на руйнування росіянами дамби Каховської ГЕС. Зокрема заплановано передати 30 наметів, 240 розкладних ліжок і 50 тис. євро фінансової допомоги.

Литва разом з Великою Британією, Норвегією, Нідерландами, Данією, Швецією та Ісландією планує закупити для України засоби протиповітряної оборони. Внесок Литви складатиме 6 млн євро[55].

Латвія

9 червня уряд Латвії вирішив виділити Україні 200 тис. євро для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС, а 13 червня – надати додатково 430 тис. євро[56]. В Україну планують спорядити електрогенератори, компресори, насосну станцію, рятувальні жилети, спальні мішки, насоси з двигунами, водолазні рукавички, чоботи, квадроцикли та інше.

14 червня мерія Риги ухвалила рішення щодо виділення Україні фінансової допомоги на суму 300 тис. євро, з яких 100 тис. євро буде передано латвійському товариству «TEV» з метою закупівлі гуманітарної допомоги для мешканців Херсонській області, котрі постраждали внаслідок повені.

Також Латвія ухвалила політичне рішення передати Україні всі вертольоти, які є в розпорядженні її збройних сил[57].

Естонія

Естонія передасть Україні техніку та обладнання майже на 457 тис. євро для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. МЗС Естонії виділяє кошти Рятувальному департаменту країни, який має відправити обладнання в Україну. Зокрема наша держава отримає шланги, помпи, абсорбувальний матеріал, човни, гідрокостюми, непромокальні гумові штани та коркові жилети[58].

Іспанія

На конференції з відновлення України в Лондоні глава МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес оголосив про виділення допомоги Україні для оснащення шкіл укриттями та підтримки жертв сексуального насильства, а також про мобілізацію 24 тонн гуманітарної допомоги для постраждалих від підриву Каховської ГЕС[59]. Іспанський уряд пообіцяв виділити нашій державі понад 250 млн євро на відновлення та реконструкцію.

Франція

У рамках конференції з відновлення України в Лондоні глава МЗС Франції Катрін Колонна оголосила, що Париж виділить Україні додатково 40 млн євро безповоротної фінансової допомоги для невідкладної відбудови у 2023 р., а також готує багаторічний план з гуманітарної, фінансової та економічної допомоги, який здебільшого складатиметься з грантів[60].

Нідерланди

Нідерланди анонсували виділення 40 млн євро та закупівлю чотирьох радіолокаційних систем VERA-EG вартістю 150 млн євро для посилення української ППО[61]. Також Нідерланди разом з низкою європейських партнерів працюють над тим, щоб якомога швидше почати навчання українських пілотів на винищувачах західного зразка F-16.

Австралія

Австралія оголосила про пакет військової підтримки для України на суму 110 млн австралійських доларів[62]. Новий пакет допомоги передбачає: 70 одиниць військової техніки, зокрема 28 броньованих машин M113, 14 машин спецпризначення, 28 вантажівок MAN 40M та 14 причепів, а також артилерійські снаряди. 10 млн доларів буде спрямовано Управлінню ООН з координації гуманітарних питань, яке керує Українським гуманітарним фондом, щоб допомогти задовольнити потреби в житлі, медичних послугах, чистій воді та засобах санітарії.

Австралія є однією з найбільших країн, що не входять до НАТО. При цьому надає Україні допомогу у вигляді боєприпасів та оборонного обладнання, включаючи десятки одиниць бронетехніки «Bushmaster».

Японія

Японія через міжнародні організації надає екстрену гуманітарну допомогу в розмірі 5 млн дол. США постраждалим від затоплення жителям України[63].

Програма розвитку ООН та уряд Японії передали 572 генератори до Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької областей для забезпечення аварійного електропостачання[64].

Молдова

Молдова надіслала в Україну рятувальників і гуманітарну допомогу для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС[65]. У допомогу на суму 4,2 млн леїв входять водонасосні станції, надувні човни, продукти харчування та обладнання, необхідні для ліквідації наслідків затоплення.

Азербайджан

Уряд Азербайджану виділив гуманітарну допомогу для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС та передав Україні насоси, труби, надувні човни та одяг для ліквідації наслідків повені. За розпорядженням Президента Азербайджанської Республіки, компанія SOCAR надала ДСНС України 20 тонн пального для ліквідації наслідків техногенної катастрофи та для проведення евакуації населення з підтоплених територій.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] Див.: URL: https://minre.gov.ua/2023/06/29/mizhnarodna-dopomoga-dlya-ukrayiny-syag…

[2] Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_attracted_usd_3_bill…

[3] Див.: URL: https://www.imf.org/en/News/Articles/2023/06/29/pr23249-ukraine-imf-exe…

[4] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimala_63_mln_ievro_vid_svitovogo_…

[5] Див.: URL: https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2023/06/21/world-bank-a…

[6]Див.: URL: https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_attracted_usd_1215_b…

[7]Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_signs_an_agreement_with_the_world_ba…

[8] Див.: URL: https://mtu.gov.ua/news/34434.html?fbclid=IwAR2niojcu-DMA__RHxngBnWDLxr…

[9] Див.: URL: https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2023/06/29/world-bank-n…

[10] Див.: URL: https://www.uz.gov.ua/press_center/up_to_date_topic/611478/

[11] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2023/06/23/701528/

[12] Див.: URL: https://ibf.ua/articles/Єbrr-nadast-ukreksіmbanku-kredit-na-sumu-€50-mln-160358

[13] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/україна-отримає-грант-єс…

[14] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єіб-та-укрзалізниця-підп…

[15] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/новий-внесок-єс-до-пакет…

[16] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/нова-програма-під-управл…

[17] Див.: URL: https://reports.unocha.org/en/country/ukraine/flash-update/75lREGGOth59…

[18] Див.: URL: https://www.icrc.org/en/document/nova-kakhovka-dam-icrc-responds-water-…

[19] Див.: URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_3282

[20] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єс-надсилає-500-електрог…

[21] Див.: URL: https://eu-ua.kmu.gov.ua/novyny/yes-zaproponuye-na-pidtrymku-ukrayiny-b…

[22] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/конференція-з-відновленн…

[23] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_the_fifth_tranche_of_large-…

[24] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/sme-fund-розширено-для-п…

[25] Див.: URL: https://www.facebook.com/USAIDUkraine/posts/pfbid02bziyCybfzRL3F8qJK4pu…

[26] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3422822/biden-adm…

[27] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3426389/biden-adm…

[28] Див.: URL: https://www.state.gov/united-states-announces-additional-humanitarian-a…

[29] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/21/701409/

[30] Див.: URL: https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3440628/biden-adm…

[31] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/uk-to-provide-16-million-in-humanita…

[32] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/major-air-defence-package-for-ukrain…

[33] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/uk-commits-60-million-to-natos-ukrai…

[34] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/uk-to-give-ukraine-major-boost-to-mo…

[35] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/global-businesses-pledge-to-back-ukr…

[36] Див.: URL: https://ukrainian.voanews.com/a/kanada-vijskova-dopomoha/7131532.html

[37] Див.: URL: https://suspilne.media/512165-nimeccina-nadast-ukraini-381-miljon-evro-…

[38] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/25/7164361/

[39] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/16/7163810/

[40] Див.: URL: https://zn.ua/ukr/war/nimetska-kompanija-hotujetsja-peredati-ukrajini-2…

[41] Див.: URL: https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-20…

[42] Див.: URL: https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-9…

[43] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/9/7163387/

[44] Див.: URL: https://diplomatie.belgium.be/en/news/b-fast-donates-generators-and-she…

[45] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/7/7163244/

[46] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/30/701765/

[47] Див.: URL: https://suspilne.media/507925-svecia-vidpravit-ukraini-250-minosukaciv/

[48] Див.: URL: https://www.government.se/press-releases/2023/06/substantial-new-humani…

[49] Див.: URL: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmark-sender-katastrofehjaelp-…

[50] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/12/7163527/

[51] Див.: URL: https://mil.in.ua/uk/news/daniya-zbilshuye-fond-vijskovoyi-dopomogy-ukr…

[52] Див.: URL: https://www.fmn.dk/da/nyheder/2023/ny-donationspakke-pa-13-mia.-kroner-…

[53] Див.: URL: https://suspilne.media/508039-norvegia-i-dania-nadadut-ukraini-dodatkov…

[54] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/8/700944/

[55] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/15/7163705/

[56] Див.: URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/latviia-vydilyt-bilsh-nizh-430-tysiach-ievro-na-likvidatsiiu-naslidkiv-pidryvu-kakhovskoi-hes/https://www.facebook.com/UKRinLatvia/posts/654489756711081 

[57] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/21/7164131/

[58] Див.: URL: https://suspilne.media/507418-estonia-vidpravit-v-ukrainu-tehniku-ta-ob…

[59] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/21/7164121/

[60] Див.: URL: https://suspilne.media/512255-francia-u-2023-roci-vidilit-dodatkovi-40-…

[61] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/06/14/7163675/

[62] Див.: URL: https://www.pm.gov.au/media/australia-pledges-further-support-ukraine

[63] Див.: URL: https://www.mofa.go.jp/erp/c_see/ua/page4e_001436.html

[64] Див.: URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/press-releases/pidsylennya-stiykosti-pr…

[65] Див.: URL: https://gordonua.com/ukr/news/war/moldova-vidpravila-v-ukrajinu-rjatuva…