Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Грудень 2023 року

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд

14 грудня 2023 р. Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн дол. США (663,9 млн СПЗ – спеціальне право запозичення – різновид валюти, створений і використовуваний МВФ) від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) [1].

Залучені кошти є результатом успішного другого перегляду програми EFF, який Виконавча рада МВФ завершила 11 грудня 2023 р. Підтримка від Фонду допоможе своєчасно профінансувати пріоритетні видатки державного бюджету та забезпечити макроекономічну стабільність в умовах воєнного стану. 

Україна залучила вже близько 4,5 млрд дол. США з передбачених програмою EFF 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ).

Світовий банк

30 листопада 2023 р. Світовий банк схвалив новий спільний з Україною проєкт «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (INSPIRE) [2]. 4 грудня 2023 р. в Києві підписано Кредитну угоду по проєкту.

Проєкт INSPIRE має на меті забезпечення соціального захисту малозабезпечених та вразливих верств населення України під час та після війни, поліпшення доступу до соціальних послуг та допомоги, а також посилення системи соціальної підтримки. Фінансування проєкту здійснюється за рахунок позики Світового банку розміром 1,2 млрд дол. США з Трастового фонду «Цільовий фонд з надання необхідної кредитної підтримки Україні» (ADVANCE Ukraine) за підтримки уряду Японії. Кошти надходитимуть до загального фонду державного бюджету України.

15 грудня 2023 р. Світовий банк оголосив про надання Україні 1,34 млрд дол. США додаткового фінансування через механізм «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine) [3]. Кошти спрямовуватимуться на програми державної соціальної допомоги, пенсійні виплати та забезпечення надання критично важливих державних послуг.

Фінансування складатиметься з позики Світового банку обсягом 1,086 млрд дол. США за рахунок кредитних коштів Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), що його підтримує уряд Японії; гранту розміром 190 млн дол. США від Норвегії у рамках Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF); гранту 50 млн дол. США від уряду Сполучених Штатів Америки та гранту на суму 20 млн дол. США від уряду Швейцарії.

Проєкт PEACE in Ukraine є головним фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні та з початку повномасштабного вторгнення Росії дозволяє іноземним донорам об’єднати свої зусилля для безперебійного надання критично важливої підтримки уряду.

Європейський інвестиційний банк

Федеральне міністерство економіки та клімату Німеччини (BMWK), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міністерство відновлення домовилися підписати грант на суму 20 млн євро для програми «Renewable Energy Solution Programme» (RES, «Програма рішень для відновлюваної енергетики») [4]. Грант покликаний підтримати розвиток відновлюваної енергетики в Україні.

Програму RES розроблено для впровадження енергоефективних рішень у громадських будівлях: лікарнях, школах та дитячих садках. Грантові кошти буде виділено громадам та містам, що вже отримують фінансування в межах наявних рамкових кредитних угод ЄІБ. Серед них – Програма енергоефективності громадських будівель в Україні (UPBEE) і дві програми з відновлення: Надзвичайна кредитна програма для відновлення України (UERP) і Програма з відновлення України (URP). Допомога надаватиметься на забезпечення системами сонячної енергії, геотермальними тепловими насосами, а також на пошук рішень для використання енергії біомаси. Програма RES поліпшить енергетичну автономію громадських будівель і забезпечуватиме їх роботу в умовах відключень електроенергії. Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) надаватиме технічну допомогу та консультаційні послуги, необхідні для успішного впровадження програми.

Кредитна установа для відбудови

29 грудня 2023 р. міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Гарантійну угоду з Кредитною установою для відбудови (KfW ), що дозволить залучити кредитне фінансування в рамках проєкту з НЕК «Укренерго» «Підвищення ефективності передачі електроенергії (інтеграція української ОЕС до європейської об’єднаної енергосистеми) III» [5].Кредитні кошти обсягом 24 млн євро будуть спрямовані на відновлення підстанції НЕК «Укренерго», що зазнала значних руйнувань внаслідок збройної агресії Росії. Обсяг портфеля діючих проєктів KfW в Україні є найбільшим за всі роки співпраці та складається з семи інвестиційних проєктів на загальну суму близько 295 млн євро, з яких станом на грудень 2023 р. вибірка складає 42 %.

Європейський Союз

20 грудня Україна отримала 150 млн євро фінансової допомоги на безповоротній основі від ЄС. Залучені кошти є частиною Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми «Підтримка швидкого відновлення України (Контракт з розбудови держави та посилення стійкості)» [6]. Грантове фінансування допоможе забезпечити пріоритетні заходи з відновлення критично важливих об’єктів, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ, зокрема транспортної інфраструктури, об’єктів комунальної власності, соціальної інфраструктури та житлових приміщень. Другий транш обсягом 100 млн євро очікується вже в першому кварталі 2024 р. Кошти спрямовуватимуться на фінансування заходів з відновлення, на підтримку малих фермерських господарств, інших виробників сільськогосподарської продукції.

21 грудня 2023 р. до державного бюджету України надійшло 1,5 млрд євро від ЄС – останній транш у рамках масштабної програми макрофінансової допомоги (МФД+) у 18 млрд євро на 2023 р. [7]. Кошти спрямовуються на пріоритетні потреби держбюджету в соціальній та гуманітарній сферах. Україна отримує фінансування в рамках МФД+ на пільгових умовах з терміном погашення кредиту 35 років. Відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту сплачуватимуть країни ЄС. Від початку повномасштабної війни загальний обсяг бюджетної підтримки від ЄС становить 26 млрд євро.

Європейська комісія повідомила про відправку в Україну ще 500 електрогенераторів; загальна їх кількість уже становить 5500. Фінансова вартість 500 електрогенераторів, що доправлять в Україну, становить 16,5 млн євро. Генератори призначені для українських міністерств й мають забезпечити достатнє постачання електроенергії в холодні й темні місяці, а також підтримувати в робочому стані життєво важливі українські служби, зокрема лікарні. 40 із 500 генераторів надійдуть у школи.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголошує про початок другого циклу грантової програми, яка реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу [8]. За інформацією Мінагрополітики, стратегічна ініціатива спрямована на відновлення вітчизняного агробізнесу, підтримку українських фермерів, які постраждали внаслідок війни. Програма грантів, що фінансується ЄС, розроблена таким чином, щоб допомогти виробникам сільськогосподарської продукції інтегруватися в стійкі ланцюжки доданої вартості, збільшити власні засоби існування та зайнятість, поліпшити розвиток сільських територій.

Ця ініціатива показала хороші результати в межах першого циклу, де було відібрано 138 заявок із 212, що надійшли до Державного аграрного реєстру. Загальна сума грантової підтримки становить 1,73 млн дол. США. Найпопулярнішими інвестиціями є придбання тракторів, сонячних панелей, спеціалізованого виробничого та переробного обладнання для відповідного ланцюга доданої вартості. Перший грантовий цикл продемонстрував значну зацікавленість представників аграрного сектора до проєкту.

ФАО та ЄС заохочують фермерів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей взяти участь у другому грантовому циклі. Заявки приймаються через Державний аграрний реєстр (ДАР) до 31 січня 2024 р.

США

США та Україна підписали Заяву про наміри щодо спільного виробництва та обміну технічними даними, які працюватимуть для задоволення нагальних оперативних потреб Збройних Сил України. Виробництво торкнеться сфери систем протиповітряної оборони, ремонтно-технічного забезпечення, виробництва критичних боєприпасів.

В Україну прибули два потужні автотрансформатори, що посилять вітчизняну енергетичну інфраструктуру. Трансформатори передали США, про що оголосила посол США в Україні Бріджит Брінк, яка також повідомила й про наступні партії допомоги.

США надають Україні новий пакет допомоги, до якого увійшли снаряди для систем ППО, боєприпаси для HIMARS та артилерійські снаряди, високошвидкісні протирадіаційні ракети, бронебійні снаряди, протитанкові ракети, обладнання для захисту критичної інфраструктури тощо [9]. Загальна вартість нового пакету допомоги становить 175 млн дол. США. Міністерство оборони США оприлюднило детальну інформацію щодо обладнання, яке увійшло до нового пакету: ракети ППО AIM-9M і AIM-7; додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем HIMARS; артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм; високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARMs); ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW); протитанкові системи «Javelin» і AT-4; понад 4 млн патронів до стрілецької зброї; транспортні засоби для буксирування та транспортування обладнання; підривні боєприпаси для подолання перешкод; обладнання для захисту критичної національної інфраструктури; запчастини, обладнання для технічного обслуговування.

Міністерство економіки України повідомило, що програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» втричі збільшила грантову підтримку для українських переробних підприємств – до 11 млн дол. США [10]. Загалом у межах цієї програми буде надано близько 75 грантів, які підтримуватимуть бізнес і сприятимуть виробництву інноваційних продуктів, модернізації виробництва, скороченню ручної людської праці в поєднанні зі створенням висококваліфікованих робочих місць, підвищенню ефективності використання інших ресурсів, імпортозаміщенню на українському ринку та/або експорту української продукції для заповнення ніш, які раніше займала російська та білоруська продукція, локалізації виробництва товарів.

Адміністрація Президента США Джо Байдена 27 грудня оголосила про останній у 2023 р. пакет американської військової допомоги для України, очікуючи, що Конгрес США невдовзі затвердить виділення коштів на подальші постачання зброї українській армії [11].

Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що до цього пакета на 250 млн дол. США увійшли боєприпаси й інші компоненти для систем протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем, боєприпаси калібру 155 мм і 105 мм, бронебійні боєприпаси та патрони.

Велика Британія

Збройні Сили України отримали від Великої Британії ракети «Martlet», які допоможуть боротися з дронами противника (за даними газети «The Times») [12]. Велика Британія надала Україні деякі зі своїх новітніх озброєнь для боротьби з російськими безпілотниками «Shahed». Українські бійці вже використовували ракети «Martlet» у війні проти РФ. «Martlet» розробила компанія «Thales Air Defense» ще у 2008 р. Виготовляти ракети почали у 2013 р., а з 2021 р. вони перебувають на озброєнні британської армії.

У рамках морської коаліції Норвегії та Великої Британії, Королівські ВМС Великої Британії передадуть Україні два кораблі для розмінування. Країни коаліції також постачатимуть судна та інші транспортні засоби ЗСУ для збільшення можливостей ведення бойових дій на морі, повідомили в Міноборони Великої Британії [13].

Велика Британія оголосила про виділення 37 млн фунтів стерлінгів (43 млн євро) гуманітарного фінансування для України [14]. Про новий пакет допомоги оголошено напередодні візиту міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Кемерона до США. Україна отримає зимовий пакет гуманітарної допомоги в розмірі 29 млн фунтів (34 млн євро) та ще 7,75 млн фунтів (9 млн євро) на задоволення потреб найбільш уразливих верств населення. Це фінансування є частиною загальної гуманітарної допомоги Великої Британії для України та регіону, виділеної на 2023–2024 рр., у розмірі 127 млн фунтів (148 млн євро), про яку оголосили в червні 2023 р. Крім того, Велика Британія повідомила про запровадження низки нових санкцій проти іноземних військових постачальників, які експортують обладнання та запчастини до РФ.

Німеччина

8 грудня 2023 р. Німеччина передала Україні пакет допомоги, до якого увійшли гранатомети, вантажівки та БпЛА.

Наступний пакет військової допомоги від Німеччини містить зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) «Patriot», спецтехніку й боєприпаси. Окрім ЗРК «Patriot» Німеччина передала й ракети до нього. До цього військового пакету також увійшли гусеничні всюдиходи «Bandvagn 206»; боєприпаси до артилерії калібру 155 мм; безпілотні машини для розмінування; системи виявлення дронів; вантажівки «Mercedes-Benz Zetros»; причепи до тягачів 8×8 HX81; тягачі «Zetros» і понад 47 тис. боєприпасів калібру 40 мм до гранатометів.

Німеччина оголосила про додатковий пакет гуманітарної допомоги для України на 6,1 млн євро[15]. Про це 15 грудня 2023 р. повідомила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок. Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер поінформувала про передачу Україні ще 500 електрогенераторів, обігрівачів, наметів і житлових контейнерів. Для підтримки енергетичної інфраструктури України вже придбано понад 1300 потужних електрогенераторів (близько 1250 кВА) та 20 акумуляторних батарей. Понад 800 електрогенераторів і 15 акумуляторних батарей уже передали різним партнерам в Україні. Їх використовують на теплових електростанціях, насосних станціях, у великих пекарнях та лікарнях, для децентралізованого постачання послуг населенню.

Німеччина 21 грудня 2023 р. надала Фонду енергетичної підтримки України при Європейському енергетичному співтоваристві ще 88,5 млн євро, з яких 54,3 млн євро виділяє Федеральне міністерство економіки та захисту клімату через KfW, а 34,2 млн євро – Федеральне міністерство закордонних справ.

Україна в межах військової допомоги отримає від Німеччини додаткові артилерійські снаряди калібру 155 мм, які виготовлять на промислових потужностях [16]. Бюджетний комітет німецького Бундестагу схвалив відповідну рамкову угоду з французьким виробником боєприпасів. Угода передбачає виготовлення та доставку близько 350 тис. снарядів великого калібру. У межах зазначеної угоди, французька компанія вже отримала замовлення від Німеччини на виробництво 68 тис. осколково-фугасних снарядів для ЗСУ вартістю 278 млн євро.

Інші країни можуть долучитися до рамкової угоди, оскільки проєкт є частиною ініціативи Євросоюзу щодо прискорення закупівлі, виробництва та доставки боєприпасів в Україну. Крім того, йдеться про збільшення європейського виробництва боєприпасів у довгостроковій перспективі, щоб країни – члени ЄС могли поповнити свої запаси боєприпасів.

22 грудня 2023 р. Німеччина передала Україні додаткову військову допомогу [17]: боєприпаси для танків «Leopard», засоби протиповітряної оборони (зокрема додаткові зенітні системи «Gepard»), патрони калібру 155 мм, 14 танків «Wisent» для розмінування, розвідувальні безпілотники, прикордонні патрульні машини, системи самозахисту AMPS для гелікоптерів, вантажівки, медичне обладнання.

Уряд Німеччини підрахував, що на зміцнення та розвиток потенціалу безпеки України у 2023 р. виділено 5,4 млрд євро (у 2022 р. – 2 млрд євро). Протягом наступних років на військову допомогу Україні та на поповнення запасів власних збройних сил товарами, які постачаються в Україну, влада Німеччини зобов’язалася додатково спрямувати фінансування в обсязі 10,5 млрд євро.

Канада

Україна отримала від Канади як військову допомогу 1000 бронеавтомобілів «Senator» [18]. Про це повідомило видання «Defence Blog» із посиланням на компанію «Roshe, яка виробляє ці бойові броньовані машини. Глава компанії «Roshel» Роман Шимонов наголосив, що бронеавтомобілі «Senator» надійшли до України раніше, ніж очікувалося. Бронеавтомобілі «Senator» з’явилися на озброєнні ЗСУ ще у 2022 р. Їх нашій країні передає Канада та США в межах військової допомоги. Канада також надає Києву пряму фінансову, гуманітарну та іншу допомогу.

«Senator» – це новий бронеавтомобіль, побудований на базі модернізованого шасі пікапа «Ford F-550». Він має кілька версій, зокрема з двома і чотирма дверима, залежно від призначення. Його випускають у двох версіях – класичний колісний БТР та бронеавтомобіль класу MRAP. Машина класу MRAP має поліпшений захист від мін і саморобних вибухових пристроїв.

Японія

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда повідомив на саміті G7 (цього року країна головує в G7), що Токіо готове надати близько 4,5 млрд дол. США на відновлення України [19]. З січня 2024 р. G7 запроваджує обмеження на імпорт непромислових алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у РФ. Згодом буде введено подальші обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах.

21 грудня 2023 р. до державного бюджету України на відновлення та соціальний захист надійшло близько 950 млн дол. США від Японії в рамках проєктів Світового банку [20]. Фінансування складається з гранту Японії на суму 52,4 млн дол. США в рамках проєкту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE) та позики від уряду Японії обсягом 900 млн дол. США через проєкт «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (INSPIRE). Кошти спрямовуватимуться на відшкодування видатків держбюджету України на невідкладні та пріоритетні потреби, зокрема у сфері відновлення та соціальної допомоги.

Проєкт INSPIRE фінансується за рахунок позики Світового банку розміром 1,2 млрд дол. США із Цільового фонду з надання необхідної кредитної допомоги Україні (ADVANCE Ukraine) за підтримки уряду Японії. Проєкт призначений для забезпечення соціального захисту вразливих верств населення під час та після війни, поліпшення доступу до соціальної допомоги та соціальних послуг, а також посилення адаптивності системи соціальної підтримки для ефективного реагування на виклики сьогодення та в майбутньому.

За допомогою проєкту HOPE відбудовуватиметься інфраструктура на деокупованих та постраждалих від бойових дій територіях України. Кошти також надаватимуться власникам осель на ремонт у багатоквартирних та приватних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

Польша

Польща передала Україні 18 самохідних гаубиць «Krab»; агентство PAP повідомило, що підготовлено до відправки ще 56 [21]. «Krab» – самохідна гаубиця на гусеничному шасі виробництва «Huta Stalowa Wola SA». Польща з початку воєнних дій Росії проти України також передала ЗСУ переносні зенітно-ракетні комплекси «Piorun», карабіни «Grot», танки PT-91, Т-72, «Leopard 2», літаки МіГ-29. Заплановано постачання самохідних мінометних систем «Rak», бойових машин піхоти «Rosomak» (у кількості 100 штук).

17 грудня 2023 р. в Україну прибули 24 самохідні міномети «Rak» польського виробництва [22]. 120-мм міномети «Rak» встановлено на броньовану колісну платформу, вони можуть вести навісний вогонь на відстані до 12 км. Після стрільби самохідний міномет може швидко змінити позицію і відійти на безпечну відстань. На машини, що прибули в Україну, встановлено протидронний захист у вигляді залізної сітки над баштою.

Швеція

Україна отримає від Швеції нову гуманітарну допомогу на загальну суму 1,4 млрд шведських крон (понад 120 млн євро). Пакет призначено саме для зимового періоду, він  є найбільшим з початку повномасштабної війни.

Про це повідомили прем’єр-міністр країни Ульф Крістерссон і міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Йоган Форсселл [23]. Переважну частину коштів (900 млн шведських крон (понад 79 млн євро)), буде спрямовано до фонду Світового банку на відновлення України, що підтримує інфраструктуру у сферах енергетики, житла, охорони здоров’я і транспорту. Крім цього, на ці кошти буде закуплено обладнання для опалення та передачі потужностей в українській енергомережі. Щоб допомогти українцям пережити зиму, буде профінансовано й інші сфери, зокрема планують створити притулки.

Фінляндія

Фінляндія незабаром розпочне виробництво артилерійських снарядів великого калібру для України [24], про що повідомив міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен. Міністерство оборони зобов’язується інвестувати близько 24 млн євро у збільшення виробництва важких боєприпасів і бере на себе довгострокові замовлення вітчизняної промисловості, що дає змогу здійснювати власні інвестиції. У Міноборони Фінляндії зазначили, що загалом інвестиції становитимуть близько120 млн євро.

Президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив, що його країна готує 21-й пакет допомоги Україні, який складатиметься з озброєння. Про це він сказав під час пресконференції з учасниками саміту країн Північної Європи.

Естонія

Уряд Естонії схвалив надання довгострокової військової допомоги Україні для захисту від російської агресії [25]. До нового пакету допомоги увійшли протитанкові ракети «Javelin», кулемети, боєприпаси для легкого озброєння, транспортні засоби та судна, водолазне спорядження. Вартість пакету становить майже 80 млн євро.

Литва

15 грудня 2023 р. збройні сили Литви передали Україні кілька мільйонів патронів та кілька тисяч боєприпасів до переносних протитанкових гранатометів малої дальності [26]. До того ж Україна отримає близько тисячі розкладачок.

У Міноборони країни зазначили, що Литва розробила довгостроковий план підтримки Києва. Протягом 2024–2026 рр. передбачено надати Україні новий пакет військової допомоги розміром 200 млн євро. У Литві для ЗСУ відремонтували перші танки «Leopard 2», які було пошкоджено під час бойових дій. Незабаром їх буде повернено на фронт. 20 грудня 2023 р. до України прибула нова партія військової допомоги від Литви: польове обладнання та десятки тисяч одиниць сухпайків.

Австралія

Австралія направила Україні додаткову партію MRAP Bushmaster [27]. Міноборони України подякувало австралійським колегам, зазначивши, що у вересні 2022 р. надані Австралією бронеавтомобілі цієї марки зіграли вирішальну роль в успішному контрнаступі на Харківщині.
_________________________________________________________________________

[1] Див.URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_about_usd_900_million_from_…

[2] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/world_bank_approved_new_usd_12_billion_socia…

[3] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_usd_134_billion_through…

[4] Див.:URLhttps://www.facebook.com/Ministry.for.restoration/posts/pfbid0n5sCnezSQ…

[5] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_will_receive_eur_24_million_to_resto…

[6] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_has_attracted_a_grant_wo…

[7] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_18_billion_in_macro-fin…

[8] Див.: URL: https://minagro.gov.ua/pidtrimka/grantova-pidtrimka-fao-ta-yes?v=63eb80…

[9] Див.: URL: https://www.holosameryky.com/a/novae-paket-dopomogy-ukraini/7386972.html

[10] Див.: URLhttps://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=9f909303-4874-4dbc-a66c…

[11] Див.: URL: https://www.state.gov/biden-administration-announces-additional-u-s-mil…

[12] Див.: URL: https://www.unian.ua/weapons/raketi-martlet-velika-britaniya-peredala-u…

[13] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/british-minehunting-ships-to-bolster…

[14] Див.: URL: https://www.gov.uk/government/news/foreign-secretary-travels-to-us-to-r…

[15] Див.: URL: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2023/12/ukrain…

[16] Див.: URL: https://www.bmvg.de/de/aktuelles/ukraine-unterstuetzung-deutschland-bes…

[17] Див.: URL: https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-20…

[18] Див.: URL: https://defence-blog.com/roshel-delivers-1000th-senator-armored-vehicle…

[19] Див.: URLhttps://english.kyodonews.net/news/2023/12/ff83ed6246be-update1-g7-to-i…

[20] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_950_million_from_japan_…

[21] Див.: URL: https://interfax.com.ua/news/general/951750.html

[22] Див.: URL: https://ua.news/ua/ukraine/polshha-peredala-zsu-samohidni-minomety-rak

[23] Див.: URLhttps://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/12/statsministern-och-b…

[24] Див.: URL: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/13303c4d-9d8f-45e7-8878-0f85754f8…

[25] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/12/14/7175556/

[26] Див.: URL: https://kam.lt/lietuva-perdave-ukrainai-nauja-karines-paramos-krovini/

[27] Див.: URL: https://www.holosameryky.com/a/avstralia-ukriane/7388338.html

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД