Інструменти підтримки бізнесу в період воєнного стану в Україні. Грудень 2023 року

Поділитися:

Ключові тренди грудня 2023 р., які сприяли зміцненню стійкості підприємництва в умовах війни, були такими.

Фінансова підтримка бізнесу. 

Уряд [1] розширює грантові програми підтримки бізнесу та закликає місцеві громади долучатися до їх співфінансування. На 28 грудня 2023 р. від початку дії програми «Власна справа» [2] у липні 2022 р. програма налічує майже 13 тис. переможців, які отримають від держави мікрогрантів на 3 млрд грн. Кошти перераховано на рахунки понад 75 % грантоотримувачів для відкриття власної справи або масштабування підприємств, які вже діють. У процесі реалізації своїх бізнес-проєктів ці підприємці створять понад 20 тис. нових робочих місць. 

Наступного року малі та середні підприємства зможуть отримати від держави 15 тис. грантів на розвиток. Зокрема, на 2024 р. продовжено дію грантових програм для започаткування або розширення бізнесу, згідно з якими можна отримати 14  тис. мікрогрантів для малого бізнесу – до 250 тис. грн, та 1 тис. грантів на розвиток переробних підприємств – до 8 млн грн.

Міністерство економіки України [3] спільно з Міністерством фінансів України запустило програму «Доступний факторинг», яка працюватиме в рамах популярної програми «Доступні кредити 5–7–9 %» і має посилити державну підтримку українського бізнесу. За допомоги програми «Доступний факторинг» малий та середній бізнес зможе поповнити обіговий капітал та отримати додаткові можливості для розвитку.

Фонд розвитку підприємництва призначений адміністратором програми «Доступний факторинг». Він уже уклав угоди про співробітництво з п’ятьма фінансовими установами-партнерами: «OTP Bank», «Україна», ТАСКОМБАНК, «Com In Bank», «Глобус Банк» та ПАТ «МТБ БАНК». Проєкт USAID «Реформування фінансового сектора» надаватиме допомогу щодо підвищення обізнаності бізнесу про факторинг. Уряд у вересні 2023 р. затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу (під відступлене право грошової вимоги за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги тощо), згідно з яким:

  • держпідтримку бізнесу за договорами факторингу здійснює Фонд розвитку підприємництва в межах отриманих коштів, передбачених у державному бюджеті;

  • фактором може бути лише банк, що має відповідну ліцензію, і лише за договорами внутрішнього факторингу;

  • максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу – до 95 % суми грошової вимоги, або до 150 млн грн (з урахуванням отриманої держпідтримки за програмами кредитування та лізингу);

  • максимальний строк користування факторинговим фінансуванням для суб’єкта підприємництва – 360 днів;

  • держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13 % річних.

Також Порядок обмежує розміри встановлення банками процентної ставки, одноразової комісії та комісії за додаткові послуги, підвищеної (штрафної) винагороди за порушення суб’єктом підприємництва умови договору факторингу тощо, установлює критерії для підприємців, які претендуватимуть на держдопомогу за договорами факторингу, та вимоги до договорів факторингу.

14 грудня 2023 р. Україна отримала грант [4] у 50 млн євро на безповоротній основі від Кредитної установи для відбудови (KfW) у рамах Програми державної підтримки «Доступні кредити 5–7–9 %».

Кошти буде спрямовано на рефінансування витрат за програмою державної підтримки «Доступні кредити 5–7–9 %», що дасть змогу й надалі забезпечувати малому й середньому бізнесові України доступ до пільгового кредитування – це сприятиме створенню нових робочих місць та зростанню економіки країни в умовах повномасштабної війни.

На 25 грудня 2023 р. з моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5–7–9 %» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 78 303 кредити загальною сумою 263,1 млрд грн, з яких 53 013 кредитів – від банків державного сектора економіки загальною сумою 114,6 млрд грн.

За час дії воєнного стану в Україні в межах Державної програми «Доступні кредити 5–7–9 %» укладено 43 481 кредитний договір загальною сумою  173,5 млрд грн (у тому числі банками державного сектора – 32 537 кредитів на 88 млрд грн), з яких: 12,01 млрд грн – на інвестиційні цілі; 8,93 млрд грн – як антикризові кредити; 3,73 млрд грн – як рефінансування попередньо отриманих кредитів; 36,29 млрд грн – кредити для сільськогосподарських товаровиробників; 58,28 млрд грн – на антивоєнні цілі.

26 грудня 2023 р. Національний банк України [5] ухвалив рішення видати ПРАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) ліцензію на здійснення діяльності експортно-кредитного агентства, що передбачає страхування, перестрахування, надання гарантій.

ЕКА 6 лютого 2023 р. було внесено до Державного реєстру фінансових установ. Згідно із законодавством, ця компанія є страховиком зі спеціальним статусом, який працює на підставі ліцензії на здійснення діяльності експортно-кредитного агентства, що включає страхування, перестрахування, надання гарантій. ЕКА дотримується вимог нормативу платоспроможності та достатності капіталу на останню звітну дату, що передує його зверненню до НБУ для отримання ліцензії.

За розрахункової величини нормативу платоспроможності та достатності капіталу в 312,157 млн грн прийнятні активи становлять 1879,54 млн грн (з яких грошові кошти – 472,278 млн грн (25,12 %); державні облігації – 1407,262 млн грн (74,88 %)). На 25 грудня 2023 р. укладено 22 договори страхування, зокрема портфельним методом, які дали можливість підтримати 85 зовнішньоекономічних угод, з яких:

  • страхування зовнішньоекономічних договорів – 6;

  • страхування кредитів – 13;

  • страхування кредитів (портфельне, у межах державної програми «5–7–9»).

27 грудня 2023 р. уряд [6] прийняв постанову [7] про внесення змін до порядків, відповідно до яких реалізують програми «Доступні кредити 5–7–9 %», «Доступний фінансовий лізинг 5–7–9 %» та «Доступний факторинг». Передусім знято обмеження на отримання державної підтримки підприємцями, які:

  • перереєструвалися на підконтрольну територію України, але не мають змоги релокації бізнесу, проте своєчасно виконують зобов’язання за кредитними договорами та сплачують податки, збори й обов’язкові платежі до держбюджету України;

  • зареєстровані, зокрема, на територіях Херсонської (у тому числі місто Херсон), Миколаївської та Дніпропетровської областей, для яких уже визначено дату завершення бойових дій і тимчасової окупації, але дату ще не внесено до Переліку територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

З метою виконання домовленостей з МВФ, передбачено сфокусувати програму «5–7–9 %» винятково на мікро-, малих та середніх підприємствах.

Сприяння прозорості державних закупівель.

Обсяги закупівель, проведених 2023 р. через систему «Prozorro», зросли втричі – до 480 млрд грн  проти минулого року. На останні місяці понад 80 % коштів на закупівлях витрачають саме через систему «Prozorro». Україна навіть в умовах повномасштабної війни задає світовий тренд щодо прозорості. Система державних закупівель має стати основою для відновлення України.

2023 р. в «Prozorro» було істотно скорочено тривалість процедур, з’явилася можливість приховувати чутливу інформацію, масштабовано швидкий та ефективний інструмент закупівель – «Prozorro Market». Усього ж за результатами 2023 р. за завершеними тендерами замовникам вдалося знизити ціну своїх закупівель на 37 млрд грн від очікуваної вартості.

Дії уряду зосереджено на підтримці вітчизняного бізнесу через механізми фінансування власної справи у формі грантових та кредитних програм. Залучення місцевих громад до співфінансування програм, запровадження послуги «Доступний факторинг» допоможуть бізнесу поповнити обіговий капітал та отримати додаткові можливості для розвитку. 

Внесення зміни до державних програм, визначення пріоритетів – як-от переробна галузь, оборонно-промисловий комплекс, енергоефективність, гуманітарне розмінування, розвиток українського виробництва та відновлення економічної активності деокупованих територій – сприятиме ефективному розвитку економіки. 

Постійне законодавче і нормативне вдосконалення механізмів функціонування Експортно-кредитного агентства сприятиме активізації зовнішньоекономічної діяльності та спрямуванню інвестицій в Україну.

 Оптимізація процесів у системі закупівель «Prozorro», крім економії коштів, матиме стратегічне значення для стимулювання внутрішнього виробництва товарів та послуг, підтримки українських виробників, залучення інвестицій у реальний сектор і стане поштовхом локальному бізнесу й виробникам, які готові долучатися до відбудови країни.

_________________________________________________________________________
[1] Див.: URLhttps://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=c74148d4-a157-4b39-bb9a-005e6eeb5101&title=NastupnogoRokuBiznes

[2] Див.: URL:  https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=e66c0081-208b-4985-988b…

[3] Див.: URLhttps://www.kmu.gov.ua/news/novi-mozhlyvosti-dlia-ukrainskoho-biznesu-zapushcheno-prohramu-derzhpidtrymky-dostupnyi-faktorynh

[4] Див.: URLhttps://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_a_grant_of_eur_50_million_from_kfw_under_the_affordable_loans_5-7-9_programme-4339

[5] Див.: URL:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/strahoviku-zi-spetsialnim-statusom-vida…

[6] Див.: URL:  https://mof.gov.ua/uk/news/uriad_rozshiriv_mozhlivosti_pidpriiemtsiv_dl…

[7] Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28», що регулює надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва у межах Державної програми «Доступні кредити 5–7–9 %».

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД