Директор НІСД Олександр Литвиненко виступив з доповіддю на японо-українському круглому столі з питань глобальних викликів сьогодення

Поділитися:

12 березня 2021 року відбувся українсько-японський круглий стіл в онлайн-форматі за модерування генерального директора Японського інституту міжнародних відносин Томіко ІTІКАВА (ICHIKAWA Tomiko, Director General, JIIA), у якому директор НІСД Олександр Литвиненко виступив з доповіддю.

З японської сторони, окрім Японського інституту міжнародних відносин (JIIA), у дискусії з обговорення доповіді взяли участь представники університетів Нісегакуся (Nishogakusha University), Цукуба (Tsukuba University), Тама (Tama University) та Хосей (Hosei University), Інституту економік, що розвиваються, JETRO (Institute of Developing Economies, JETRO), Національної академії оборони Японії (The National Defense Academy), Національного інституту оборонних досліджень (National Institute for Defense Studies), Японської національної корпорації нафти, газу та металів (Japan Oil, Gas and Metals National Cooperation).

У своїй доповіді Олександр Литвиненко розповів про бачення глобальних викликів сьогодення, включаючи наслідки зміни клімату, швидкої трансформації суспільств та неоднозначних ефектів розвитку технологій; відзначив виклики для базованого на нормах світового порядку, пов'язані з відновленням конкуренції великих держав. Більш детально він зупинився на загрозах, пов'язаних з агресією Росії проти України.

Доповідь викликала жвавий інтерес японських дослідників. У подальшій дискусії обговорювалися проблеми реалізації Мінських угод, виклики євроатлантичної інтеграції України, особливості розвитку відносин Україна-ЄС. Відповідаючи на поставлені питання, пан Литвиненко також поділився баченням історичного контексту формування так званих "неліберальних демократій" у Східній Європі, а також особливостей відносин Росії та Китаю.

Із заключним словом у зустрічі виступив Надзвичайний та Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський (Sergiy KORSUNSKY).