Інструменти підтримки бізнесу в період воєнного стану в Україні. Лютий 2024 року

Поділитися:

Розглянемо основні тренди лютого 2024 р., які сприяли зміцненню стійкості вітчизняного підприємництва в умовах війни.

  • Фінансова підтримка бізнесу. 

За даними Міністерства фінансів України [1] станом на 01 лютого 2024 р., у межах підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу в Україні з початку використання інструменту державних гарантій на портфельній основі (грудень 2020 р.) видано 33 199 кредитів на загальну суму 105,4 млрд грн.

29 банків-кредиторів обслуговують 19 080 кредитів на суму 67,2 млрд грн. Зобов’язання за основним боргом, що частково забезпечений державними гарантіями на портфельній основі, становили 30,8 млрд грн (близько 70 % від загального ліміту наданих гарантій – 43,9 млрд грн).

За видами економічної діяльності кредити, частково забезпечені державними гарантіями, мають такий розподіл: сільське господарство – 6 754 кредити на загальну суму 34,4 млрд грн; оптова та роздрібна торгівля, ремонт транспортних засобів – 7 146 кредитів на 15,7 млрд грн; переробна промисловість – 2 494 кредити на 11,5 млрд грн; транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність –1014 кредитів на 2,2 млрд грн.

Уряд запроваджує політику «Зроблено в Україні» [2], яка має забезпечити щонайменше 1 % додаткового зростання ВВП у 2024 р. Українським виробникам, які створюють додану вартість і робочі місця, надаватимуть найбільше сприяння. Міцність економіки держави планують збільшити за рахунок орієнтації на власне виробництво у кількох основних напрямах українського бізнесу. Держава планує стимулювати попит на українські товари завдяки сприянню інвестиціям у реальний сектор через здешевлення грошей, подолання наявних перешкод у приєднанні до мереж, розвитку промислової інфраструктури, компенсації інвестицій через податки, розвитку переробки з метою збільшення несировинного експорту. На розвиток програми підтримки в державний бюджет закладається 45 млрд грн, що має забезпечити додатковий 1 % зростання ВВП. 

Уряд планує надати українським виробникам пріоритетний доступ до публічних закупівель через поширення політики локалізації на нові категорії товарів, зокрема на оборонні закупівлі. Передбачено розширити програму компенсацій на купівлю сільськогосподарської та інших видів української техніки, а також програму доступної іпотеки «єОселя» з метою стимулювати попит на українські будматеріали.

На базі Ради з підтримки підприємництва на платформі «Зроблено в Україні» запрацював сервіс pulse.gov.ua [3], який дозволяє виміряти Entrepreneur Satisfaction Score – індекс задоволеності підприємців від взаємодії з державою для активного зворотного зв’язку. Через цей сервіс кожен український бізнес – мікро-, малий чи великий – може не лише поскаржитися на утиски з боку держави чи висловити своє невдоволення, а й оцінити рівень державної підтримки на різних етапах (умови для відкриття бізнесу, кредитування тощо). Сервіс також дає можливість поставити питання і отримати консультацію. Оцінки роботі державним інституціям можна виставити за 60 категоріями, а згодом будуть створені дашборди, де інформацію можна буде відстежувати за регіонами, типами бізнесу тощо. Мета запровадження сервісу – отримати об’єктивні дані щодо взаємодії вітчизняного бізнесу із державними установами.

Зібрана інформація використовуватиметься для подальшої адвокації під час робочих зустрічей Ради з підтримки підприємництва з Президентом та представниками українського уряду з метою впливу на системні зміни, яких очікують у бізнесі для поліпшення бізнес-клімату в Україні. Робота над розробкою рішень здійснюватиметься на платформі «Зроблено в Україні» та майданчиках українських бізнес-об’єднань.

  • Підтримка інвестицій завдяки механізмам страхування від воєнних ризиків. 

Згідно із вимогами Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом, Рада з фінансової стабільності (далі – РФС) 05 лютого 2024 р. на засіданні погодила концептуальну записку для створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків. 

Концепцію розроблено за участю фахівців Світового банку, Національного банку України, Міністерства фінансів та Міністерства економіки. Визначена концепцією модель страхування воєнних ризиків, що передбачає запровадження обов’язкового та добровільного страхування, обговорюватиметься та впроваджуватиметься поетапно. За такого підходу реалізуватимуть пілотні локальні продукти страхування від воєнних ризиків для бізнесу, працюватимуть над їх більшою доступністю. Під час війни бізнес потерпає від підвищеної невизначеності та шукає захисту від потенційних фінансових втрат, пов’язаних із бойовими діями, проте малий та середній бізнес до недавнього часу мав дуже обмежений доступ до таких страхових продуктів. Тому страхування воєнно-політичних ризиків зберігатиме актуальність і після завершення воєнного стану.

Ухвалений Радою фінансової стабільності документ визначає базові підходи до страхування воєнно-політичних ризиків, передбачає побудову загальнонаціональної системи страхування. Така модель працюватиме за участю локальних страховиків, міжнародних перестраховиків і держави. При Раді фінансової стійкості над створенням механізмів працює робоча група за участю фахівців НБУ, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України. Завдяки спільним зусиллям має бути запроваджена повнофункціональна система страхування воєнних ризиків, котра убезпечить бізнес та населення від наслідків дії воєнних ризиків, надасть відчутний поштовх розвитку економіки держави, сприятиме залученню інвестицій, розширенню доступу до кредитів за рахунок скорочення ризикової складової їх вартості.

Дії держави зосереджено на фінансовій підтримці вітчизняного бізнесу, зокрема, через використання інструменту державних гарантій на портфельній основі. Розроблено концепцію повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків для підтримки інвестицій та експорту. Крім того, держава за рахунок реалізації політики «Зроблено в Україні» сприятиме розвитку української промисловості, у т. ч. переробної, та розширенню експорту, що створить умови для підвищення стійкості економіки.

________________________________________________________________________
[1] Мінфін: У січні за державними гарантіями на портфельній основі підприємці отримали 567 кредитів на понад 1,9 млрд гривень. URLhttps://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_u_sichni_za_derzhavnimi_garantiia…

[2] Реалізація політики «Зроблено в Україні» забезпечить щонайменше 1 % додаткового зростання ВВП в 2024 році, – Юлія Свириденко. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/realizatsiia-polityky-zrobleno-v-ukraini-za…

[3] В Україні починають на державному рівні збирати відгуки від українського бізнесу. URLhttps://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3832969-v-ukraini-pocinaut-na-d…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД