Цифрова трансформація економіки України в умовах війни. Березень 2024 року

Поділитися:

Цифрову трансформацію економіки України в березні скеровували на розв’язання багатогранних викликів підтримання стійкості держави, а також на комплекс заходів, які реалізують можливості цифрової економіки, що їх відкриває епоха цифрових технологій в умовах війни.

Серед основних подій у сфері цифрової трансформації економіки України в березні 2024 р. доцільно виокремити такі.

В рамах Програми фінансової допомоги Україні від ЄС Ukraine Facility на 2024–2027 рр. [1] передбачено реалізацію реформ у секторі цифрової трансформації, зокрема: інтеграцію з цифровим ринком ЄС, поширення швидкого та захищеного зв’язку, створення умов для розвитку екосистеми стартапів та «держави в смартфоні» [2]. Серед першочергових заходів щодо реалізації плану Програми визначено: імплементацію оновленого плану розподілу й користування радіочастотним спектром в Україні; впровадження ухваленого законодавства щодо посилення можливостей державних ресурсів інформаційної інфраструктури та кібербезпеки; розширення переліку електронних послуг у додатку «Дія» і підготовку плану забезпечення схем електронної ідентифікації відповідно до Регламенту eIDAS та стандартів ЄС.

Партнерство України з Північним інститутом інтероперабельності (Nordic Institute for Interoperability Solutions, NIIS)1 дасть змогу обмінюватися досвідом щодо впровадження технології X-Road і дозволить забезпечити розроблення та стратегічне управління цифровими урядовими рішеннями для цифрового суспільства та транскордонного співробітництва, а також сприятиме вдосконаленню цифрової державної інфраструктури. З метою забезпечення конфіденційності, цілісності та сумісності обмін даними здійснюватиметься через Інтернет на основі досвіду впровадження централізовано керованого розподіленого рівня обміну даними між інформаційними системами X-Road («Трембіта») [3]Відкритий код «Дії» (Open Source), використання якого врегульовано постановою Кабінету Міністрів України, дає можливість розробникам з інших країн як використовувати його, так і робити свої застосунки на його основі [4].

План роботи з відкритими даними на найближчі роки, який презентовано на щорічній події Open Data Day в березні 2024 р., містить такі стратегічні напрями, як: реалізація національної політики відкритих даних; робота над безпековими аспектами на час дії воєнного стану; модернізація національного та місцевих порталів; підвищення якості й доступності даних та навичок роботи з ними [5]. Відкриті дані допомагають стежити за процесом відбудови, надаючи громадянам доступ до інформації про фінансування, етапи та управління проєктами відновлення. Серед пріоритетних урядових завдань на найближчу перспективу виокремлено такі: затвердження національної стратегії розвитку сфери відкритих даних; внесення змін у законодавство щодо стандартизації даних;гармонізацію українського законодавства; відновлення доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, податкової звітності й відкриття Реєстру пошкодженого та знищеного майна; оновлення архітектури та функціоналу національного порталу відкритих даних та ін.

Довідково. В Україні продуктами та сервісами на основі відкритих даних щомісяця користуються понад 7 млн українців. До 2026 р. Міністерство цифрової трансформації України планує додати близько 100 нових обов’язкових до оприлюднення наборів даних на основі відкритих даних. Лише протягом останніх двох років вісім команд, які розробляють open data-продукти, отримали близько 240 тис. дол. США грантової підтримки. 

Торговельною угодою нового покоління є підписана в березні п. р. Угода про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії, яка орієнтована на розвиток цифрової економіки – від електронної комерції до кібербезпеки [7]. Реалізація Угоди поглибить участь України в глобальних ланцюгах постачань, зменшить перешкоди для участі в глобальній цифровій торгівлі, сприятиме розвитку МСП та участі жінок у цифровій економіці, а також закладе основу реалізації спільних проєктів з відбудови України для економічної і соціальної стабілізації та післявоєнного відновлення. Забезпеченню низки внутрішньодержавних процедур (стосовно: закріплення основних правил для торгівлі цифровими товарами та послугами між державами; використання електронного підпису, електронних контрактів та рахунків для здійснення міжнародної торгівлі; зменшення вартості адміністрування торгівлі шляхом впровадження цифрових рішень і технологій) сприятиме відповідний законопроєкт щодо ратифікації Угоди, який рекомендовано прийняти за основу та в цілому Комітетом з питань цифрової трансформації Верховної Ради України [8].

У рамах проєкту UK-Ukraine TechBridge у Лондоні відбувся закритий круглий стіл, присвячений українсько-британській співпраці у сфері кібербезпеки. Створення цифрової коаліції дало старт для розвитку та підсилення співпраці у сферах цифровізації, електронного урядування, штучного інтелекту та відкритих даних. Серед актуальних питань круглого столу – роль вітчизняних технологій у глобальному ландшафті кібербезпеки, захист критичної інфраструктури та заходи щодо протидії дезінформації [9].

Визначальною для партнерства в державній та приватній сферах у галузі цифровізації є започаткована співпраця Естонії з урядом України щодо нових важливих проєктів з упровадження диджитал-практик та спільних досягнень у розбудові цифрових держав спільно з Естонським центром міжнародного розвитку (Estonian Centre for International DevelopmentESTDEV) та Академією електронного урядування (e-Governance Academy, eGA) [10]На конференції «Цифрова трансформація як каталізатор європейської інтеграції України», яка відбулася 15 березня 2024 р., оприлюднено результати спільної діяльності з естонською Академією електронного управління в межах проєкту ​​EU4DigitalUA. Серед визначальних виокремлено такі: розроблення 54 послуг для порталу та застосунку «Дія»; визнання українського електронного підпису в ЄС; створення «Дія.Engine»2 та модернізація 10 реєстрів; масштабування системи «Трембіта», у якій здійснено вже 5 млрд транзакцій, та ін. [11].

З метою посилення співпраці у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій і технологій, кіберзахисту, електронної комерції та бізнесу Міністерство цифрової трансформації України та французьке державне агентство з розробки та реалізації проєктів міжнародного технічного співробітництва (Expertise France) підписали меморандум про співпрацю у сфері цифровізації [12].

Довідково. З 2023 р. в Україні впроваджують нову програму технічного співробітництва mAIDan Ukraine, яка є частиною допомоги уряду Франції і спрямована на підтримку процесу європейської інтеграції. 2024 р. Expertise France реалізуватиме 10 національних проєктів у 6 секторах для підвищення економічної спроможності України через інноваційність та передові технології в межах проєкту EU4Innovation East, який стартує в травні й триватиме до березня 2028 р. Для реалізації регіонального проєкту ЄС виділив у 5 країнах Східного сусідства 20 млн євро. Уряд Франції додатково виділяє Україні 2 млн євро безпосередньо на підтримку розвитку стартапів та інновацій. У межах проєкту EU4Innovation East планують створити інноваційне середовище для молоді в Чернігівській області. 

Важливим кроком України до подальшої інтеграції в єдиний цифровий європейський простір згідно з постановою Кабінету Міністрів України є створення і цифровізація державних реєстрів у сфері нерухомості: адміністративно-територіальних одиниць, адрес, будівель та споруд [13]. Їх упровадження сприятиме реєстрації прав власності, нарахуванню субсидій, наданню соціальних послуг, подолання корупційних схем тощо.

Візійний акселератор «Відважна», який об’єднав спільноту з 5 тис. підприємиць, дасть змогу жінкам запустити й масштабувати власні справи. Запуск у березні нового сезону акселератора «Відважна 2. Масштабування та диджиталізація» сприятиме додатковому залученню 5,2 млн грн на розвиток жіночого підприємництва. За результатами навчання 40 учасниць отримають змогу залучити по 100 тис. грн на впровадження своїх бізнес-ідей, а три бізнес-проєкти з найвищими балами – по 400 тис. грн на розвиток власної справи [14]. Крім того, 28 березня п. р. в Києві відбувся фінал Grand Pitch Day національної акселераційної програми «Власне». За результатами програми обрано 32 переможці, які залучили по 100 тис. грн фінансової підтримки на розвиток власної справи. Також на проміжних Pitch Day на базі центрів «Дія.Бізнес» із 32 переможців обрано 14 фіналістів, які представили свої бізнеси на завершальному Grand Pitch Day [15].

Експоненційне зростання цифрових технологій та швидкі зміни екосистеми закладають основи для ефективнішої співпраці та синергії ініціатив з міжнародними партнерами, які зможуть протистояти викликам сьогодення і загрозам у майбутньому. Співпраця України з європейськими державами та обмін досвідом у сфері цифровізації є важливим етапом впровадження диджитал-практик та спільних досягнень у розбудові стійкості цифрової держави.
_______________________________________________________________________________

1. Довідково. Членами NIIS є Естонія, Фінляндія та Ісландія, а партнерами – Україна, Фарерські острови та уряд Аландських островів.

2. Довідково. «Дія.Engine» номінована на Всесвітньому саміті з інформаційного суспільства (World Summit on the Information Society, WSIS) премією 2024 року в категорії E-government.

 

Список посилань

[1] Регламент (ЄС) 2024/792 Європейського Парламенту та Ради від 29 лютого 2024 року про створення Механізму в Україні PE/10/2024/REV/1.  URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj?locale=en

[2] Уряд затвердив План для реалізації програми Ukraine Facility.  URL: https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-zatverdyv-plan-dlia-realizatsii-prohr…

[3] Міжнародна цифрова дипломатія: Україна стала партнером NIIS.  URL: https://thedigital.gov.ua/news/mizhnarodna-tsifrova-diplomatiya-ukraina…

[4] Про затвердження Порядку використання програмного забезпечення мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Дія) з відкритим вихідним кодом : Постанова Кабінету Міністрів України № 162-2024-п від 13.02.2024.  URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-vykorystannia-p…

[5] Мінцифра презентувала візію розвитку відкритих даних в Україні.  URL: https://thedigital.gov.ua/news/mintsifra-prezentuvala-viziyu-rozvitku-v…

[7] Україна та Велика Британія підписали Угоду про цифрову торгівлю.  URL: https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-ta-velyka-brytaniia-pidpysaly-uhodu…

[8] Про ратифікацію Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії : Законопроект № 0245.  URL: https://ips.ligazakon.net/document/JI10509A

[9] 7 березня у Лондоні відбувся закритий круглий стіл, присвячений українсько-британській співпраці у сфері кібербезпеки.  URL: https://itukraine.org.ua/en/a-closed-roundtable-dedicated-to-ukrainian-…

[10] Україна та Естонія: результати партнерства у цифровій трансформації.  URL: https://thedigital.gov.ua/news/ukraina-ta-estoniya-rezultati-partnerstv…

[11] Конференція «Цифрова трансформація як каталізатор європейської інтеграції України»: результати співпраці з ​​EU4DigitalUAURL: https://thedigital.gov.ua/news/konferentsiya-tsifrova-transformatsiya-yak-katalizator-evropeyskoi-integratsii-ukraini-rezultati-spivpratsi-z-eu4digitalua

[12] Мінцифра та Expertise France підписали меморандум про співпрацю у сфері цифровізації.  URL: https://thedigital.gov.ua/news/mintsifra-ta-expertise-france-pidpisali-…

[13] Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо створення Єдиного державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, Єдиного державного реєстру адрес, Реєстру будівель та споруд у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва : Постанова Кабінету Міністрів України від 05 березня 2024 р. № 254.  URLhttps://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-eksperymentalno…

[14] 5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора «Відважна 2. Масштабування та діджиталізація»  URL: https://thedigital.gov.ua/news/52-milyona-griven-na-rozvitok-zhinochogo…

[15] Переможниця національного акселератора «Власне» отримала 800 000 гривень на розвиток бізнесу.  URL: https://thedigital.gov.ua/news/peremozhnitsya-natsionalnogo-akselerator…

.

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД