Допомога міжнародних фінансових інститутів Україні. Січень 2024

Поділитися:

Світовий банк

25 січня 2024 р. Європейський Союз та Група Світового банку разом з урядом України започаткували роботу Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (ФЧГК)[1]. Ця ініціатива спрямована на підтримку малих фермерів, які обробляють земельні ділянки площею до 500 га. Започаткування ФЧГК є важливою віхою та ключовим елементом другого етапу земельної реформи, що стартував 1 січня 2024 р.

ФЧГК надає гарантії українським банкам, що покривають до 50 % зобов’язань позичальника за інвестиційними кредитами та кредитами на фінансування оборотного капіталу, з метою підтримки малих фермерів, які володіють сільськогосподарськими угіддями площею до 500 га або користуються ними. Позичальники можуть отримати кредити на фінансування оборотного капіталу на термін до трьох років, інвестиційні кредити на термін до семи років та кредити для купівлі землі на термін до 10 років. Максимальна сума кредиту дорівнює еквіваленту 800 тис. дол. США на одного позичальника. Малі фермери, зареєстровані в Державному аграрному реєстрі, зможуть отримати доступ до гарантій Фонду та скористатися іншими державними програмами. Серед них банківські програми, спрямовані на підтримку малих фермерських господарств шляхом надання доступних кредитів, як-от чинна програма кредитування «Доступні кредити 5–7–9 %» для сільськогосподарського виробництва та перероблення сільськогосподарської продукції.

Також Фонд розв’язуватиме питання придбання сільськогосподарських земель, фінансування сільськогосподарської техніки та обладнання, задоволення операційних потреб малих фермерських господарств. Місія ФЧГК полягає не лише в наданні потрібної підтримки малим фермерським господарствам, які займаються різними видами діяльності – рослинництвом, тваринництвом, садівництвом, а й у заохоченні українських банків диверсифікувати свої портфелі кредитів для сільського господарства.

Завдяки гранту розміром 10 млн євро, наданому Європейським Союзом у рамах проєкту Світового банку «Зміцнення Фонду часткового гарантування кредитів для малих фермерських господарств в Україні», та аналогічному внеску, наданому Світовим банком у рамах програми «Прискорення приватних інвестицій в сільське господарство», Фонд матиме достатню капіталізацію для початкового етапу своєї діяльності.

До державного бюджету України 31 січня 2024 р. надійшло близько 390 млн дол. США від Японії в межах проєктів Світового банку, спрямованих на соціальний захист та відновлення сільського господарства[2]. Фінансова допомога Японії складається з грантової частини на суму 89,8 млн дол. США в рамах проєкту «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України» (ARISE) та частини коштів позики обсягом 300 млн дол. США в рамах проєкту «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (INSPIRE). 

Проєкт INSPIRE фінансовано коштом позики Світового банку розміром 1,2 млрд дол. США із Цільового фонду з надання потрібної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), за підтримки уряду Японії та спрямований на забезпечення соціального захисту вразливих верств населення під час і після війни та посилення адаптивності системи соціальної підтримки. Проєкт ARISE має на меті підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування та гранти. 

ООН

Організація Об’єднаних Націй та партнери 15 січня 2024 р. звернулися до міжнародних донорів з проханням виділити загальну суму 4,2 млрд дол. США для підтримки постраждалих від війни громад в Україні та українських біженців і громад, які прийняли їх у регіоні, протягом 2024 р.[3] Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС ООН) узгоджує питання реагування на ситуацію в Україні. Для Плану гуманітарних потреб і реагування, що має на меті допомогти 8,5 млн людей у 2024 р., потрібне фінансування на суму 3,1 млрд дол. США.

Європейська Комісія

10 січня 2024 р. посли країн – членів ЄС схвалили частковий мандат на проведення переговорів щодо пропозиції про створення нового єдиного спеціалізованого Механізму для підтримки відновлення, відбудови та модернізації України, при цьому підтримуючи її зусилля в проведенні реформ на шляху до ЄС[4].

Механізм об’єднає бюджетну допомогу ЄС для України в єдиний механізм, який забезпечить підтримку України на період 2024–2027 рр., адаптовану до безпрецедентних викликів, пов’язаних зі сприянням країні в стані війни.

Частковий переговорний мандат Ради ЄС не охоплює питання, пов’язані з бюджетом, а саме загальний обсяг Механізму та частку позик і грантів, які залежатимуть від кінцевого результату переговорів щодо середньострокового перегляду багаторічної фінансової рамкової програми.

Уряд України підготує «План Україна», де викладе свої наміри щодо відновлення, відбудови та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в межах процесу вступу до ЄС. Фінансову підтримку у формі грантів та позик Україні надаватимуть на основі виконання «Плану Україна», який буде підкріплено переліком умов та графіком виплат.

У межах Інвестиційної рамкової програми для України ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних та приватних установ. Гарантії для України покриватимуть ризики за кредитами, гарантіями, ринковими інструментами й іншими формами фінансування. Технічна допомога та інші засоби підтримки допоможуть Україні відповідати законодавству ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС. Комісія запропонувала загальний бюджет Механізму розміром 50 млрд євро, з яких 17 млрд – як гранти й 33 млрд – у формі позик.

У рамах ініціативи EU4Business за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини, мікро-, малі та середні підприємства (ММСП) України з експортною спроможністю та інноваційним потенціалом можуть отримати 100 грантів до 10 тис. євро кожен – для відновлення, розвитку та стійкості в часи війни[5].

Від початку повномасштабної російської агресії ЄС і Німеччина спільно через програму EU4Business здійснили п’ять грантових конкурсів, у межах яких надали понад 5,5 млн євро для понад 1100 українських ММСП. 

До участі в конкурсі запрошено ММСП, які працюють у сферах: перероблення (машинобудівна, меблева, харчова та легка промисловість); креативних індустрій; логістики і транспорту; інші сектори з потенціалом експорту або створення інновацій (наприклад, освітні та медичні послуги).

25 січня 2024 р. Європейська Комісія ухвалила рішення виділити 15 млн євро на будівництво нових бомбосховищ для шкіл у гарячих точках України[6]. Литва надає додаткових пів мільйона євро і бере відповідальність за реалізацію проєкту. Угоду підписали між Представництвом Європейської Комісії в Україні та литовським Центральним агентством управління проєктами.

 США

Програма USAID пропонує гранти до 500 тис. дол. США для розвитку українських середніх і великих переробних підприємств. Загальний бюджет проєкту становить 10 млн дол. У рамах програми планують надати близько 30 грантів обсягом від 150 до 500 тис. дол. США[7]. Зазначена програма підтримуватиме проєкти середніх і великих підприємств, що сприяють: розширенню виробництва, інноваціям, модернізації, створенню нових робочих місць і збільшенню продажів. Підтримуватимуть проєкти в таких галузях: упаковка та пакувальні матеріали; харчова промисловість; машинобудування та металооброблення; текстильна промисловість; випуск виробів для відновлення та реконструкції (будівельні матеріали, вікна, двері, металовироби, електротовари тощо). 

Адміністрація Байдена має намір забезпечити Україні бюджетну підтримку розміром 11,8 млрд дол. США в рамах запиту на додаткове фінансування[8]. Про це заявила міністр фінансів Джанет Єллен під час віртуальної зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало НЕК «Укренерго» два високовольтних автотрансформатори та закупило й надасть ще 16[9]. Нове обладнання вже працює на об’єктах Укренерго в регіонах, які найбільше постраждали від масованих ракетних атак минулої зими.

Два нові автотрансформатори – це перший етап проєкту з гуманітарної допомоги. Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну USAID передало Укренерго обладнання та засобів індивідуального захисту на суму близько 10 млн дол. США.

Канада

Канада передасть Україні 10 багатоцільових човнів[10]. Багатомоторні надувні човни з жорстким корпусом допомагатимуть Україні в різноманітних морських операціях, як-от пошуково-рятувальні роботи, транспортування військ і вантажів, спостереження та розвідка. Пакет допомоги містить навчання українських операторів, а також причепи та запчастини. Постачання катерів та навчання мають бути завершені до кінця весни 2024 р. Їхня вартість становить близько 20 млн дол. США.

З лютого 2024 р. Канада надасть цивільних інструкторів, літаки та допоміжний персонал для навчання бійців ЗСУ використанню F-16 в Данії та Франції. Ця підтримка засягає  близько 15 млн доларів, навчання триватиме до 2025 р. Крім того, Канада проводить заняття з англійської як другої мови для військовослужбовців ВПС України.

Найближчими тижнями січня – лютого 2024 р. ЗСУ отримають вантажі стрілецької зброї та боєприпасів, зимовий одяг і спорядження. 

Сполучене Королівство

Сполучене Королівство виділить 200 млн фунтів стерлінгів на виготовлення різних типів безпілотників для українських військових. Про це заявив Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак на пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві 12 січня 2024 р.[11] Від початку війни Сполучене Королівство надало Україні допомоги майже на 12 млрд фунтів стерлінгів. Крім того, Ріші Сунак під час візиту до Києва оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

На зустрічі в Києві Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак і Президент України Володимир Зеленський підписали двосторонню безпекову угоду.

Німеччина

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив про те, що Німеччина вперше передасть Україні військові гелікоптери[12]. Це будуть багатоцільові «Sea King Mk41» – їх передадуть зі складу Бундесверу. До шести вертольотів нададуть і комплекти запчастин. 

Крім того, Берлін забезпечить навчання українських військових. «Sea King» – це перевірений і міцний гелікоптер, який допоможе українцям у багатьох сферах: від розвідки над Чорним морем до транспортування солдатів. Це перше німецьке постачання такого типу.

Німеччина підготує 10 тис. українських солдатів у 2024 р. та надасть військову допомогу, зокрема ППО IRIS-T SLM, бронетранспортери, «Гепарди», понад 80 основних бойових танків «Леопард 1 A5», 450 броньованих автомобілів і додаткових артилерійських систем з боєприпасами. Також Німеччина надасть дрони, радіолокаційні системи та системи розмінування і розвідки[13].

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що Німеччина поточного року планує витратити понад 7 млрд євро на допомогу Україні[14].

31 січня 2024 р. Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги[15]. Вона містить 24 бронетранспортери (раніше вже було передано стільки ж), 4 автомобілі багатоцільового призначення на гусеничному ходу «Bandvagn 206» (BV206) (раніше ЗСУ отримали таких 69), 1 мостоукладальник «Biber» із запчастинами (уже використовують 14 одиниць), 3 танки для розмінування «Wisent 1» (загалом Україна має таких 19) і 14 спецпристроїв на танки для розмінування (раніше було передано 11).

Окрім того, пакет містить ракети для системи ППО IRIS-T, понад 1 тис. артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, систему проти морських мін, систему відеоспостереження «Satcom» (загалом таких надано 2 одиниці), 4 автомобілі для прикордонної служби (на додачу до 248), 450 ланцюгів протиковзання (на автомобілі) та 194 тис. індивідуальних пайків харчування. У нещодавньому інтерв’ю міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що Німеччина чи не щодня передає в Україну партії допомоги, щоб забезпечувати безперервну підтримку.

Франція

Франція передала Україні дві додаткові реактивні системи залпового вогню LRU, аналог американських MLRS M270, повідомляє Державна прикордонна служба України з посиланням на Міністерство оборони Франції[16]. LRU (Lance-Roquettes Unitaire) – це французький варіант американської M270 MLRS. Установки оснащені модернізованою системою управління вогнем EFCS, новою навігаційною системою (з використанням GPS), новою системою зв’язку.

 Франція, США і ще понад 20 країн 18 січня 2024 р. створили в Парижі артилерійську коаліцію для надання допомоги Україні.

Швейцарія

Швейцарія планує виділити 1,5 млрд франків (1,75 млрд дол. США) на допомогу Україні з 2025 до 2028 р.[17], повідомила президентка цієї держави Віола Амхерд 15 січня 2024 р. під час пресконференції. Розмінування – центральне питання в межах відновлення України для Швейцарії. У вересні 2023 р. Федеральна рада Швейцарії визначила гуманітарне розмінування пріоритетом і затвердила чотирирічний пакет допомоги на 100 млн франків (понад 116 млн дол.). Президентка Швейцарії підтвердила готовність своєї країни організувати мирну конференцію щодо війни в Україні на найвищому рівні. 

Нідерланди

Міноборони Нідерландів 29 січня 2024 р. повідомило, що за підсумками засідання у форматі «Рамштайн» Україні виділять 122 млн євро для ЗСУ. У межах нового пакета допомоги Нідерландів більшість коштів – 87 млн євро – скерують на закупівлю 155-мм артилерійських боєприпасів для України. Вони доповнять уже виділені країною 130 млн євро для фонду на чолі з Німеччиною. Ще 25 млн євро передадуть Міжнародному фонду з питань України, який очолює Сполучене Королівство і з якого фінансують спільну закупівлю військового обладнання безпосередньо у виробників – зокрема систем протиповітряної оборони, боєприпасів і запчастин. Ще 10 млн євро Нідерланди виділяють на посилення кіберзахисту в Україні в межах ІТ-коаліції, до якої приєднались після останнього засідання Контактної групи з питань оборони України.

Данія

Данія зробить внесок у розмірі майже 60 млн данських крон (понад 8,5 млн дол. США) на програму Європейського Союзу EUACI щодо боротьби з корупцією в Україні, яку очолює з 2016 року[18]. Ідеться про підтримку в межах третього етапу ініціативи. Про це повідомив міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен під час візиту в Україну 26 січня 2024 р. та зустрічі з Дмитром Кулебою. На програму також виділить кошти Євросоюз – понад 10 млн дол. США.

Також Данія взяла на себе окрему відповідальність за відновлення міста Миколаїв. Тепер Данія має посольство в Києві та офіс у Миколаєві. Крім того, Данія виділяє 91 млн крон (понад 13 млн дол. США) на кіберпроєкти для підтримки кібербезпеки Збройних Сил України та Міністерства оборони. 

Литва

На початку січня 2024 р. Литва схвалила надання Україні довгострокового пакета військової допомоги у 200 млн євро[19] і повідомила, що в лютому передасть Україні бронетранспортери М577. 

Латвія

Латвія найближчим часом надасть Україні новий пакет військової допомоги, пообіцяв президент країни Едгарс Рінкевичс 11 січня 2024 р.[20] Пакет допомоги охоплює гаубиці, 155-мм боєприпаси, протитанкову зброю, ракети, гранати, гелікоптери, дрони, пристрої зв’язку, генератори, а також спорядження. Латвія також взяла на себе зобов’язання очолити так звану «коаліцію дронів» у форматі «Рамштайн» – спільну програму з постачання Україні безпілотних літальних апаратів. 

Естонія

Міністерство оборони Естонії заявило про приєднання до операції «Interflex». Вона призначена для підготовки українських військових[21]. Завдяки операції вже здобули потрібні навички для ведення бойових дій на передовій понад 34 тис. українських солдатів.

Японія

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава під час візиту до Києва повідомила, що її країна виділить 37 млн дол. США у трастовий фонд НАТО на системи виявлення дронів в Україні[22]. Також для допомоги Україні перед суворою зимою за сприяння Японії надано п’ять мобільних газотурбінних генераторів і сім трансформаторів.

____________________________________________________________________________
[1] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/європейський-союз-та-сві…

[2] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_390_million_from_japan_…

[3] Див.: URL: https://www.unhcr.org/ua/66833-with-no-let-up-for-war-affected-ukrainians-un-launches-humanitarian-and-refugee-plans-to-respond-in-2024-ua.html

[4] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/рада-єс-погодила-компоненти-нового-механізму-підтримки-україни-ukraine-facility_uk?s=232

[5] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/1-мільйон-євро-єс-і-німеччина-нададуть-100-грантів-по-10-тисяч-євро-українським-підприємствам_uk?s=232

[6] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/будуємо-безпечне-майбутнє-єс-та-литва-виділили-155-млн-євро-на-бомбосховища-для-шкіл-в-україні_uk?s=232

[7] Див.: URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=3ce5922f-0bf0-4419-a8a1-af9a7893c47a&title=SeredniYVelikiPererobniPidrimstvaMozhutOtrimatiGrantDo-500-TisVidUsaid

[8] Див.: URL: https://www.golosameriki.com/a/yellen-reassures-ukraine-s-pm-on-budget-support--us-treasury-statement/7452133.html

[9] Див.: URL: https://www.facebook.com/npcukrenergo/posts/801805461988281

[10] Див.: URL: https://www.canada.ca/fr/ministere-defense-nationale/nouvelles/2024/01/le-ministre-blair-annonce-de-nouveaux-dons-militaires-pour-lukraine-lors-de-la-18e-reunion-du-groupe-de-contact-sur-la-defense-de-lukraine.html

[11] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2024/01/12/708691/

[12] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/ramstajn18-nimeccina-vperse-postavit-ukraini-gelikopteri/a-68068460 

[13] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3758040-bundesver-pidgotue-do-kinca-roku-10-tisac-ukrainskih-soldativ.html

[14] Див.: URL: https://www.rbc.ua/rus/news/sholts-nimechchina-2024-vitratit-dopomogu-1706449331.html

[15] Див.: URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3820759-nimeccina-peredala-cergovij-paket-vijskovoi-dopomogi-ukraini.html

[16] Див.: URL: https://www.defense.gouv.fr/actualites/ukraine-coalition-artillerie-est-lancee

[17] Див.: URL: https://zn.ua/ukr/POLITICS/shvejtsarija-oholosila-pro-bahatorichnu-pidtrimku-ukrajini-ta-pidhotovku-zustrichi-na-najvishchomu-rivni-shchodo-miru/

[18] Див.: URL: https://um.dk/nyheder

[19] Див.: URL: https://suspilne.media/658360-prezident-litvi-ogolosiv-pro-paket-dopomogi-ukraini-na-200-mln/

[20] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/latvia-obicae-ukraini-novij-paket-vijskovoi-dopomogi/a-67958759

[21] Див.: URL: https://twitter.com/MoD_Estonia/status/1749826405649592548

[22] Див.: URL: https://www.facebook.com/watch/?v=283674487671396

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД