Міжнародна допомога Україні: підсумки 2023 і тренди 2024 року

Поділитися:

Проаналізовано параметри допомоги, яку в 2023 р. надавали Україні міжнародні фінансові організації, міжнародні організації та певні держави в боротьбі з російською агресією та з метою наповнення державного бюджету країни.

Висновки

  1. До загального фонду державного бюджету України протягом 2023 р. надійшло 58 млрд дол. США, або 2128 млрд грн [1]. З цих надходжень сума допомоги від міжнародних партнерів становила 42,479 млрд дол. США. 
    27 % з цих коштів є грантове фінансування, що особливо важливо для держави в період російської агресії. Україна вдячна всім, хто надає їй допомогу. Важливо знати, як нам сприяють наші партнери і хто є найактивнішим донором нашої держави в цей важкий період.

  2. Європейський Союз є однією з міжнародних організацій, які надають найвідчутнішу фінансову, гуманітарну й військову допомогу Україні в боротьбі проти російського агресора та підтримують Україну на міжнародній арені. За період боротьби проти Росії значно зміцнилися відносини України з Європейським Союзом і питання набуття членства України в Європейському Союзі отримали конкретну перспективу, завдання й терміни. 

  3. У 2023 р. підписано зміни до Меморандуму з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу щодо призупинення виплат за офіційним боргом до кінця березня 2027 р. Подібні зміни до чинних угод підписано й за деякими проєктами, що їх упроваджують в Україні міжнародні фінансові організації. Важливим є продовження переговорів з кредиторами України за поточними проєктами щодо внесення таких змін з метою оптимізувати видаткову частину державного бюджету України.

  4. Як показало проведене дослідження, наприкінці 2023 р. зменшились обсяги надходжень до України міжнародної допомоги. Є потреба сформувати цілісне бачення механізму залучення міжнародної допомоги на потреби України. 
    Актуальними є випрацювання й ухвалення комплексу рішень, які б дали змогу максимально ефективно використовувати отримані ресурси для мінімізації ризиків, пов’язаних з наслідками російської агресії, та спрямовувати їх на програми відновлення та реконструкції держави. 

Європейський Союз як найактивніший донор України

16 січня 2023 р. підписано Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом (ЄС) щодо отримання Україною макрофінансової допомоги – у рамах цього проєкту до загального фонду державного бюджету надійшло 18 млрд євро, або 19,530 млрд дол. США. Кошти допомоги надходили із 17 січня 2023 р. рівними траншами по 1,5 млрд євро щомісяця. Кошти надано на безпрецедентно пільгових для України умовах: термін погашення кредиту становить 35 років, відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України сплачуватимуть країни ЄС [2]. Уперше ЄС прийняло рішення про надходження коштів макрофінансової допомоги незалежно від існування програми співпраці України з МВФ. Раніше наявність такої програми була неодмінною умовою отримання кредитних коштів. Від початку повномасштабної війни загальний обсяг бюджетної підтримки від ЄС становить 26 млрд євро.

Окрім надходження коштів до загального фонду державного бюджету, ЄС протягом 2023 р. спрямовував кошти для допомоги Україні в рамах окремих проєктів. Так, Рада Європейського Союзу ухвалила рішення створити Європейський фонду миру (ЄФМ), з якого виділяють кошти для купівлі зброї Україні. У березні 2023 р. Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про збільшення фінансової стелі ЄФМ до 7,979 млрд євро до 2027 р., що має забезпечити можливість покриття додаткових фінансових потреб у боротьбі з російською агресією [3]. Наступне збільшення фінансової стелі відбувалося протягом усього 2023 р. У січні 2023 р. Європейська комісія перерахувала 66 млн євро до бюджету України на реконструкцію та відновлення шкільних закладів, пошкоджених унаслідок війни Росії проти України [4]. У жовтні Комісія надала понад 50 млн євро до Фонду енергетичної підтримки України, створеного для сприяння українській енергосистемі [5]. У листопаді 2023 р. виділено 110 млн євро гуманітарної допомоги, з яких 100 млн євро підуть до України, а 10 млн євро – на підтримку українських біженців і громад, що їх приймають у Молдові. Загальна сума гуманітарної допомоги ЄС у відповідь на російську війну в Україні становить близько 993 млн євро [6]. На початку лютого 2024 р. Європейська комісія ухвалила рішення продовжити підтримку України: усі 27 країн-членів погодилися на виділення додаткових 50 млрд євро для України в рамах бюджету ЄС.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк Європейського Союзу, у квітні схвалив виділення додаткового фінансування розміром 20 млн євро на розвиток системи водопостачання та водовідведення в Миколаєві. У червні ЄІБ підписав угоду з Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України на виділення понад 50 млн євро [7] грантових коштів ЄС для закупівлі тимчасових мостів для поліпшення мобільності населення. ЄІБ виділив 30,7 млн євро на проєкти[8]  модернізації українських міст (Київ, Одеса, Львів, Луцьк та Суми) для забезпечення інфраструктурних потреб муніципалітетів.

Допомога Україні від США та інших держав

В абсолютних цифрах лідером серед держав, які спрямовували кошти до загального фонду державного бюджету, безумовно, є США. У 2023 р. бюджет України отримав від цієї держави 10,950 млрд дол. США[9]. Крім бюджетної допомоги, Україна у 2023 р. отримала від Сполучених Штатів ще понад 21 млрд дол. військової допомоги [10]. Решту до загального фонду бюджету надали інші союзники, найбільшими з яких є: Японія – 3,626 млрд дол. США; Канада – 1,757 млрд дол. США; Сполучене Королівство – 0,998 млрд дол. США відповідно. Аналіз показує, що ключовими постачальниками фінансової допомоги Україні були ЄС, США, Японія, Сполучене Королівство та МВФ, а військової допомоги – США, Німеччина, Сполучене Королівство, ЄС та Норвегія.

Але якщо ми аналізуємо, яке саме навантаження поклали на себе наші партнери, то лідерами допомоги є країни Балтії – Естонія, Литва та Латвія. Їхній особистий внесок був не таким великим в абсолютних цифрах, але найбільшим відносно ВВП цих країн.

Роль МВФ у підтримці України протягом 2023 р.

31 березня 2023 р. Рада директорів Міжнародного валютного Фонду затвердила нову програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) для України з фінансуванням у розмірі 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ) [11]. Затвердження програми надає можливість Україні потенційно залучити кошти інвесторів на суму близько 100 млрд дол. США. На першому етапі програми, що запланована на 2023–2024 рр., увагу зосереджено на впровадженні надійного бюджету на 2023 р. та збільшення мобілізації доходів. Під час другого етапу програма буде сфокусована на реформах, які допоможуть максимально ефективно підтримувати післявоєнне відновлення та реконструкцію. Нова програма МВФ для України є унікальною, МВФ уперше в історії надає кошти країні в умовах безпрецедентної економічної невизначеності.

3 квітня 2023 р. до загального фонду державного бюджету України надійшов перший транш у 2,7 млрд дол.США (2 млрд СПЗ) від МВФ. 3 липня надійшов другий транш – 890 млн дол. США від МВФ [12]14 грудня 2023 р. Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн дол. США (663,9 млн СПЗ) від МВФ [13]. На сьогодні Україна залучила близько 4,5 млрд дол. США з передбачених програмою EFF 15,6 млрд дол. США (11,6 млрд СПЗ).

Проєкти Світового банку

У 2023 р. за системними проєктами Світового Банку до загального фонду державного бюджету України надійшло 660 млн дол. США. Це кошти за такими проєктами, як «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» (132 млн дол. США) [14]; кошти Світового банку [15] від Міжнародної асоціації розвитку (МАР) – 189,32 млн євро; фінансування розміром 63 млн євро [16] від Міжнародної асоціації розвитку (IDA) на пільгових умовах у рамах Проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE); інші ресурси системних проєктів Світового Банку. За інвестиційними проєктами, які впроваджує Світовий банк, в Україну надійшло 4 870 млн дол. США та 452 млн євро [17].

Зменшення міжнародної допомоги: виклики для України

Наприкінці 2023 р. розміри фінансової допомоги Україні зменшились, але, на нашу думку, не варто сприймати це як утому наших партнерів від України. Значні обсяги фінансової підтримки України, що їх надали міжнародні організації та певні держави, потребують фахового аналізу інструментів фінансування та єдиного підходу до залучення такої підтримки. Західні країни починають переорієнтовуватися на довгострокові програми фінансування України. 

Є потреба сформувати узгоджену позицію української сторони в питаннях мобілізації зовнішнього фінансування та координації діяльності донорів.

___________________________________________________________________
[1] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraines_state_budget_financing_since_the_be…

[2] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_3_billion_of_eu_macro-f…

[3] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/03/14/698021/

[4] Див.: URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/ievrokomisiia-vydilyla-ukraini-66-mln-ievro-…

[5] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/10/17/7171617/

[6] Див.: URL: https://bitly.ws/35QIY

[7] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/україна-отримає-грант-єс…

[8] Див.: URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/єіб-виділяє-30-млн-євро-…

[9] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraines_state_budget_financing_since_the_be…

[10] Див.: URL: https://finance.ua/ua/goodtoknow/dopomoga-ukraini-2023

[11] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/imf_executive_board_approved_usd_156_billion…

[12] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_890_million_from_the_im…

[13] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_about_usd_900_million_from_…

[14] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_132_million_from_the_wo…

[15] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_eur_18932_million_from_the_…

[16] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimala_63_mln_ievro_vid_svitovogo_…

[17] Див.: URL: https://mof.gov.ua/storage/files/СБ_01_01_2024_.pdf

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД