Моніторинг допомоги міжнародних фінансових інститутів Україні (08.08 – 10.09.2022)

Поділитися:

Світовий банк

10 вересня на засіданні уряду України ухвалено рішення залучити додаткове фінансування розміром 530 млн дол. у межах реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні»[1]. Кредит буде надано на пільгових умовах під гарантії Великої Британії та Данії, термін погашення кредиту – 19 років з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка – 0,25 % річних.

Кошти буде спрямовано на оплату роботи працівників бюджетної сфери, забезпечення пенсійних виплат та певних програм державної соціальної допомоги, як-от: оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, внутрішньо переміщених осіб; а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій тощо.                                                       

Європейський банк реконструкції та розвитку

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть оператору системи передачі НЕК «Укренерго» 97,3 млн євро на підтримку ліквідності в умовах воєнної агресії Росії[2].

Банк перепрофілює на підтримку ліквідності частину кредиту, наданого 2019 р. розміром 149 млн євро на модернізацію ключових елементів інфраструктури передачі електроенергії з метою підтримки стабільного функціонування системи та синхронізації з європейськими електричними мережами, а також на допомогу Україні в наведенні її законодавства та принципів операційної діяльності відповідно до вимог Третього енергопакета ЄС.

Ця підтримка ліквідності з боку ЄБРР забезпечить стабільне функціонування енергосистеми України, атомних і відновлюваних енергогенерувальних потужностей, а також постачання електроенергії населенню. Ця допомога є частиною обіцяного до кінця року інвестування ЄБРР розміром 1 млрд євро на підтримку української економіки на умовах розподілу ризиків з донорами та партнерами.

1 вересня підписано Угоду про внесення змін до Гарантійної угоди (Проєкт електрифікації української залізниці «Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка») між Україною та ЄБРР, а також Угоду про внесення змін до Угоди про надання позики в рамках Проєкту[3].

Унесення змін до угод в межах чинного Проєкту електрифікації української залізниці дасть змогу додатково спрямувати частину кредиту ЄБРР обсягом 98,5 млн євро на забезпечення ліквідності для фінансування критично важливих потреб Укрзалізниці. Перепрофільовану частину кредиту ЄБРР забезпечить гарантія Уряду Франції або іншої країни G7.

Європейський Союз

Європейська Комісія надасть 21 млн дол. США Програмі розвитку ООН (ПРООН) для підтримки розчищення завалів в Україні від зруйнованої інфраструктури та будівель[4]. Кошти також буде використано для виявлення та усунення нагальних екологічних загроз, а також для ремонту, відновлення та/або придбання стратегічних елементів інфраструктури для постраждалих районів, а саме: трансформаторів, теплових пунктів, водяних насосів, труб тепло- і водопостачання, систем знезараження води та обладнання для постачання відновлюваної енергії. Цей проєкт спрямовано на відновлення об’єктів електро- та водопостачання, а також теплопостачання.

9 вересня Рада ЄС схвалила пропозицію Єврокомісії виділити Україні другий транш макроекономічної допомоги розміром 5 млрд євро. Передбачають, що новий кредит забезпечить повсякденну діяльність держави та роботу критичної інфраструктури[5].

США

США мають намір виділити Україні 89 млн дол. на розмінування територій. Окрім того, оголошено про надання Україні військової допомоги ще на 775 млн дол.[6].

25 серпня до Державного бюджету України надійшла частина гранту розміром 3 млрд дол. США[7]. Це перший транш грантових коштів з 4,5 млрд дол. США, що їх надали Сполучені Штати Америки через Цільовий фонд Світового банку в рамках проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». Зазначені грантові кошти буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та певних програм державної соціальної допомоги, серед яких оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО тощо.

8 вересня Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про нову велику військову допомогу США для України та інших європейських країн, яким загрожує Росія. США надасть Україні та 18 її сусідам 2,2 млрд дол. як довгострокове військове фінансування. Водночас міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про черговий пакет допомоги для України вартістю 675 млн дол.[8].

Канада

18 серпня до державного бюджету України надійшло 450 млн канадських дол. (екв. 350 млн дол. США) кредиту на пільгових умовах від Канади. Кошти надано через механізм адміністративного рахунку МВФ[9].

Загальна сума кредиту від Канади становить 1,45 млрд канадських дол. (екв. 1,2 млрд дол. США). Строк погашення – 10 років, процентна ставка – 1,69 % річних.

Польща

Польща передала Україні п’ять тисяч терміналів-антен для супутникового зв’язку «Starlink». Це допоможе українцям завжди бути на зв’язку, а об’єктам критичної інфраструктури – працювати в найскладніших умовах[10].

Нідерланди

Нідерланди виділять Україні додатковий пакет допомоги на суму понад 80 млн євро. Ці гроші підуть на розбудову постраждалих регіонів, а також на розмінування українських територій. Пакет передбачає 65 млн євро для допомоги та інвестицій в Україну. Додаткові кошти (10 млн євро) також буде виділено на проєкти, спрямовані на знешкодження мін та інших вибухонебезпечних боєприпасів, залишених війною. Також Нідерланди зарезервували 1 млн євро для підтримки першочергових планів реконструкції міст Херсона, Одеси та Миколаєва[11].

Норвегія та Велика Британія

Норвегія та Велика Британія об’єднають зусилля для придбання мікродронів «Black Hornet» норвезького виробництва – їх передадуть Україні[12]. Загальна вартість становитиме до 90 млн норвезьких крон (9,1 млн дол.). Пакет допомоги містить системи «Black Hornet», запасні частини, транспортування та навчання. Програму фінансуватиме британський фонд, до якого Норвегія внесла 400 млн норвезьких крон.

Уряд Норвегії розгляне можливість виділити Україні 2 млрд норвезьких крон (близько 200 млн дол.) на закупівлю природного газу восени та взимку[13]. Україна звернулася до країни з проханням взяти на себе головну роль у забезпеченні доступу до енергоресурсів – Норвегія планує використовувати ЄБРР як канал для підтримки закупівель газу для України.

Ще Норвегія надасть Україні ракети «Hellfire», пускові установки та блоки наведення для них, а також прилади нічного бачення.

Швеція

Швеція виділить Україні 1 млрд шведських крон (близько 100 млн дол.) на підтримку економіки та військову допомогу[14]. На військову підтримку виділять 500 млн шведських крон (приблизно 50 млн дол. США). Другу частину фінансової допомоги спрямовано на підтримку економіки, стійкості й відновлення України. Швеція посилить свою підтримку відновлення та реконструкції України й буде сприяти закупівлі української пшениці.

Німеччина

Уряд Німеччини надасть Україні 200 млн євро на програми допомоги внутрішнім переселенцям[15]. Більшість цих коштів піде на програму українського уряду в цій сфері.

На конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені було домовлено надати додаткову допомогу розміром понад 11 млрд данських крон (1,5 млрд євро)[16]. Кошти може бути витрачено на закупівлю зброї для України або підготовку українських військових, і ця сума, імовірно, буде зростати.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

[1] Див.: URL: https://bykvu.com/ua/bukvy/uriad-skhvalyv-rishennia-pro-zaluchennia-vid…

[2] Див.: URL: https://open4business.com.ua/yebrr-nadast-ukrenergo-majzhe-eur-100-mln-…

[3] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ievropeiskii_bank_rekonstruktsii_ta_rozvitku…

[4] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/pered-suvorou-zimou-ek-vidilit-21-mln-dolariv-dla…

[5] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/09/9/691346/

[6] Див.: URL: https://www.dw.com/uk/ssa-vidilaut-se-775-miljoniv-dolariv-vijskovoi-do…

[7] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_otrimala_3_mlrd_dol_z_45_mlrd_dol_gr…

[8] Див.: URL: https://suspilne.media/279612-blinken-pribuv-do-kieva-z-neogolosenim-vi…

[9] Див.: URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_cad_450_million_from_canada…

[10] Див.: URL: https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/08/22/7364302/

[11] Див.: URL: https://english.defensie.nl/latest/news/2022/08/22/netherlands-to-provi…

[12] Див.: URL: https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/24/7364587/

[13] Див.: URL: https://hvylya.net/uk/news/258390-norvegiya-planiruet-vydelit-ukraine-o…

[14] Див.: URL: https://hromadske.ua/posts/shveciya-vidilit-ukrayini-dollar100-miljoniv…

[15] Див.: URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/09/4/7146121/

[16] Див.: URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/11/690317/