Моніторинг допомоги міжнародних фінансових інститутів Україні (15.04.2022 – 05.05.2022)

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд

Україна запросила в Міжнародного валютного фонду 5 млрд дол. щомісячної допомоги протягом наступних трьох місяців для підтримання власної економіки. МВФ спільно з партнерами працює над забезпеченням фінансування та намагається залучити необхідні кошти через різні канали, зокрема шляхом створення спеціального фонду допомоги Україні.

Нашій країні потрібно більше зовнішнього фінансування, особливо пільгового, та грантів. Хоча зараз основну увагу приділяють пріоритетному завданню з підтримки функціонування економіки, необхідно вже готуватися до майбутнього – потреби в реконструкції будуть величезними. Варто розпочати цей діалог якомога раніше, щоб перспективи динамічної економіки стали джерелом натхнення для українського народу в найважчі часи.

Світовий банк

19 квітня Україна отримала від Світового банку 88,6 млн дол. США на відшкодування витрат Уряду України для виплат академічних та соціальних стипендій. Банк надав ці кошти у межах проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів», що виконує Міністерство освіти і науки України. Зазначені кошти вже надійшли до загального фонду державного бюджету України.

У березні 2022 р. Світовий банк схвалив реструктуризацію проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» – було додано компонент 5 «Підтримка академічних стипендій, що надаються Міністерством освіти та науки, а також соціальних стипендій, що надаються Міністерством соціальної політики для студентів закладів вищої освіти».

21 квітня міністр фінансів Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали Угоду про надання Україні гранту розміром 88,5 млн євро. Кошти надійшли до України 29 квітня поточного року – їх буде спрямовано до загального фонду держбюджету для забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, для підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Гранти виділяють із цільового фонду донорів Світового банку в межах Програми Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення для України. Цей фонд створили Міжнародний банк реконструкції та розвитку і Міжнародна асоціація розвитку, внески до нього вже надійшли від Данії (близько 20,5 млн євро), Ісландії (близько 0,46 млн євро), Латвії (близько 5 млн євро), Литви (близько 5 млн євро) та Великої Британії (близько 60 млн євро).

Окрім того, 29 квітня Сергій Марченко та Аруп Банерджі підписали зміни до Угоди, згідно з якими Україна вже 2 травня 2022 р. отримала від Норвегії, Австрії та США додаткові кошти (у межах одного гранту) сумою 495 млн євро.

Також у відповідь на звернення Президента Володимира Зеленського Світовий банк надасть Україні 4,8 млрд дол. на відбудову країни.

21 квітня Президент України на сесії Світового банку заявив, що Україна потребує 7 млрд дол. щомісяця зараз і сотні мільярдів – на відбудову. Своєю чергою прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що для покриття дефіциту бюджету необхідно від 4 до 5 млрд дол. Глава уряду також повідомив про створення фонду United24 для відновлення країни після воєнної агресії Росії та оцінив його необхідні обсяги у 600 млрд дол. США. Президент Групи Світового банку Девід Р. Малпасс повідомив, що Банк уже мобілізував понад 3 млрд дол. США для України, щоб підтримати роботу основних державних послуг. Також на сесії 21 квітня він заявив, що за попередньою оцінкою Світового банку, загальна сума збитків Україні внаслідок російського широкомасштабного вторгнення становить близько 60 млрд дол., або 40  % валового внутрішнього продукту.

Банк створив багатосторонній трастовий фонд для підтримки України. Малпасс схвалив додаткові підходи, зокрема рахунок під управлінням МВФ, трастовий фонд солідарності Європейського Союзу, пакет стійкості ЄБРР та закликав усіх партнерів і далі координувати підтримку потреб бюджету України. Разом з МВФ Світовий банк закликає підтримувати Україну грантовими та пільговими ресурсами, щоб полегшити її майбутній борговий тягар.

Японія

Японія пообіцяла збільшити обсяг позик Україні зі 100 млн дол. США до 300 млн дол. США.

 28 квітня 2022 р. підписано Угоду між урядами України та Японії щодо кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва на політику розвитку у сфері надзвичайного економічного відновлення та гранту на зміцнення системи охорони здоров’я та медицини в Україні. Уряд Японії надасть Україні пільговий кредит розміром 100 млн дол. США. Ідеться про бюджетну підтримку для стабілізації ситуації в Україні, зокрема для забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, для підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших пріоритетних видатків. Термін погашення кредиту – 30 років, у тому числі пільговий період – 10 років, відсоткова ставка – 1 % річних.

Грантову допомогу розміром близько 2,3 млн дол. США буде спрямовано на закупівлю медичного обладнання для підтримки системи охорони здоров’я та медицини.

Велика сімка

21 квітня міністри фінансів країн Великої сімки (G7) заявили про додаткову підтримку Україні на суму понад 24 млрд дол. у 2022 р. і готові збільшити її в разі потреби.

Раніше Україна запросила у країн Великої сімки фінансову підтримку на 50 млрд дол.

G7 задекларувала твердий намір відмовитися від проведення міжурядових фінансових операцій з Росією, зокрема добровільної торгівлі спеціальними правами запозичення, та закликала інші країни приєднатися до наступних обмежень можливостей Росії фінансувати її неспровоковану та невиправдану війну проти України. РФ не має отримувати від міжнародних фінансових інституцій, серед яких МВФ та Світовий банк. Схвалено рішення ЄБРР призупинити доступ Росії та Білорусі до його ресурсів.

Сполучені Штати Америки

США нададуть Україні додаткову пряму фінансову допомогу розміром
500 млн дол. Кошти надійдуть до державного бюджету як грантова допомога для стабілізації  економіки та забезпечення захищених видатків в умовах воєнного часу: зарплат, пенсій, соціальних виплат. З початку широкомасштабного вторгнення Росії оголошена грантова допомога Україні з боку США сягає 1 млрд дол.

Норвегія та Велика Британія

26 квітня прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна виділить 400 млн норвезьких крон (43,7 млн дол. США) на ініціативу Великої Британії щодо закупівлі зброї для України.

Велика Британія надасть Україні новий пакет військової допомоги у
300 млн фунтів стерлінгів для підтримки поточної оборони від Росії.

Європейська комісія

 ЄС виділив Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, з яких 600 млн уже надійшло, а решту виплатять у травні. У ЄС зазначили, що пришвидшили виділення економічної допомоги Україні через геополітичну напруженість, яка згубно вплинула на економічну та фінансову стабільність України.

5 травня у Варшаві на Міжнародній донорській конференції високого рівня для України зібрали 6,5 млрд дол. США. Ініціювали подію прем’єр-міністри Польщі та Швеції Матеуш Моравецький та Магдалена Андерссон. На конференції Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хоєр повідомив, що за наявності гарантії ЄС Банк готовий прискорити виділення Україні до 1,5 млрд євро для фінансування найнагальніших потреб.

Надходження коштів до Державного бюджету України

За оперативними даними Державної казначейської служби, у квітні 2022 р. до загального фонду державного бюджету надійшло 76,2 млрд грн. Із зовнішніх джерел 123,2 млрд грн.

Докладну інформацію щодо залучення коштів із зовнішніх джерел розміщено на сайті Міністерства фінансів України[1].

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

 

[1] У квітні 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 76,2 млрд грн / Міністерство фінансів України: офіц. сайт. 2022. 2 травня URL: https://cutt.ly/0G7C4s9