«Можливості забезпечувати економіку професійними кадрами, залишаючись суто у сфері проблематики професійної освіти ти ринків праці, вже значною мірою вичерпано»: експерт НІСД прокоментував розвиток трудового потенціалу України

Поділитися:

21 квітня заступник директора – керівник центру економічних і соціальних досліджень НІСД д.е.н. Ярослав Жаліло взяв участь у круглому столі «Роль промислових палат у забезпеченні економіки України професійними кадрами: національний та регіональний вимір», організованому Торговельно-промисловою платою України та Інститутом професійних кваліфікацій.

У виступі Ярослав Жаліло зазначив, що можливості вирішувати завдання забезпечувати економіку професійними кадрами, залишаючись суто у сфері проблематики професійної освіти ти ринків праці, вже значною мірою вичерпано.

Фундаментальним залишається питання прогнозування потреб ринків праці як основа для регіонального замовлення, яке має бути синхронізовано з перспективними структурними змінами регіональних економік. Тому важливою є інтеграція стратегічних цілей та завдань реалізації й розвитку трудового потенціалу до стратегування розвитку в цілому, а особливо – на рівні стратегій розвитку регіонів.

На думку пана Жаліла, зміщення політики щодо ринку праці на рівень регіону створює потенціал її максимальної адаптивності до реальних потреб ринку та його перспективної еволюції, а консолідованість зацікавленості основних стейкхолдерів у забезпеченні продуктивної зайнятості створює сприятливе підґрунтя для включення цієї проблеми до стратегування регіонального розвитку.

Доктор Жаліло зупинився також на основних проблемах, що впливають на перспективний стан зайнятості, які мають вирішуватися в рамках стратегування регіонального розвитку, а також на низці концептуальних рішень, у втіленні яких мають поєднуватися зусилля стейкхолдерів, включаючи ТПП та інших громадських об’єднань підприємців.

На завершення Ярослав Жаліло повідомив про намір НІСД створити експертну раду з питань аналізу та прогнозування регіональних ринків праці, представники ТПП висловили зацікавленість щодо участі в роботі цієї інституції.

У дискусії також взяли участь президент ТПП України Геннадій Чижиков, народний депутат України, голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль, заступник Міністра освіти та науки України Ігор Гарбарук, директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко, інші експерти, представники регіональних торговельно-промислових палат. На круглому столі обговорювалися проблеми забезпечення економіки України кваліфікованими професійними кадрами, можливості та механізми участі ТПП та її членів у цих процесах на національному та регіональному рівнях.

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, ucci.org.ua, НІСД