Огляд інструментів підтримки фінансової стійкості у період воєнного стану в Україні (за період 08-31.03.2022року)

Поділитися:

Огляд інструментів підтримки фінансової стійкості у період воєнного стану в Україні
(за період 08-31.03.2022 року)

У податковій сфері

Стійкість економіки України у перший місяць війни визначалася, насамперед, наявними резервами громадян, бізнесу та держави. Водночас для утримання стійкості у подальшій перспективі важливе впровадження комплексу заходів підтримки.

З метою спрощення та полегшення адміністрування, зниження податкового навантаження в Україні були схвалені три «пакети» безпрецедентно радикальної та ліберальної податкової реформи.

Вжиті податкові заходи сприятимуть фінансовій стійкості економіки воєнного часу. Важливим є постійний моніторинг їх імплементації для своєчасного коригування проблемних аспектів.

Радикально оновлена ліберальна податкова та митна політика має стати каталізатором відновлення підприємництва та наповнення бюджету. Існують великі суспільні сподівання, що довгоочікувана реформа вирішить взаємопов’язані проблеми тінізації економіки та корупції у фіскальних органах. Платники податків мають як ніколи гостро усвідомити, що своєчасна та повна сплата податків є найкращим виявом патріотизму для держави.

В бюджетній сфері

Відбувається переорієнтація бюджетної сфери на першочерговість задоволення потреб безпеки та оборони. Уряд також забезпечує фінансування соціальної, медичної та освітньої сфер. Спрощені бюджетні процедури дозволяють оперативніше приймати управлінські рішення з урахуванням наявних можливостей. Позитивний влив завдає диджиталізація низки процесів, зокрема процедур отримання допомоги в рамках програми «єПідтримка».

В умовах гострої обмеженості бюджетного ресурсу під час воєнного стану зростає значення фінансово-економічної обґрунтованості управлінських рішень, що дозволяє досягати балансу фіскальної достатності, економічної ефективності та соціальної справедливості. Очевидно, що найближчим часом відбуватиметься зростання дефіциту бюджету. Відтак нагальною ставатиме потреба фінансової підтримки бюджету з боку міжнародних партнерів України.

У грошово-кредитній сфері

У період дії воєнного стану Національним банком України реалізовано низку важливих заходів у монетарній політиці та регулюванні фінансового секторів, спрямованих на підтримання фінансової стійкості.

Комплексне впровадження зазначених заходів сприятиме безперебійному фінансуванню видатків державного бюджету, забезпечить додаткове фінансування Збройних сил України, збереження ресурсної бази банківської системи та підвищення її ліквідності, підтримку на необхідному рівні обсягу міжнародних резервів, амортизує об’єктивні труднощі тимчасового перебування українців за кордоном та сприятиме підвищенню обізнаності суспільства щодо заходів державної підтримки населення у фінансовій сфері.

НБУ наголошує, що фінансуватиме лише критичні видатки уряду в обмежених обсягах у період воєнного часу. Такий підхід дасть змогу мінімізувати ризики високої інфляції та порушення макрофінансової стабільності й сприятиме швидшому відновленню ринкових засад функціонування економіки та фінансових ринків у повоєнний час.

У сфері державного боргу та міжнародної фінансової допомоги

Україна продовжує сумлінно виконувати зобовʼязання перед кредиторами навіть у ситуації воєнного стану та зберігає за собою статус надійного партнера.

Міністерство фінансів України здійснює інтенсивні перемовини з міжнародними партнерами щодо залучення фінансової допомоги.

Світовий банк та країни-партнери створюють трастфонд допомоги для України. Низка країн надали і оголосили про готовність надати Україні безповоротну допомогу.

Здатність України повною мірою обслуговувати свої зобов’язання в наступні кілька років залежатиме від доступу до офіційного пільгового фінансування від міжнародних фінансових організацій та інших країн-партнерів. Сигнали про готовність надавати Україні фінансову підтримку в довгостроковій перспективі заявили усі великі МФО.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД