Огляд інструментів підтримки фінансової стійкості в умовах воєнного стану в Україні (01-31.05.2022)

Поділитися:

Грошово-кредитна сфера

В умовах широкомасштабної агресії Російської Федерації Національний банк України і далі провадить комплекс взаємопов’язаних заходів, спрямованих на підтримання фінансової стійкості держави та регулювання фінансового сектору.

Скасовано обмеження на встановлення курсу, за яким банки можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Також скасовано аналогічні обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, за умови розрахунку гривневими картками за кордоном.

Тимчасово зменшено щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, зі 100 до 50 тис. грн в еквіваленті.

Тимчасово заборонено розрахунки за кордоном з метою купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками.

НБУ протягом травня викупив військових облігацій на 30 млрд грн. На потреби військових зі спецрахунку, відкритого регулятором для підтримки ЗСУ, станом на 31.05.2022 р. перераховано понад 16,9 млрд грн.

Податкова політика

З поступовою адаптацією вітчизняної економіки до функціонування в умовах воєнного стану держава поволі звужує надані раніше безпрецедентно широкі податкові дерегуляції та пільги.

Платники податків продовжують сумлінно перераховувати податки, підтримуючи нашу державу у складний воєнний час. Відбулось чергове звуження прийнятих на початку війни у березні 2022 р. широких податкових дерегуляцій для платників, які безпосередньо постраждали внаслідок війни. Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12 травня 2022 р. № 2260-IX.

Змінами до законодавства запроваджено спеціальний механізм справляння рентної плати за користування надрами для видобування природного газу.

Очікується скасування раніше наданих широких митних пільг, які почали шкодити конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника та спричиняти додатковий тиск на валютний курс.

Триває підготовка до налагодження автоматичного обміну інформацією між Україною та іноземними державами.

Україна та Велика Британія юридично закріпили скасування ввізних мит і тарифних квот в двосторонній торгівлі, підписавши відповідну угоду.

Уряд схвалив зміни до Митного кодексу України для спрощення та прискорення митного оформлення товарів.

Рішенням Уряду затверджено новий  механізм зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до місцевих бюджетів (Постанова Кабінету Міністрів України від 03 травня 2022 р. № 515).

Бюджетна політика

В період дії воєнного стану, в умовах обмежених можливостей забезпечення надходжень до державного та місцевих бюджетів, Урядом та Верховною Радою України продовжується робота щодо оптимізації забезпечення фінансовими ресурсами першочергових потреб держави в сфері національної безпеки та оборони, стимулювання підприємницької діяльності, соціальної підтримки осіб, які постраждали від воєнної агресії.

Як і раніше, Урядом вживалися заходи щодо першочергового забезпечення потреб держави, зокрема:

  • уточнено питання здійснення Казначейством та його територіальними органами пріоритетних видатків в особливому режимі в умовах воєнного стану;
  • врегульовано питання здійснення державного фінансового контролю використання державних ресурсів в умовах воєнного стану;
  • продовжується робота щодо додаткового спрямування коштів державного бюджету для підвищення обороноздатності України, зокрема на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння і військової техніки для потреб Збройних Сил України;
  • спрощено процедури верифікації громадян працівниками органів, що здійснюють державні виплати;
  • унормовано додаткові питання фінансового забезпечення обороноздатності і безпеки держави, підтримки внутрішньо переміщених осіб та застрахованих осіб у зв’язку із втратою частини зарплати та виплати пенсій.

Боргова політика

На початку травня (з 1 до 20 травня 2022 р.) джерелами фінансування дефіциту Державного бюджету України були військові облігації та ресурси Національного банку України без залучення зовнішньої допомоги. З 20 до 31 травня - додатково залучалися кредити від міжнародних фінансових організацій, а також двосторонні кредити та гранти.

Кредитні кошти надаються на пільгових умовах. Це рішення уряду України надає можливість державі залучити кошти до державного бюджету для здійснення фінансування пріоритетних видатків, зокрема проведення соціальних видатків, підтримки найменш захищеного населення та ВПО.

Щодо зовнішньої допомоги, отриманої нашою державою з початку війни, то можемо констатувати, що до України надійшло понад 6 млрд дол. США зовнішньої допомоги у вигляді грантів та кредитів.

Від розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету залучено 225,5 млрд грн, у т.ч. в іноземній валюті 17,7 млрд грн (356,4 млн дол. США та 233,7 млн євро). Із зовнішніх джерел залучено 151,1 млрд грн.

За розрахунками Мінфіну, щомісячна потреба фінансування бюджету становить 5 млрд дол. США протягом наступних кількох місяців.

У червні 2022 р. очікуються фінансові надходження, зокрема через механізм Світового банку, США, Великобританії, Канади, Німеччини, Японії, Італії, Нідерландів, Литви, Латвії.

Найближчим часом очікується надходження грантових коштів від США, також нещодавно ЄС оголосив про макрофінансову допомогу на пільгових умовах. Німеччина обговорює надання Україні 1 млрд євро гранту, Японія планує надати додаткові кошти до тих, які вже надійшли до держбюджету.

Окрім цього, Міністерство фінансів України активно співпрацює з МВФ та Світовим банком для залучення додаткового фінансування.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД