Порушення Росією правил ведення війн і гуманітарного права (у сфері енергетичної критичної інфраструктури)

Поділитися:

Відповідно до Ст. 48 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 р. при веденні воєнних дій сторони повинні завжди розрізняти цивільні й воєнні об'єкти та, відповідно, спрямовувати свої дії тільки проти воєнних об'єктів.

Ст. 51 («Захист цивільного населення») Протоколу І забороняє напади невибіркового характеру, а саме:

  • «a) напади, не спрямовані на конкретні воєнні об'єкти; <…>
  • c) напади, при яких застосовуються методи або засоби ведення воєнних дій, наслідки яких не можуть бути обмежені, як це вимагається згідно з цим Протоколом; і які, таким чином, у кожному такому випадку поражають воєнні об'єкти й цивільних осіб або цивільні об'єкти, не розрізняючи їх».

П. 5 Ст. 51 визначає як невибірковий, зокрема, «напад, котрий, як можна очікувати, попутно потягне за собою втрати життя серед цивільного населення, поранення цивільних осіб та шкоду цивільним об'єктам, або те й інше разом, які були б надмірними щодо конкретної і безпосередньої воєнної переваги, якої передбачається таким чином досягти».

Ст. 54 («Захист об'єктів, необхідних для виживання цивільного населення») забороняє, зокрема, «піддавати нападу або знищувати, виводити або доводити до непридатності об'єкти, необхідні для виживання цивільного населення <…>».

П. 1 Ст. 56 («Захист установок і споруд, що містять небезпечні сили») визначає, що «установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, ‒ не повинні ставати об'єктами нападу навіть у тих випадках, коли такі об'єкти є воєнними об'єктами, якщо такий напад може викликати звільнення небезпечних сил і наступні тяжкі втрати серед цивільного населення». За таких умов також не повинні ставати об'єктами нападу «інші воєнні об'єкти, розміщені в цих установках або спорудах чи поблизу них».

П. 5 Ст. 56 зазначає, що сторони «повинні прагнути уникати розміщення будь-яких воєнних об'єктів поблизу установок або споруд, зазначених у пункті 1».

Під час вторгнення в Україну російські війська здійснюють невибіркові обстріли та руйнують цивільні об’єкти, а також об'єкти критичної, зокрема енергетичної, інфраструктури.

Таким чином, ціла низка дій керівництва Російської Федерації, російських військових та інших причетних осіб можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини та злочини проти людяності.

 

Перелік випадків 2022 року (поповнюється):

  1. 21 лютого обстріляно артилерійськими установками та зруйновано Луганську ТЕС. Зруйновано станційні трансформатори, лінії електропередач, колектор системи теплозабезпечення м. Щастя. Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) визнала, що артилерійські обстріли м. Щастя були точковими та мали на меті знищення критичної інфраструктури. Джерело: https://ua.interfax.com.ua/news/general/800199.html https://www.radiosvoboda.org/a/news-luhanska-tes-obstril-pozhezha/31716454.html
  2. 24 лютого внаслідок воєнного нападу всі об’єкти, розташовані на території Чорнобильської зони відчуження, зокрема Чорнобильська АЕС, захоплено російськими військами. Автоматизована система радіаційного контролю зони відчуження, доступна в режимі онлайн, зафіксувала перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання на значній частині пунктів спостережень. Джерело:
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=320557323448862&id=100064837892613
  3. 4 лютого обстріляно Трипільську ТЕС. Снаряд влучив у вугільний склад, станція продовжила роботу.
    Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245634741&cat_id=35109
  4. 27 лютого російські військові обстріляли ракетами нафтобазу у с. Крячки Васильківської громади (Київська область). Відбулося загоряння нафтопродуктів зі значним викидом шкідливих речовин у повітря. Потрапляння нафтопродуктів у ґрунт загрожує забрудненням водоносних горизонтів, зокрема і на далеких від пожежі територіях.
    Джерело: https://tsn.ua/ukrayina/rosiya-nanesla-raketniy-udar-po-naftobazi-bilya-vasilkova-video-pozhezhi-1990207.html
  5. 03 березня внаслідок авіабомбування повністю зруйновано Охтирську ТЕЦ у Сумській області, зокрема зруйновано котли і машинне відділення. ТЕЦ припинила функціонування, відновленню не підлягає. Місто Охтирка залишилось без опалення та електроенергії. Зруйновано також залізничний вокзал Охтирки.
    У Сумах пошкоджено ТЕЦ та електричні підстанції ПС-330 «Суми» і ПС-110 «Вузлова». Так само зруйновано опори, а також високовольтні та лінії електропередач обленерго. У більшій частині міста, а потім і всієї області відключилася електроенергія.
    Джерело: https://suspilne.media/213459-v-ohtirci-v-rezultati-aviabombarduvanna-zrujnovano-tec-ta-zd-vokzal/ 
    https://shostka.info/shostkanews/yaka-sytuatsiya-v-oblasti-stanom-na-14-godynu-video/
  6. 04 березня внаслідок авіаударів російських військ ущент зруйновано електропідстанцію поблизу м. Лебедина. Лебедин та Суми було знеструмлено.
    Джерело: https://shostka.info/shostkanews/yaka-sytuatsiya-v-oblasti-stanom-na-14-godynu-video/
  7. 04 березня сили РФ обстріляли з важкого озброєння Запорізьку АЕС у Енергодарі. Обстріл спричинив пожежу на території станції і загрозу ядерного вибуху та виникнення екологічної катастрофи світового масштабу. Офіс Генпрокурора та Служба безпеки України розпочали розслідування за фактом вчинення екоциду та терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ст. 441 та ч. 2 ст. 258 КК України).
    Джерело: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/vorog-stvoryuje-zagrozi-ekokatastrofi-v-ukrayini-ta-jevropi-rozpocato-rozsliduvannya-ekocidu
  8. 06 березня російські війська з реактивних систем залпового вогню обстріляли Національний науковий центр Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ), де розташовано дослідну ядерну установку «Джерело нейтронів», в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів. Було повністю зруйновано підстанцію РУ-0,4 кВ, пошкоджено кабелі кондиціонерів системи охолодження клістерної галереї лінійного прискорювача електронів, теплотрасу до комплексу будівель.
    Слідчими СБУ в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури відкрито кримінальне провадження за статтею екоцид (ст. 441 КК України). Джерело: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=268315862143463&id=100068951538232
  9. 10 березня російські війська обстріляли газогін-відвід високого тиску до газорозподільної станції «Вуглегірська ТЕС» у Донецькій області, що призвело до припинення газопостачання станції. Газогін-відвід забезпечує транспортування газу до Вуглегірської ТЕС і м. Світлодарська, в якому проживає понад 12 тис. осіб.
    Джерело: https://biz.censor.net/n3323707
  10. 11 березня здійснено бомбування Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ). Скинуто 20-30 бомб на об’єкт, де ніколи не було військових підрозділів, а навколо розташовано чимало багатоповерхових житлових будинків. Джерело: https://armyinform.com.ua/2022/03/11/rosijski-okupanty-vdruge-obstrilyaly-harkivskij-instytut-yakyj-ye-yadernym-obyektom/
  11. 13 березня внаслідок артилерійського обстрілу зруйновано  газорозподільну станцію «Баштанка» (Миколаївська область). Також пошкоджено газорозподільні мережі «Миколаївоблгазу». Джерело: https://www.unian.ua/economics/energetics/u-mikolajivskiy-oblasti-12-tisyach-zhiteliv-bashtanki-znovu-z-gazom-odtsu-novini-sogodni-11743192.html
  12. 14 березня в с. Олишівка Чернігівської області російські війська обстріляли будівлю на території підземного газосховища. Снарядом пошкоджено насосну станцію подачі метанолу на майданчик газозбірного пункту.
    Джерело: https://www.epravda.com.ua/news/2022/03/14/684003/

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД