Ще один крок до розмінування деокупованих територій

Поділитися:

Внаслідок російської агресії Україна є найнебезпечнішим місцем за ступенем забрудненості території вибуховими пристроями та найбільш замінованою країною світу. Загрожено 30–40 % її території – площа замінованих земель становить 170 000–180 000 кв. км. Це 1/2 території Італії чи Німеччини, 1/3 Франції; це майже шість Бельгій або чотири Естонії, це Греція та Швейцарія разом узяті.

Найбільше забруднено вибухонебезпечними предметами Харківську, Донецьку й Херсонську області. Найгірший стан у Херсонської – на її правому березі окупанти тікаючи залишили величезну кількість мін усіх видів. Зараз же ворог посилено мінує лівобережжя.

Розмінуванням в Україні займаються державні структури – ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція, а також 144 групи неурядових організацій.

Першочергово потребують розмінування  населені пункти, мережі, а також сільськогосподарські землі, серед яких 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Проблема дуже серйозна. Тому уряд планує та впроваджує необхідні рішення щодо розмінування територій України. Для прискорення цього процесу передбачено таке:

  1. Тестування та використання найсучасніших технологій з розмінування, насамперед – технологій дистанційного обстеження територій.

  2. Збільшення обсягів виробництва української техніки та обладнання для розмінування.

  3. Локалізація виробництв техніки та обладнання для розмінування іноземних підприємств.

  4. На програму гуманітарного розмінування в проєкті держбюджету на 2024 рік уряд заклав 3 млрд грн.

  5. Уряд затвердив рішення, за яким сільгоспвиробники можуть отримати 80 % відшкодування витрат на розмінування. Цю компенсацію буде надано як власникам, так і орендарям сільськогосподарських земель. На цю програму в державному бюджеті передбачено 3 млрд грн. 

  6. Також планують створити конкурентний ринок розмінування. Це стосується, зокрема, випрацювання системи сертифікації для операторів протимінної діяльності.

Одним з ключових кроків щодо прискорення розмінування територій України є створення Корпусу демінерів, який об’єднує зусилля відповідних підрозділів Міністерства оборони та Збройних Сил. Його завдання – координація дій у сфері розмінування підрозділів оборонного відомства та інших складників національної системи протимінної діяльності та міжнародних партнерів.

До складу Корпусу демінерів на сьогодні входить 1000 груп розмінування. Очікують, що Корпус демінерів матиме 5000 фахівців, завданням яких буде: обстеження територій; очищення місцевості; гуманітарне розмінування.

Особовий склад Корпусу демінерів проходить фахову підготовку як в Україні, так і на території країн-партнерів. Фаховий рівень демінери постійно вдосконалюють на практичних польових заняттях. 

Вишкіл учасників Корпусу відбувається в межах виконання розпорядження першого заступника Міністра оборони України генерал-лейтенанта Олександра Павлюка. 

Підрозділи Корпусу демінерів уже працюють у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.

Але в підрозділах поки що бракує спеціальної та автомобільної техніки й обладнання. Допомогу для доукомплектування Корпусу найближчим часом планують надати іноземні партнери з Коаліції з розмінування. Зокрема, Японія планує передати понад 20 машин механізованого розмінування, а Словаччина вже передала такі машини, також спецтехніку доправила Британія.

До того ж Міністерство економіки України уклало партнерську угоду з компанією «Palantir», яка спеціалізується на аналізі великих обсягів даних, з метою співпраці в гуманітарному розмінуванні територій. Документ передбачає очищення України за допомогою технологій штучного інтелекту, що їх візьмуть на озброєння фахівці Корпусу демінерів.

Звільнення деокупованих територій від вибухонебезпечних залишків війни – неодмінна передумова для повернення цивільного населення на ці території та безпечного ведення їхнього побуту, а також якнайшвидшого початку відновлення постраждалих регіонів. Тому створення Корпусу демінерів є нагальним та вкрай важливим кроком.

____________________________________________________________________

1.  Україна – найбільш замінована країна світу: скільки української території забруднено мінами. URL: https://www.slovoidilo.ua/2023/03/02/infografika/bezpeka/ukrayina-najbilsh-zaminovana-krayina-svitu-skilky-ukrayinskoyi-terytoriyi-zabrudneno-minamy

2. Розмінуванням деокупованих територій займаються близько 1000 бригад – Кулеба. URL: https://forbes.ua/news/rozminuvannyam-deokupovanikh-teritoriy-zaymayutsya-blizko-1000-brigad-kuleba-04042023-12822 

3. У Кабміні назвали чотири кроки, які дозволять прискорити процес розмінування України. URL: https://www.slovoidilo.ua/2023/09/27/novyna/bezpeka/kabmini-nazvaly-chotyry-kroky-yaki-dozvolyat-pryskoryty-proces-rozminuvannya-ukrayiny

4. Триває підготовка батальйонів розмінування, які залучаються до розмінування деокупованих територій України. URL: https://www.mil.gov.ua/news/2024/02/02/trivae-pidgotovka-bataljoniv-roz…

5. В Україні почав діяти Корпус демінерів. URL: https://ua.korrespondent.net/ukraine/4679539-v-ukraini-pochav-diiaty-ko…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД