Цифрова трансформація економіки України в умовах війни (квітень 2023)

Поділитися:

Упровадження інструментів цифрової трансформації у квітні 2023 р. було спрямовано на консолідацію можливостей розвитку бізнесу на основі цифрового прогресу. Серед основних процесів варто відзначити такі.

Навігаційний фільтр в оновленій у квітні поточного року версії «Маркетплейс фінансових можливостей»[1] у категорії «Регіональні програми» на порталі «Дія.Бізнес» дає можливість релокованим підприємствам знайти програму підтримки та допомоги за регіоном, джерелом фінансування та терміном дії ініціативи. Інформація регулярно оновлюється кожною ОДА/ОВА самостійно.

Довідково. У версії «Маркетплейсу фінансових можливостей» наразі зібрано інформацію про 420 фінансових програм та послуг від 22 банківських установ, а також державних та міжнародних програм підтримки для бізнесу, серед яких: державні, грантові та регіональні програми; кредитні, депозитні та лізингові програми; факторинг, еквайринг та документарні операції.

У квітні 2023 р. Міністерство цифрової трансформації України презентувало проєкт Стратегії розвитку екосистеми інновацій в Україні, в якій визначено пріоритетні інноваційні сфери: FinTech, Green Tech, AgriTech, defense tech, штучний інтелект, кібербезпека, Індустрія 4.0[2]. 

Довідково. Україна посідає 49-те місце у світі за рівнем розвитку інновацій і має потенціал увійти до першої десятки рейтингу. Нині в Україні функціонує понад 2000 стартапів.

З метою оперативного збору масивів інформації та врахування їх під час ухвалення рішень Міністерство цифрової трансформації стане пілотним державним органом, на базі якого випробують аналітичну систему «Government BI» (GBI) з використанням штучного інтелекту. Проєкт «Government BI» дасть змогу державним органам оперативно збирати масиви інформації та розвивати систему відкритих даних[3].

Програма бізнес-акселератора «Impact Business Accelerator»[4] надасть можливість представникам українського бізнесу розвивати свій бізнес для відновлення економіки України, інтегрування та  реалізації стратегії соціального впливу. За результатами проходження програми дві компанії з найкращими результатами матимуть можливість отримати фінансову підтримку в сумі до 20 000 євро у вигляді смарт-грантів, наданих Ukrainian Social Venture Fund у рамках проєкту «Collaborate for Impact», що фінансується ЄС і реалізується за підтримки EVPA.

Довідково. Згідно з дослідженнями European Business Association, 76 % бізнесів планують розширення у 2023 р. Серед 25 фіналістів «Impact Business Accelerator» лідирували компанії з IT (16 %) та будівельного секторів (12 %), MedTech (9 %), аграрного сектору (8 %), сфери гастрономії (8 %) та легкої промисловості (7 %).

Нові інструменти цифрової трансформації економіки сприятимуть подоланню вразливостей, спричинених війною, поліпшать спроможність бізнесу до адаптації в умовах ризиків війни та до участі у відбудові країни.

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Список використаних джерел:

[1] Платформу «Маркетплейс фінансових можливостей» створено Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом «Дія.Бізнес» за підтримки міжнародних партнерів у межах проєкту «Фінансова інклюзія задля економічного зростання в Україні», який реалізує Міжнародна фінансова корпорація (IFC) у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних справ Швейцарії (SECO) та Фондом ефективного врядування Великої Британії (GGF).  – Див.: URL: https://business.diia.gov.ua/cases/iniciativi/regionalni-programi-dla-b…

[2] Розвиваємо цифрову державу: долучайтеся до обговорення Стратегії розвитку екосистеми інновацій в Україні / Урядовий портал. 2023. 04 квіт. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/rozvyvaiemo-tsyfrovu-derzhavu-doluchaitesia…

[3] Мінцифра разом з Держстатом створюють аналітичну платформу Government BI. Юридична Газета. 2023. 17 квіт. URL: https://yur-gazeta.com/golovna/mincifra-razom-z-derzhstatom-stvoryuyut-…

[4] Програма «Impact Business Accelerator» реалізується за підтримки Фонду соціального підприємництва Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, Глобального альянсу соціального підприємництва WEF, науковців та випускників Кембриджського університету в партнерстві з «SiLab Ukraine», «MovingWorlds.org», «Netguru», «Tech To The Rescue», «Phineo» та LCF Law Group. – Див.: URL: https://business.diia.gov.ua/impact-business