Цифрова трансформація економіки України в умовах війни. Липень 2023 року

Поділитися:

Імплементація інструментів цифрової трансформації в липні 2023 року стосувалася підвищення цифрової стійкості економіки.

Зокрема, йдеться про інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку ЄС, цифрову трансформацію соціальної сфери, розширення можливостей територіальних громад та ін.

Поглиблення інтеграційних процесів із ЄС у сфері цифровізації. У липні 2023 р. відбулася зустріч представників Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації та посадовців Міністерства цифрової трансформації України із членами Комітету з питань внутрішнього ринку та захисту прав споживачів Європарламенту. У засіданні також брали участь представники країн-кандидатів на вступ до ЄС.

Учасники обговорили можливості інтеграції для країн-кандидатів до Єдиного цифрового ринку ЄС. Зазначалося, що інтеграція до цього ринку є незмінним пріоритетом для України. Тому парламентарії України працюють над законодавчими та нормативними документами у рамках функціонування національного цифрового ринку. Так, було прийнято Закон України «Про електронні комунікації», триває робота над проєктом Закону України «Про цифрові послуги та ринки». Він буде спрямований на імплементацію європейських підходів до регулювання цифрових ринків та гарантуватиме безпечне й надійне онлайн-середовище, конкурентні умови діяльності для всіх учасників ринків цифрових послуг, захист прав і законних інтересів користувачів [1].

Посилення захищеності вебресурсів, забезпечення стійкості до спроб блокування або неавторизованого отримання доступу до даних. Утіленню в життя цього завдання сприятиме меморандум, підписаний між Міністерством цифрової трансформації України та німецькою компанією Cyberfame GmbH про співпрацю у сферах цифровізації, підвищення цифрової стійкості, створення та функціонування програмного забезпечення, професійного розвитку із цифрової та кібербезпеки [2].

Упровадження цифрових інструментів забезпечення прозорого механізму контролю обігу підакцизних товарів. Це унеможливить продаж тютюнових виробів та алкоголю з підробленими акцизними марками. Верховна Рада України розробила законопроєкт (реєстр. № 8287 від 15 грудня 2022 р.) щодо внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Очікується, що цей Закон, який Президент України підписав 29 червня 2023 р.[3], сприятиме збільшенню на 15 % надходжень до бюджету від сплати акцизного податку.

Посилення захисту від загроз національній безпеці. Уряд України своєю постановою ухвалив Положення про ситуаційний центр Кабінету Міністрів України [4] з метою визначення потенційних або реальних загроз національній безпеці як у мирний час, так і в особливий період, зокрема в умовах воєнного чи надзвичайного стану та під час кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України.

Окрім того, були затверджені завдання Національної програми інформатизації щодо впровадження цифрових систем у держуправлінні та посилення кіберзахисту органів державної влади, фінансових установ, підприємств тощо [5]. Серед основних завдань Програми – розвиток систем електронного документообігу, модернізація систем управління державними фінансами, заходи щодо захисту інформації, ефективне функціонування інформаційної системи правосуддя, створення й розвиток автоматизованих інформаційно-аналітичних систем у галузі освіти, охорони здоров’я та ін. Важливим завданням є розроблення та запровадження цифрових інструментів з мінімізації корупційних ризиків, спрямованих на виконання заходів Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки, що позитивно вплине на безпеку, результативність та ефективність роботи державних органів.

Сприяння малому й середньому бізнесу та стартапам, розширення інвестиційних можливостей. Завдяки Програмі міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують ЄС та уряд Німеччини, а реалізує Німецьке товариство міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ), 30 вітчизняних малих і середніх компаній, котрі створюють інноваційні продукти та послуги, отримали гранти до 25 тис. євро (за умови, якщо щонайменше 51 % акцій належить українцям) [6].

Український проєкт UkraineReady4EU Офісу з розвитку підприємництва та експорту переміг на європейському грантовому конкурсі Business Bridge, залучивши ваучери на 3,75 млн євро для 1500 українських підприємств, які постраждали через повномасштабну війну. Це надасть змогу українському малому й середньому бізнесові та стартапам вийти на Єдиний європейський ринок та розпочати успішну співпрацю з діловими партнерами ЄС [7]. Вісім українських інноваційних компаній зможуть позмагатися за право вперше представити Україну в складі національної делегації на Startup Nights 2023 у Швейцарії, що сприятиме налагодженню вигідних зв’язків та пошуку інвесторів [8]. 

Реалізація стратегії цифрової трансформації соціальної сфери на 2023 р. та планів з ключових реформ обговорювались під час «Digital Social Forum: формуємо спроможність замість залежності», що був організований Міністерством соціальної політики України у партнерстві із Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП) та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Визначені ключові питання цифрової трансформації соціальної сфери на найближчу перспективу: доступність та прозорість соціальної підтримки; соціальні сервіси, які надаються протягом усього життя людини; цифрові рішення для забезпечення найкращих інтересів дітей, що дозволить економити до 30 млрд грн [9] щороку.

Упровадження Індексу цифрової трансформації регіонів України (ІЦТР). З урахуванням світового досвіду цифрової трансформації та нормативних документів, котрі регулюють цифровізацію на загальнодержавному рівні, Міністерство цифрової трансформації України вперше упроваджує в Україні новий інформаційний інструмент – Індекс цифрової трансформації регіонів України (ІЦТР). Це сприятиме виокремленню пріоритетних напрямків цифрового розвитку й системному впровадженню інструментів е-урядування, е-комерції в державі, а також визначенню рівня цифрових послуг і стану цифрової інфраструктури в територіальних громадах України [10]. ІЦТР розроблений на основі методології, яка містить базовий (для малих та середніх територіальних громад) і розширений (для значних та великих територіальних громад) індекси, котрі охоплюють п’ять категорій: цифрову економіку, послуги та інфраструктуру, а також цифрові навички та цифровізацію в органах місцевого самоврядування. Такий підхід дозволить оцінювати й покращувати стан стійкості цифрового розвитку громад та готовності до цифрової трансформації з метою залучення інвестицій під актуальні локальні проєкти і, відповідно, розвивати цифрові послуги. Ініціатива реалізується за підтримки швейцарсько-української програми електронного урядування для забезпечення підзвітності та участі (E-Governance for Accountability and Participation Program, EGAP), її роботу забезпечують Фонд Східна Європа та компанія «Делойт» (Deloitte).

Розширення цифрових можливостей та е-сервісів для громадян. З метою створення умов для приєднання до внутрішнього ринку ЄС електронних транзакцій та довірчих послуг [11] Міністерство цифрової трансформації України на установчій зустрічі міжнародного консорціуму цифрової ідентифікації (PilOTs for European Digital Identity Wallet, POTENTIAL) у Парижі в липні 2023 р.[12] презентувало прототип застосунку «Дія» як претендента на визнання однією з офіційних реалізацій Європейського гаманця цифрової ідентифікації (EUDI), який включає перевірку фізичних осіб і компаній в інтернеті та перевірку автентичності електронних документів. Цей мобільний продукт, за задумом POTENTIAL, дозволить людям зберігати свої ідентифікаційні дані (еID) в електронній формі, зручно користуватися та ділитися ними як у межах своєї країни, так і за кордоном для отримання різних видів послуг (відкриття банківського рахунку, доступу до водійських прав у телефоні, користування електронним підписом, отримання електронних медичних рецептів тощо). 

З метою запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва Верховна Рада України в першому читанні розглянула і прийняла за основу проєкт Закону «Про електронні аграрні розписки» [13]. В умовах війни Росії проти України, що триває, та блокування країною-агресоркою українських портів, цей Закон допоможе виробникам сільськогосподарської продукції отримати ширший доступ до кредитів, сприятиме залученню більшої кількості позикодавців, здатних фінансувати агросектор, зменшенню витрат на отримання грошей завдяки запровадженню електронних аграрних розписок як неемісійних цінних паперів.

За підтримки EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією, тестується новий портал Державної служби статистики України [14]. Такий інструмент, як банк даних, дозволить споживачам працювати з інформацією у вигляді графіків і таблиць, а ключові статистичні показники відображатимуться на інтерактивних дашбордах. Оновлений портал також міститиме календар оприлюднення статистичної інформації та графіки подання звітності, що уможливить відслідковувати майбутні релізи, а респондентам надасть змогу планувати подання звітів у єдиній системі на одній зручній платформі.

Поступ у приєднанні України до цифрової програми ЄС Connecting Europe Facility, залучення фінансування в межах конкурсу цифрових глобальних шлюзів та розширення нових інструментів цифрової трансформації економіки в липні 2023 р. сприяють стійкості економіки в умовах війни та повоєнного відновлення і пришвидшенню цифрової трансформації економіки. Наближення вітчизняного законодавства до відповідного законодавства ЄС уможливлює підвищення рівня ефективного та прозорого урядування, дає змогу посилювати кіберзахист органів державної влади, фінансових установ, підприємств України.

___________________________________________________________________

[1] Єдиний цифровий ринок та інші програми цифрового співробітництва з ЄС – Комітет з питань цифрової трансформації. 2023. 18 лип. URL: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/239177.html

[2] Крок до стійкого кіберзахисту: Мінцифра і Cyberfame GmbH співпрацюватимуть у сфері цифрової безпеки. 2023. 12 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/krok-do-stiykogo-kiberzakhistu-mintsifra…

[3] Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах : Закон України від 29.06.2023 № 3173-ІХ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3173-IX#Text

[4] Питання мережі ситуаційних центрів : Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2023 № 705. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/705-2023-%D0%BF#Text

[5] Впровадження антикорупційних цифрових інструментів і посилення кіберзахисту: Уряд ухвалив завдання Національної програми інформатизації. 2023. 21 лип. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/vprovadzhennia-antykoruptsiinykh-tsyfrovykh…

[6] 25 тисяч євро на розвиток бізнесу: українські компанії зможуть отримати гранти від EU4Business. 2023. 28 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/25-tisyach-evro-na-rozvitok-biznesu-ukra…

[7] 3,75 млн євро для українського бізнесу: Офіс з розвитку підприємництва та експорту переміг на європейському грантовому конкурсі Business Bridge. 2023. 28 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/375-mln-evro-dlya-ukrainskogo-biznesu-of…

[8] Українські інноватори вперше зможуть взяти участь у масштабній конференції Startup Nights: подавайте заявку на участь у головній стартап-події Швейцарії. 2023. 26 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/ukrainski-innovatori-vpershe-zmozhut-vzy…

[9] Digital Social Forum: формуємо спроможність замість залежності. 2023. 17 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/digital-social-forum-formuemo-spromozhni…

[10] Мінцифра вперше виміряє рівень цифровізації у громадах: як це працюватиме. 2023. 14 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/mintsifra-vpershe-vimiryae-riven-tsifrov…

[11] Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Regulation (EU) No 910/2014 as regards establishing a framework for a European Digital Identity. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX %3A52021PC0281

[12] Дія візьме участь у розробці Європейського цифрового гаманця: український застосунок продемонстрували міжнародній спільноті. 2023. 12 лип. URL: https://thedigital.gov.ua/news/diya-vizme-uchast-u-rozrobtsi-evropeysko…

[13] Проект Закону про електронні аграрні розписки від 05.02.2023 реєстр. № 9266. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41844

[14] Мінцифри запустило тестування цифрового Держстату. 2023. 07 лип. URL: https://interfax.com.ua/news/economic/921477.html

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД