Цифрова трансформація економіки України в умовах війни. Січень 2024 року

Поділитися:

Спроможність української економіки до оперативного відновлення та створення передумов до повоєнної відбудови відображено в підсумкових звітах щодо розвитку вітчизняних цифрових екосистем у 2023 р. та планах щодо реалізації цифрових можливостей у 2024 р. 

Однією з головних цілей цифрової трансформації економіки в Україні на 2024 р. є збільшення частки ІТ у ВВП країни до 10 %. Поряд з іншим, це створюватиме сприятливі умови для інвесторів – відкритий ринок, прозору податкову та митну системи, поліпшення пропозиції на ринку праці.

Серед основних подій у сфері цифрової трансформації економіки України в січні 2024 р. доцільно виокремити такі.

У межах Міжнародного економічного форуму (ВЕФ) у Давосі 17 січня 2024 р. в Ukraine House Davos Міністерство цифрової трансформації України спільно зі Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC) провело захід, присвячений розвитку цифрової України. На ньому презентовано вітчизняний досвід розвитку цифрової держави, зокрема: стратегію розвитку інновацій WIN-WIN щодо створення вигод для всіх залучених сторін, упровадження проєкту «Мрія», який сприятиме цифровій трансформації окремих сфер, і проєктів з розмитнення авто в «Дії» та посилення прозорості в роботі митниці [1]. 

Довідково. За підсумками 2023 р. у сфері цифрової трансформації вагомими досягненнями стали результати роботи фандрейзингової компанії UNITED24 з понад пів мільярда дол. США зібраних коштів; запуски програми «єВідновлення», унаслідок якої 34,5  тис. заявників отримали виплати на загальну суму 3,2 млрд грн, і кластеру «Brave1», який профінансував 137 розробок на 2,3 млн дол. США та ін. Крім того, на порталі та в застосунку «Дія» реалізовано 39 нових електронних послуг, а кількість користувачів сервісу зросла до 19,9 млн громадян; залучено 221,8 млн грн для українського бізнесу в межах освітньо-грантових програм мережі центрів «Дія.Бізнес» та ініціативи «EU4Business» [17]; створено сприятливі умови для виробників БпЛА, завдяки чому кількість дронів на фронті зросла в сотні разів; завезено 25 тис. терміналів «Starlink» та 900 пристроїв «Tesla Powerwall», які забезпечують резервне живлення під час блекаутів; забезпечено розвиток фіксованого інтернету та мобільного зв’язку, стійких до вимкнень електроенергії та ін. [2].

Відкриття в Києві 2024 р. другої у світі (після німецької GGTC Berlin) платформи GovTech-центру, яка провадитиме цифрову трансформацію уряду й розвиток електронного врядування та цифрових навичок, стане можливим завдяки домовленостям про партнерство з розвитку цифровізації між Міністерством цифрової трансформації України та ВЕФ. Завдяки GovTech-центру українські стартапи та інноватори зможуть обмінюватися досвідом з іноземними партнерами та прискорювати цифрові реформи в Україні, попри виклики повномасштабної війни [3].

Міністерство цифрової трансформації України спільно з Громадською спілкою «Віртуальні активи 2030» провело дослідження «Web3 для України: діалог із засновниками» [4], мета якого полягала в ідентифікації основних чинників, що обмежують розвиток web3-індустрії в Україні. Як інноваційна галузь цифрової економіки web3 прогнозує значний технологічний прогрес для України та сприяння її повоєнного відновлення на основі технології блокчейн. Остання дає змогу зберігати дані в безпечній, розподіленій мережі, взаємодіяти й створювати інноваційні додатки та  сервіси завдяки використанню смартконтрактів. Технологія базується на економічних концепціях децентралізації (передавання значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування) та токенізації (процес заміни конфіденційного елемента даних неконфіденційним еквівалентом-маркером) і сприяє управлінню цифровими активами, криптовалютою, торгівлею токенами та використанню централізованих сервісів, зокрема у сфері фінансів, страхування, освіти та розваг. 

Довідково. Згідно зі звітом «Deloitte», індустріальний метавсесвіт та генеративний штучний інтелект (GenAI) є новою тенденцією 2024 р., яка започатковує нову епоху в цифровому ландшафті. Згідно з аналітикою компанії, доходи від промислового метавсесвіту до 2030 р. можуть сягнути 100 млрд дол. США, значно перевищуючи споживчий (до 50 млрд дол. США) та корпоративний (30 млрд дол. США) сегменти. Аналітики також указують на потенційне зростання світового ринку цифрових двійників з 6,5 млрд дол. США у 2021 р. до 125,7 млрд дол. США у 2030 р., який підсилюється використанням доповненої реальності. Прогнозують, що глобальні ринки доповненої реальності до 2030 р. зможуть досягти капіталізації в 38,6 млрд дол. США, демонструючи річний темп зростання на рівні 35 %.

З 9 до 12 січня п. р. українські стартапи, які було обрано в межах конкурсу «Ukrainian Startup Fund», представили Україну на Міжнародній виставці споживчої електроніки (CES) в американському Лас-Вегасі й демонстрували цифрові бізнес-технології, що сприятимуть змінам у створенні ланцюгів виробництва з високою доданою вартістю та посилення власних технологічних екосистем на рівні держави [5]. 

Довідково. Упродовж 2023 р. за підтримки міжнародних партнерів у межах проєкту «Дія.Бізнес» реалізовано 14 національних стендів України на найбільших секторальних міжнародних виставках світу. Представники 129 українських компаній харчової, меблевої, машинобудівельної, фармацевтичної галузей промисловості та IT-сектора отримали змогу презентувати свою продукцію та послуги на ринках ЄС, США, ОАЕ та Японії і підписати експортні контракти на суму 352,3 млн гривень. Ще проєкти на 184,7 млн гривень перебувають на стадії підписання. Крім того, завдяки європейському грантовому конкурсу «Business Bridge» вдалося залучити 3,75 млн євро на ваучери для 1 500 українських підприємств, що постраждали від повномасштабної війни [17].

У рамах виставки компанія «Siemens» оголосила про запуск ініціативи «Промисловий метавсесвіт»1 на основі ШІ. Це сприятиме прискоренню інновацій та підвищенню стійкості цілих галузей промисловості [6]. Спільне використання корпоративного ШІ в метавсесвіті вже нині уможливлює розв’язання ключових проблем на полі бою. Цьому сприяє також ініціатива Пентагону «SKYblue», яка допомагає створювати бази даних для аналізу ситуації та використовувати ШІ в системах управління фінансами й персоналом з урахуванням виникнення можливих ризиків.

Довідково. У Звіті про глобальні ризики Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), що проходив у швейцарському Давосі з 15 до 19 січня п. р., основним найсерйознішим ризиком на 2024–2025 рр. визнано дезінформацію, зокрема згенеровану ШІ [7]. Декларація Блетчлі, яку прийняли 28 країн світу, спрямована на глобальну співпрацю у сфері безпеки штучного інтелекту [8].

Після прийняття Закону України від 17 лютого 2022 року № 2074-IX «Про віртуальні активи» за останні два роки в регулюванні галузі обігу віртуальних активів відбулося чимало змін, які потребують узгодження. На розгляд Верховної Ради України надано законопроєкти про віртуальні активи № 10225 та № 10225-1 [9], які спрямовані на створення сприятливих умов для web3-сектора в Україні, прийняття спеціального податкового режиму для оподаткування доходів від операцій з цифровими активами та імплементації синхронізованої з європейським регламентом класифікації віртуальних активів  і видів діяльності постачальників послуг (Markets in Crypto assets, MiCА), пов’язаних з обігом віртуальних активів, що потребують авторизації [10].

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою затвердив положення про Єдину інформаційну систему Національної програми інформатизації, що дасть змогу швидше впроваджувати цифрові технології, створювати, модернізувати й розвивати інформаційні та інформаційно-комунікаційні системи, засоби інформатизації, а також підвищувати кіберзахист критичної інформаційної інфраструктури [11]. Завдяки Єдиній інформаційній системі держоргани та органи місцевого самоврядування зможуть швидше комунікувати один з одним та ухвалювати ефективні рішення.

У межах проєкту «Посилення стійкості громад у регіонах України» за підтримки Уряду Великої Британії 18–20 січня у Львові відбувся регіональний форум «Цифровізація в Україні 2024». За результатами роботи 2023 р. Міністерство цифрової трансформації України підсумувало Індекс цифрової трансформації регіонів України та здійснило оцінювання ефективності цифрових рішень головних спеціалістів із цифрової трансформації регіонів (CDTO) і цифрових команд ОВА за новими показниками вимірювання, зокрема у сферах охорони здоров’я, цивільної безпеки та доступності адміністративних послуг, які відображають показники спроможності в економіці, цифрових навичках, інфраструктурі, публічних послугах та цифровій трансформації органів місцевого самоврядування, що сприяє швидшому впровадженню цифрових реформ [12].

Довідково. Упродовж чотирьох років CDTO успішно впровадили понад 210 унікальних міжгалузевих проєктів, що дало змогу реалізувати ініціативи з регіональної цифровізації в різних областях України. 

У січні 2024 р. між Україною та Великою Британією в межах проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні» (що його фінансує UK International Development від уряду Великої Британії) запущено нову платформу для розвитку технологічної екосистеми «UK-Ukraine TechBridge», яка об’єднає потенціал української ІТ-індустрії та досвід британського технологічного сектора для запуску і реалізації масштабних спільних інноваційних проєктів, освітніх програм в ІТ та розвитку торгівлі [13].

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка розширює повноваження Міністерства цифрової трансформації України у сфері хмарних послуг та Держспецзвʼязку як регулятора комунікаційних послуг у цій галузі [14]. Хмарні технології істотно допомагають у цифровізації держустанов та захисті даних. Крім того, Мінцифра відповідатиме за запуск і роботу освітнього застосунку «Мрія» та запровадження і функціонування «еАкцизу», що дасть змогу побудувати прозорий ринок тютюну та алкоголю. 

Довідково. 2023 р. надходження до загального фонду державного бюджету України акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) склали 103,4 млрд грн, що становить 115,9 % показника доходів, доведеного Міністерством фінансів України [15].

Основні рішення Всесвітньої конференції радіозв’язку (ВКР-23) Міжнародного Союзу Електрозв’язку (МСЕ), яка проходила в м. Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати), матимуть для України вагоме значення щодо забезпечення національних інтересів та розвитку рівноправного міжнародного співробітництва щодо користування радіочастотним спектром в контексті визначення нових ресурсів для підтримки технологічних інновацій, посилення глобального зв’язку, розширення доступу до частотно-орбітального ресурсу, а також підвищення безпеки на морі, у повітрі та на суші [16], особливо враховуючи системне порушення РФ положень Статуту і Регламенту МСЕ та незаконне використання радіочастотного спектра на тимчасово окупованих територіях України.

Довідково. У змінах до Регламенту радіозв’язку МСЄ визначено: додатковий спектр для системи міжнародного рухомого радіозв’язку (ІМТ); діапазон 2 ГГц і 2,6 ГГц для використання базових станцій ІМТ, що пропонує нову платформу для забезпечення мобільного широкосмугового зв’язку з мінімальною інфраструктурою; нові частоти для земних станцій фіксованої супутникової служби, які працюють під час руху; запровадження нових електронних навігаційних систем для покращення зв’язку в Глобальній морській системі лих та безпеки; отримання нових придатних для використання ресурсів для супутникового мовлення та ін.

Задеклароване стратегічною метою уряду збільшення частки ІТ у ВВП країни у сфері цифрової трансформації економіки у 2024 р., упровадження інноваційних проєктів у 2024 р. стосовно дослідження зовнішніх ринків і стану стійкості вітчизняної економіки сприятимуть залученню значних незайнятих ресурсів для забезпечення потреб відбудови української економіки, наповнення державного бюджету та розвитку вітчизняних цифрових екосистем з високою доданою вартістю.
____________________________________________________________________

1. Метавсесвіт – це концепція, яка містить елементи віртуальної, доповненої та змішаної реальності в поєднанні з комплексними інноваціями та інтеграцією з фізичним світом.
 

Список посилань

[1] Дія, Мрія і WINWIN: Мінцифра представила бачення і результати цифрової трансформації України в Давосі. URL: https://thedigital.gov.ua/news/diya-mriya-i-winwin-mintsifra-predstavil…

[2] У Мінцифри підбили підсумки 2023 року. URL: https://ms.detector.media/internet/post/33857/2023-12-28-u-mintsyfry-pi…

[3] У Києві відкриють GovTech-центр за підтримки Всеукраїнського економічного форуму. URL: https://thedigital.gov.ua/news/u-kievi-vidkriyut-govtech-tsentr-za-pidt…

[4] Розвиток web3 в Україні. Основні проблеми і способи вирішення – дослідження Мінцифри. URL: https://tech.liga.net/ua/technology/novosti/rozvytok-web-3-v-ukraini-os…

[5] CES 2024. Що представляла та чого досягла українська делегація – розповідають у DroneUA. URL: https://ain.ua/2024/01/16/ces-2024-ukrayinska-delegacziya/ 

[6] CES 2024: Siemens delivers innovations in immersive engineering and artificial intelligence to enable the industrial metaverse. URL: https://press.siemens.com/global/en/pressrelease/ces-2024-siemens-deliv…

[7] Жахливіші, ніж війна: WEF назвав головні ризики 2024 року. URL: https://mind.ua/publications/20268009-zhahlivishi-nizh-vijna-wef-nazvav…

[8] The Bletchley Declaration: Shaping the Future of AI Together. URL: https://opengovasia.com/the-bletchley-declaration-shaping-the-future-of…

[9] Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні: проєкт закону №10225-1 від 17.11.2023. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43232 ; проєкт закону №10225 від 07.11.2023. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43123

[10] Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA).URL: https://www.esma.europa.eu/esmas-activities/digital-finance-and-innovat…

[11] Пришвидшуємо цифровізацію: Уряд підтримав положення про інформсистему Нацпрограми інформатизації. URL: https://thedigital.gov.ua/news/prishvidshuemo-tsifrovizatsiyu-uryad-pid…

[12] Результати цифрової трансформації в регіонах України за 2023 рік. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/rezultaty-tsyfrovoi-transformatsii-v-rehion…

[13] Потужне технологічне партнерство: Україна і Велика Британія запустили UK-Ukraine TechBridge. URL: https://thedigital.gov.ua/news/potuzhne-tekhnologichne-partnerstvo-ukra…

[14] Хмарні послуги, еАкциз та Мрія: Уряд затвердив нові повноваження Мінцифри. URL: https://thedigital.gov.ua/news/khmarni-poslugi-eaktsiz-ta-mriya-uryad-z…

[15] У 2023 році до загального фонду державного бюджету надійшло 103,4 млрд грн акцизного податку. URL: https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/747109.html

[16] Завершила свою роботу Всесвітня конференція радіозв’язку 2023 року. URL: https://nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=99&id=2911&language=uk

[17] Мінцифра, Мінекономіки й Офіс з розвитку підприємництва та експорту домовилися з міжнародними партнерами про програми підтримки бізнесу у 2024 році. URL: https://thedigital.gov.ua/news/mintsifra-minekonomiki-y-ofis-z-rozvitku…


Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД