Цифрова трансформація економіки України в умовах війни. Жовтень 2023 року

Поділитися:

Цифрова трансформація відіграє дедалі більшу роль в економічному відновленні та впровадженні реформ в Україні в усіх галузях господарського комплексу. Цифрова трансформація також забезпечує прогрес у вступі України до ЄС і відіграє важливу роль у впровадженні інновацій, котрі сприятимуть реалізації нових цифрових можливостей. Під час повномасштабної війни сектор інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ) України продовжує демонструвати зростання.
 

Довідково. У 2022 р., попри повномасштабне вторгнення Росії, ІТ-індустрія забезпечила українській економіці 7,3 млрд дол. США експортної виручки [12]. До повномасштабної війни національний ІТ-ринок генерував понад 4 % ВВП. Нині Україна є однією з найпрогресивніших цифрових держав у світі, а її IТ-сектор – один із найбільших експортерів ІТ-послуг в Європі й другий за величиною експорту в Україні, виявляє високу стійкість в умовах війни і залишається єдиною експортною галуззю України, яка повноцінно працює у воєнний час.
 

Залучення додаткових фінансових ресурсів для технологічного прогресу у відбудові України, а також поглиблення міжнародної співпраці у сфері цифрової трансформації в жовтні 2023 р. здійснювалося на реалізацію положень Розділу V «Економічне та галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (Глава 2. «Макроекономічне співробітництво») [1].

У рамках Угоди впродовж 2024–2027 рр. Європейська комісія для надання передбачуваної фінансової підтримки Україні запропонувала створити новий інструмент «Механізм для України» (Ukraine Facility) у сумі 50 млрд євро у вигляді грантів та позик [2]. У  рамках Ukraine Facility засновано Фонд допомоги Україні з метою відновлення, реконструкції та модернізації нашої країни. Фонд підтримуватиме структурні реформи та інвестиції, спрямовані на підвищення потенціалу зростання української економіки, а також сприятиме поглибленню інтеграції цифрових ринків.

Участь України в програмі «Цифрова Європа» дає можливість вітчизняним дослідникам отримувати цифрове грантове фінансування для технологічних проєктів із загальним бюджетом 6 млрд євро. У межах програми вітчизняні дослідники зможуть отримати фінансування для розвитку власних проєктів, а саме: високопродуктивні обчислення, штучний інтелект, цифрові навички й використання технологій в економіці та суспільстві [3]. Для підтримки інтеграції наукової сфери України до Європейського дослідницького простору (European Research Area, ERA) та активізації взаємовигідної науково-технічної та інноваційної співпраці з ЄС у сфері наукових досліджень, технологічного та інноваційного розвитку Офіс з розвитку підприємництва та експорту визначено національним контактним пунктом [4]. Завдяки участі в Програмі «Цифрова Європа» в Україні формується мережа цифрових інноваційних хабів, яка допоможе бізнесу тестувати необхідні технології та інструменти, а також інвестувати в найефективніші з них.
 

Довідково. У рамках європейської ініціативи I4MS, за підтримки механізму каскадного фінансування програми «Горизонт 2020», в Україні створено цифровий інноваційний хаб «Hub-laboratory Internet of Things: DIH I4MS Ukraine». Європейські цифрові інноваційні хаби (European Digital Innovation Hubs, EDIH) є основними елементами інноваційної інфраструктури ЄС щодо прискорення цифрової трансформації та реагування на цифрові виклики [5]. Європейське покриття мережі, яке вже нині налічує 228 цифрових інноваційних хабів та універсальних центрів, сприяє обміну передовим досвідом між центрами в різних країнах світу та наданню в регіонах спеціалізованих послуг, недоступних на місцевому рівні [6].
 

Підтриманий ЄС проєкт «Цифрова трансформація для України» (DT4UA) підвищує ефективність надання державних послуг, забезпечує швидке реагування на потреби, викликані війною, розширює можливості щоденного управління. Цьому сприятиме також платформа для ефективного діалогу бізнесу та влади, започаткована II Міжнародним експортним форумом «Від відновлення України до глобального економічного процвітання», який відбувся 24–25 жовтня поточного року і був присвячений програмам економічного відновлення, а також механізмам підтримки експорту та інновацій [7]. 

Нова хвиля конкурсів Європейської комісії у межах цифрового компонента програми ЄС «Механізм «Сполучення Європи» (Connecting Europe Facility, CEF) відкриває можливість фінансування проєктів учасникам з України на суму 190 млн євро для розвитку інтернет-інфраструктури та 5G за двома напрямами: 100 млн євро – на дослідження та роботи з покриття 5G вздовж транспортних коридорів (автомобільних, залізничних, водних шляхів) і 90 млн євро – на дослідження та роботи із запуску магістрального зв’язку для цифрових глобальних шлюзів Global Gateways (підводних кабелів, наземної супутникової інфраструктури). Європейське виконавче агентство з охорони здоров’я та цифрових технологій співфінансуватиме проєкти, які стосуються розвитку мереж Gigabit та 5G[8]. Окрім того, співпраця сприятиме пришвидшенню побудови технологічної телеком-інфраструктури та інтеграції України до європейської цифрової екосистеми.

З метою підвищення стійкості електронних комунікаційних мереж та недопущення їх розривів в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану профільний Комітет Верховної Ради України в жовтні поточного року рекомендував включити до порядку денного та взяти за основу законопроєкт щодо внесення змін до статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» [9]. Ухвалення зазначеного законопроєкту стимулюватиме розгортання високошвидкісних мереж електронного зв’язку, сприятиме стабільному функціонуванню електронних комунікаційних мереж та доступу до цифрових систем або систем, які забезпечують еквівалентну функціональність.

Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» та Міністерство цифрової трансформації України запускають грантову програму на суму 500 тис. дол. США для фінансування інноваційних рішень та технологічних продуктів у сфері кіберзахисту [10]. Фінансування програми уможливить реалізацію українських проєктів, які допоможуть захистити критичну інфраструктуру та здобути перевагу над ворогом у кіберпросторі. Розробники отримають близько 50 тис. дол. США на впровадження ідей у сфері кіберзахисту. 

З метою розбудови цифрової держави і сприяння стійкості під час війни на місцевому та національному рівнях у жовтні поточного року 23 із 52 відібраних територіальних громад-учасниць мали можливість продемонструвати цифрові рішення у фіналі програми «Акселератор цифрової стійкості Громада 4.0». Під час повномасштабної війни лідери у сфері цифрової трансформації територіальних громад пропонували такі сформовані й реалізовані проєкти стійкості цифрових рішень, як створення систем електронного документообігу, надання публічних електронних послуг, інструменти управління земельними ресурсами, створення платформ для навчання, діджитал-рішення для залучення інвестицій та інші проєкти [11]. Програма «Акселератор цифрової стійкості Громада 4.0» впроваджується в Україні міжнародною організацією «SocialBoost» за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою».

***

Під час найбільшої європейської війни Україна, як цифрова держава, виявляє необхідний базис стійкості для економічного відновлення та перемоги. Наша країна активно розширює можливості для технологічного прогресу та економічного відновлення, про що свідчить системна робота щодо мобілізації додаткових фінансових ресурсів та поглиблення міжнародної співпраці у сфері цифрової трансформації, залучення грантів і позик для підтримки реформ та інвестицій, спрямованих на підвищення потенціалу зростання української економіки й зміцнення цифрової інтеграції.

Завдяки інтенсифікації участі у програмі «Цифрова Європа» вітчизняні дослідники зможуть отримувати цифрове грантове фінансування для технологічних проєктів у широкому спектрі напрямів, зокрема високопродуктивні обчислення, штучний інтелект, цифрові навички, використання технологій у різних сферах.

Така інтенсивна співпраця та фінансова підтримка, навіть в умовах воєнного стану, дозволять Україні активно розвивати інфраструктуру, сприяти цифровій трансформації, зміцненню технологічного потенціалу, стійкому економічному відновленню та поглибленню інтеграції до європейського цифрового ринку.

__________________________________________________________________________

[1] Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони від 25.10.2022 № 984_011. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011?find=1&text=%D0%B5%D0%BA%D0…

[2] Questions and Answers – A new Ukraine Facility. URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_23_3353

[3] Нові діджитал-можливості під час війни: відбулася презентація програми «Цифрова Європа». URL: https://ukurier.gov.ua/uk/news/novi-didzhital-mozhlivosti-pid-chas-vijn…

[4] Про утворення державної установи «Офіс з просування експорту України» : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 199-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/199-2018-%D1%80#Text

[5] GUIDANCE FOR THE COOPERATION BETWEEN THE EUROPEAN DIGITAL INNOVATION HUBS, ENTERPRISE EUROPE NETWORK PARTNERS AND CLUSTER ORGANISATIONS. URL: https://ec.europa.eu/newsroom/repository/document/2021-23/Guidance_note…

[6] EDIH Catalogue. URL: https://european-digital-innovation-hubs.ec.europa.eu/edih catalogue?f%5B0%5D=edih_soe%3Aedih&f%5B1%5D=edih_soe%3Asoe

[7] ІІ Міжнародний експортний форум 2023: від відновлення України до глобального економічного процвітання. URL: https://ucci.org.ua/events/forums-and-conferences/ii-mizhnarodnii-ekspo…

[8] 190 млн євро для розвитку інтернет-інфраструктури та 5G: нові конкурси програми ЄС «Сполучення Європи». URL: https://thedigital.gov.ua/news/190-mln-evro-dlya-rozvitku-internet-infr…

[9] Про внесення змін до статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану) : Проєкт закону від 09.08.2023 № 9593. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42446

[10] USAID виділяє грант $500 000 на впровадження інноваційних проєктів у сфері кібербезпеки. URL: https://thedigital.gov.ua/news/usaid-vidilyae-grant-500-000-na-vprovadz…

[11] Цифровізуємо громади: фінал програми «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0». URL: https://thedigital.gov.ua/news/tsifrovizuemo-gromadi-final-programi-aks…

[12] Український IT-експорт досяг у 2022 році рекордних $7,3 млрд. Чому це насправді не дуже добра новина. URL: https://forbes.ua/innovations/ukrainskiy-it-eksport-dosyag-u-2022-rotsi…

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram та Facebook
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД