Виконання бюджету в умовах війни: прогноз тенденцій

Поділитися:

Російська агресія завдала значного удару українській економіці. Прямим наслідком стало зниження доходів бюджету. Натомість витрати державних фінансів значно зростають під тиском військових та соціальних видатків. З цієї причини Державний бюджет України за перші 4 місяці 2022 р. було виконано з дефіцитом  сумою 146,6 млрд грн – еквівалент рекордних 5 млрд дол. США. За 5 місяців 2022 р. дефіцит зріс до 263,2 млрд грн. Незмінним є одне: платники податків, які в надскладний воєнний час своєчасно й уповні виконують свої зобов’язання перед бюджетом, є найліпшою та найнадійнішою підтримкою Збройним силам України.

Які ж середньострокові перспективи у сфері державних фінансів? Що відбувається з доходами та видатками державного бюджету? Які майбутні тенденції виконання бюджету?

  1. Тенденції за доходами та видатками бюджету значною мірою залежатимуть від тривалості та перебігу війни. Вітчизняна економіка поступово адаптується до воєнного стану. Поліпшується ділова активність – щоправда, її дещо пригальмувала криза з пальним. Помірна інфляція, зумовлена тим самим зростанням цін на пальне, сприятиме номінальному наповненню бюджету (передусім коштом ПДВ). 
  2. Попереду нас чекає критична оцінка ефективності наданих широких митних пільг. І взагалі оцінка ефективності податкових пільг – це те, чого ми не робили впродовж років Незалежності. Митні пільги почали шкодити конкурентоспроможності вітчизняних виробників, спричиняти додатковий тиск на валютний курс та погіршувати сальдо платіжного балансу.
  3. А проте, на жаль, недовиконання митних надходжень найближчим часом триватиме. Нам необхідно розширювати пропускну спроможність митних пунктів для пожвавлення зовнішньоекономічної, передусім експортної діяльності – це найперше завдання. Маємо дві позитивні обнадійливі новини. По-перше, ЄС скасував всі мита та квоти на наші товари упродовж року. По-друге, Президент України під час нещодавнього візиту Президента Польщі анонсував підписання двосторонньої угоди про спільний прикордонно-митний контроль. Обидві ці події спонукають до обнадійливих перспектив відновлення нашої економіки.
  4. Також найближчою тенденцією буде поступове відновлення повноцінного функціонування системи електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ), тобто її друге народження – а перше відбулося 2015 р. Це складний процес. Підприємства по всій Україні пов’язані ланцюгами постачання товарів. Багато контрагентів опинилися на окупованих та фронтових територіях. Уже зараз у бухгалтерських онлайн-групах вирують стурбовані коментатори: мовляв, якщо мої постачальники, до прикладу, в окупованому Херсоні не зареєструють свої податкові накладні, то мені самому доведеться сплатити все податкове зобов’язання? Це, відповідно, вимиє обігові кошти багатьох платників податків. Таке занепокоєння зараз неабияке.
  5. Запуск СЕА ПДВ (27 травня) має забезпечити початок відновлення бюджетного відшкодування ПДВ. Спершу була ідея відшкодувати ПДВ принаймні за довоєнний січень 2022 р. (обсягом понад 17 млрд грн) шляхом добровільного придбання облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Від цієї ідеї відмовилися. По-перше, такі облігації на вторинному ринку продавалися б із великим дисконтом – а це прямі збитки експортерів. По-друге, ОВДП ставали б конкурентами військовим облігаціям, які щовівторка випускає Мінфін на аукціонах первинного розміщення. І Мінфіну довелося б підвищувати ставки дохідності. Зрештою зійшлися на тому, що треба шукати іншого розв’язання. Вірогідно, буде здійснено виплату живими грошима – як і раніше. Але зараз поки що йдеться лише про довоєнний січень 2022 р., який повністю закрито камеральними перевірками.
  6. Наступною тенденцією стане посилення територіальної прив’язки податкових пільг. На цьому невідступно наполягає Асоціація міст України. Згадаймо інтерв’ю мера Дніпра Бориса Філатова, де він апелює до слів свого вінницького колеги Сергія Моргунова: «У мене в місті сидить купа народу, всі ресторани забиті, всі готелі забиті, лише податки ніхто не сплачує»[1].
  7. Загальною тенденцією виконання бюджету за видатками як і раніше буде економія за більшістю напрямів. У пріоритетах так само є армія та соціальний захист. Зростає запит громадян та бізнесу на оптимізацію державних видатків та підвищення якості публічних послуг. За результатами засідань робочої групи Національної ради з відновлення України від наслідків війни «Функціонування фінансової системи, її реформування та розвиток» підгрупи «Бюджетна політика», експерти дійшли спільної думки: варто повертатися до оглядів витрат. Інструмент стає дедалі актуальнішим, а отже, цей напрям роботи треба употужнити.
  8. І як головна тенденція – Україна очікує та розраховує на посилення міжнародної фінансової підтримки. Наприклад, із 40 млрд дол. допомоги від США (які вже проголосував Конгрес та підписав Президент США), зокрема, 9 млрд дол. підуть на додаткову економіку й технічну допомогу Україні, а 8 млрд дол. – для реагування на нагальні потреби в Україні, як-от пряма бюджетна підтримка.

Ці та інші питання обговорено в експертній дискусії «Що відбувається з бюджетом України?», яка відбулася на запрошення проєкту «Ціна держави» за підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням «Економічна правда» та просвітницькою ініціативою «Останній Капіталіст». Більше дивіться у відео:

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Фото: НІСД

[1] Мер Дніпра Філатов розкритикував податкові поблажки ФОПам на час війни. Главком. 2022. 18 квіт. URLhttps://glavcom.ua/economics/finances/mer-dnipra-filatov-rozkritikuvav-podatkovi-poblazhki-fopam-na-chas-viyni-838950.html