Знищення національної ідентичності неповнолітніх дітей і молоді в Криму як акт геноциду РФ в Україні

Поділитися:

Неповнолітні діти й молодь є однією з найвразливіших груп українського суспільства під час здійснення РФ геноциду в Україні та системної політики знищення української ідентичності.

Атаки на ідентичність неповнолітніх і молоді РФ здійснює від початку своєї агресії проти України – з 2014 року.

Політика Росії щодо неповнолітніх і молоді на тимчасово окупованих територіях спрямована перервати спадковість української ідентичності та унеможливити її відновлення.

З 2014 р. на ТОТ АР Крим російська окупаційна влада прискореними темпами здійснює ідеологічну та освітньо-виховну політику, спрямовану на:

  • інтеграцію неповнолітніх дітей та молоді до культурного, ідеологічного, історичного російського національного простору;
  • ізоляцію та сегрегацію від освітнього, інформаційного та культурного простору України.

Ще 2014 р. керівництво РФ поставило перед т. зв. «органами державної влади» Криму завдання в стислий термін відтворити на півострові систему патріотичного виховання РФ і забезпечити її дієве функціонування, а також прискорено подолати розрив між російською і місцевою ідейно-змістовою та методологічною основами освітнього процесу на ТОТ АР Крим. Того ж року прийнято «Концепцію патріотичного і духовно-морального виховання населення в Республіці Крим» та закон «Про патріотичне і духовно-моральне виховання в Республіці Крим».

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ТОТ АР Крим фактично стала осередком для організації, підготовки й дальшої реалізації окупаційної політики на новоокупованих територіях України.

Через ТОТ АР Крим здійснюють кадрове забезпечення для окупаційних структур РФ на новокупованих територіях Херсонської, Запорізької областей у сфері освіти та молодіжної політики, а також забезпечують перекваліфікацію освітніх кадрів відповідно до російських навчальних програм. Так звані «волонтери» Криму завозять російські книжки до шкільних бібліотек для новоокупованих територій України.

До реалізації політики впливу на ідентичність дітей і молоді на ТОТ АР Крим втягнуто представництво всіх рівнів влади та силові структури РФ, установи освіти, культури, долучено представників традиційних для РФ конфесій.

Освіта

Окрім знищення української освітньої системи на ТОТ АР Крим ліквідовано освіту українською та кримськотатарськими мовами. Кількість школярів, які навчаються українською мовою, за 8 років окупації скоротилася у 60 разів. Нині таке навчання лише факультативне, без можливості відвідувати паралельно заняття і з  української, і з кримськотатарської мов. З території РФ завозять т. зв. «педагогічний десант». За вересень 2022 р. в межах програми «Земський вчитель» на ТОТ АР Крим працевлаштовують учителів з віддалених регіонів Росії.

З 1 вересня 2022 р. введено оновлені федеральні державні освітні стандарти (ФГОС) початкової загальної та основної загальної освіти в російських школах. ФГОС передбачають пріоритет вивчення російської на шкоду іноземним мовам. Також набирає обертів догматизація викладання історії РФ.

Відповідно до методичних програм, викладання історії в загальноосвітніх організаціях на ТОТ АР Крим у 2022/2023 навчальному році має обов’язково базуватися на основі Концепції викладання навчального курсу «Історія Росії».

З початком 2022/2023 навчального року через систему закладів освіти посилено ідеологічний тиск на неповнолітніх. На ТОТ АР Крим упроваджено проєкт «Розмови про важливе» для учнів з 1-го по 11-й клас, спрямований на просування пропаганди російських наративів про т. зв. «спеціальну військову операцію», на підтримку дій президента РФ та ЗС РФ.

Мілітаризація

Основою психологічного та ідеологічного тиску на найвразливіші групи суспільства є тотальна мілітаризація освіти.

Мілітаризації неповнолітніх та молоді на ТОТ України є масштабним воєнним злочином РФ відповідно до норм міжнародного права.

Довідково:

Ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: «Окупаційна держава не має права примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах. … Особи, що перебувають під захистом, не можуть бути примушені виконувати будь-яку роботу, що передбачала б їхню участь у воєнних операціях».

Ст. 8, п. xxvi Римського статуту міжнародного кримінального суду забороняє здійснювати: «набір або вербування дітей у віці до п’ятнадцяти років в склад національних збройних сил або їх використання для активної участі в бойових діях».

Ці ж дії є порушенням п. 1. ст. 38 Конвенції ООН про права дитини – «Держави-учасниці зобов’язані поважати норми міжнародного гуманітарного права, що застосовуються до них у випадку збройних конфліктів і мають відношення до дітей, та забезпечувати їх додержання».

На тимчасово окупованому півострові розгорнуто діяльність молодіжних мілітарних організацій, функціонує офіційне опікунство деяких силових структур РФ над закладами освіти чи певними класами. Діяльність мілітарних молодіжних організацій на ТОТ АР Крим спрямовано на пропаганду служби в силових структурах РФ та допризовної підготовки неповнолітніх і молоді.

Військово-патріотичний рух «Юнармія», утворений 2016 р. з ініціативи Міноборони РФ, консолідує установи, що займаються допризовною підготовкою неповнолітніх. На початок 2021 р. в структури Юнармії на ТОТ АР Крим було залучено 10 тис. молоді[1]. У межах проєкту «Юнармія. Наставництво» здійснюють мілітаризований вплив у загальноосвітніх організаціях інтернатного типу й установах для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без батьківського піклування.

На ТОТ АР Крим проходить п’ятий етап (2021–2024 рр.) реалізації Концепції федеральної системи підготовки громадян Російської Федерації до військової служби на період до 2024 року. Діяльність організацій довоєнної підготовки та «воєнно-патріотичного виховання» має розвинену структуру і підпорядкована Державній бюджетній освітній установі додаткової освіти Республіки Крим (далі – ДБОУ ДО РК) «Регіональний центр з підготовки до військової служби та військово-патріотичного виховання» (Кримпатріотцентр). ДБОУ ДО РК представлено зональними центрами: «Центральний» (м. Сімферополь, Сімферопольський р-н), «Південно-Західний» (м. Бахчисарай, Бахчисарайський р-н), «Східний» (Кіровський р-н), «Західний» (м. Саки, м. Євпаторія, Чорноморський р-н), «Південний» (м. Ялта, м. Алушта), «Східний» (м. Керч, Ленінський р-н).

З початком 2022/2023 навчального року ДБОУ ДО РК контролює створення педагогами їхніх облікових записів / особистих кабінетів на платформі Навігатор додаткової освіти Республіки Крим, здійснює добір і розподіл педагогічних кадрів та розробляє навчальні програми додаткової освіти.

Під патронатом Міністерства оборони РФ, МВС РФ функціонують т. зв. «казачі» та «кадетські» класи в загальноосвітніх школах на ТОТ АР Крим. У 2020/2021 навчальному році в ТОТ АР Крим функціонувало 45 загальноосвітніх організацій, що реалізують кадетський складник загальної освіти. У 109 кадетських класах здобувають загальну освіту 2505 учнів[2]; 2021 р. кількість таких класів збільшилася до 112. РФ здійснює кадрове поповнення власних силових структур з-поміж випускників мілітаризованих класів та шкіл, які РФ організувала з часу окупації півострова.

Кількість кадетських класів під патронатом силових структур РФ постійно зростає. З початком 2022/2023 навчального року новий клас кадетів Слідчого комітету Росії відкрився в школі-ліцеї № 3 ім. А. С. Макаренка м. Сімферополя, для якого співробітники СК РФ розробляють спеціалізовану позашкільну програму.

Неповнолітніх та молодь масово залучено до пропагандистських заходів РФ у Криму на підтримку т. зв. «спецоперації» РФ в Україні, системно проводять т. зв. «військово-патріотичні» збори та вишкіл під патронатом ДБОУ ДО РК «Кримпатріотцентр».

Натомість, попри тотальну політику пропаганди, за даними дослідження 2022 р. Інституту виховання РАВ, рівень т. зв. «патріотизму» серед молоді знижується із дорослішанням, а серед кадетів не виявлено високої «любові до батьківщини». Можна засвідчити провал державної політики мілітаризації молоді та пропаганди РФ в молодіжному середовищі.

Залякування неповнолітніх на ТОТ АР Крим

У Криму розгорнуто широку мережу психологічного тиску та залякування неповнолітніх і молоді в межах т. зв. «протидії тероризму та екстремізму» в молодіжному середовищі, зокрема через інтернет.

З тероризмом та екстремізмом російська пропаганда й панівна ідеологія РФ ототожнює українську державу, українську національну ідентичність та українську громадянську позицію. Так, будь-який прояв проукраїнської позиції, зокрема в інтернеті, жорстко переслідують: системно проводять комунікаційні заходи протидії «тероризму та екстремізму» із залученням представників силових структур органів влади, освітніх закладів усіх рівнів, релігійних та молодіжних організацій.

На тлі відзначення т. зв. «Дня солідарності у боротьбі з тероризмом» щороку впродовж вересня в школах співробітники МВС РФ проводять для школярів та студентів «правові бесіди» про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх відповідно до законодавства РФ, про причини та наслідки «антигромадської» поведінки – участі в несанкціонованих публічних акціях, неформальних молодіжних об’єднаннях «екстремістської» спрямованості.

Протидія «ідеології екстремізму» в молодіжному середовищі 4 жовтня 2022 року стало предметом обговорення представництва адміністрації РФ у м. Сімферополі за участі представників прокуратури РФ у Криму, духовенства Кримської та Сімферопольської єпархій. Такі заходи проводять на ТОТ АР Крим від початку окупації під виглядом «гармонізації міжнаціональних взаємин на півострові».

З часу повномасштабного вторгнення РФ в Україну на ТОТ АР Крим стала побутувати практика оперативного затримання неповнолітніх та молоді силовими структурами РФ за прояви підтримки України – таким «злочинцям» інкримінують статті за «дискредитацію збройних сил РФ». Далі йде психологічний тиск: запис спеціальних відеозвернень, де учасники інцидентів визнають провину та просять вибачення в російського народу. Відео записують у приміщеннях і під контролем силових структур РФ на ТОТ АР Крим.

Вивезення дітей

За час повномасштабної навали російська сторона здійснює системне вивезення дітей з новоокупованих територій материкової України, зокрема на ТОТ АР Крим. 30 травня 2022 р. РФ спростила отримання громадянства для дітей-сиріт з України. Є факти незаконного усиновлення дітей з ТОТ України.

Дітей з новоокупованих територій депортують під виглядом їх «оздоровлення та відпочинку» в санаторних закладах на ТОТ АР Крим. Нова хвиля депортації неповнолітніх з жовтня 2022 р. триває під виглядом їх евакуації із зони бойових дій.

5 жовтня 2022 р. т. зв. «глава Криму» анонсував прибуття до Криму 5000 дітей лише з Херсонської області. За даними Кримськотатарського ресурсного центру, на 19 жовтня 2022 р. в тимчасово окупований Крим російська влада вивезла 1939 дітей віком від 6 до 18 років з Херсону та Запоріжжя – без теплого одягу та взуття. Переважна частина дітей не є сиротами і має батьків на материковій Україні. Діти налякані й перебувають у тяжкому психологічному стані.

Триває організація навчання вивезених дітей у російських школах з відповідним ідеологічним та психологічним тиском.

Ще напередодні повномасштабного вторгнення до навчальних закладів на ТОТ АР Крим надано Методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів дітям, які прибувають з території України. Серед настанов:

  • формування «позитивної (нормальної)» етнічної ідентичності;
  • просування ідеї про ілюзорність стабільності етнічних цінностей у світі, який глобалізується;
  • асимілятивний підхід «навчитися жити в нових умовах».

Діти з новоокупованих територій України зазнають підвищеного ризику інтеграції в російську систему ідеологічного та психологічного тиску, спрямованого на знищення їхньої ідентичності.

Такі дії щодо неповнолітніх громадян України з боку РФ треба кваліфікувати як акт психологічного насильства та акти геноциду проти Українського народу.

З початку повномасштабної навали РФ в Україну можна стверджувати: масштаби дій РФ щодо переривання спадковості та відновлення української національної ідентичності зростають.

Заходи державної політики з деокупації та реінтеграції ТОТ АР Крим стосовно протидії політики РФ у сфері мілітаризації та сегрегації дітей, підлітків і молоді потребують реалізації як на міжнародному рівні, так і на національному – у межах розпрацювання плану заходів реалізації Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму та Національної молодіжної стратегії до 2030 року.

  1. Політика розбудови миру на ТОТ АР Крим у постконфліктний період має передбачити:
  • заходи надання психологічної підтримки жертвам психологічного насильства серед неповнолітніх громадян України;
  • спеціалізовані освітні програми перехідного періоду, спрямовані на подолання наслідків тривалої мовної та освітньої сегрегації неповнолітніх і молоді на ТОТ АР Крим.
  1. Зусилля держави щодо притягнення до відповідальності представників влади РФ за здійснення мілітаризації неповнолітніх та молоді на ТОТ України, яка є масштабним воєнним злочином РФ відповідно до норм міжнародного права, зокрема, передбачають:
  • налагодження співпраці з ЮНІСЕФ, державами-партнерами ООН та міжнародними НУО щодо широкого висвітлення проблеми мілітаризації дітей з ТОТ України;
  • введення питань щодо порушень прав дітей у збройному конфлікті РФ проти України до щорічної доповіді Генерального секретаря Ради Безпеки ООН про дітей та збройні конфлікти.
  1. Питання психологічного насильства щодо неповнолітніх на ТОТ України має бути введено до системи формування доказової бази про геноцид РФ в Україні шляхом:
  • внесення змін до ст. 442 Кримінального Кодексу України з метою узгодження з міжнародним правом кваліфікації психологічного насильства як акту геноциду;
  • збору та документування свідчень жертв психологічного насильства неповнолітніх і їхніх законних представників та молоді.

 

[1] Див.: URL: https://gkmp.rk.gov.ru/ru/article/show/159

[2] Див.: URL: https://monm.rk.gov.ru/ru/article/show/1608

 

Отримуйте якісну та актуальну аналітику від НІСД у зручному для вас форматі:

- читайте нас у Telegram 
- слухайте на Google Podcast 
- дивіться на YouTube

Зображення: НІСД

Джерела:

monm.rk.gov.ru; crimea.gov.ru; ukrinform.ru; crimea-news.com; krippo.ru; ru.krymr.com; 
dop.edu.ru; crim.sledcom.ru; rbc.ru; publication.pravo.gov.ru; vk.com; ctrcenter.org